De enige Nederlandse provincie die zowel grenst aan Duitsland als België telt ongeveer 1.117.000 inwoners en heeft twee gezichten. Het noorden en midden is vrij dunbevolkt, het zuiden daarentegen is dankzij hoofdstad Maastricht vrij dichtbevolkt. De Limburgers hebben een diverse historie en spreken mede daarom een rijk palet aan dialecten. De natuur is met name in het zuiden wonderschoon door alle ‘bergen’ en dalen, maar ook in de rest van Limburg valt er genoeg te genieten van schone zaken. Waar je ook bent, de Maas is in ieder geval nooit ver weg. Met deze wandelroute in Limburg ontdek je alle mooie plekjes in de provincie.
Limburgs plateau
Het glooit er nog zachtjes, bij deze verre uitloper van de Belgische Ardennen. Ze noemen het ‘Limburgs plateau’, een wandeling over bospaadjes en idyllische, vaak holle wegen van het Zuid-Limburgse Spaubeek naar Sittard, van treinstation naar treinstation. Je waant je door het heuvellandschap soms in Frankrijk, loopt dan weer door en langs schattige slaapdorpjes; kabbelende beekjes en bossen zijn nooit ver weg.
Informatie over de wandelroute
Duur: de tocht is 11,3 kilometer lang en duurt ongeveer 3 uur.
Vervoer: In dit geval zeggen we: pak de trein! Deze route is namelijk van de NS en loopt echt letterlijk van station naar station!
Startpunt: Station Spaubeek
Klik hier om naar de route te gaan.
Wat is er te zien?
Als je net op weg bent, doemt het op: kasteel Terborgh. Even naar binnen? Ja, doen. Een Limburgse vlaaipunt? Ja, zéker doen. De Gasterij staat er niet voor niks, in de schaduw van de kasteelmuren. En het uitzicht op het historische terrein is vanaf het terras echt spectaculair. Ook het dorpje Puth (vernoemd naar twee putten) en het gehucht Windraak, een dorp dat veel wind vangt door zijn ligging, doemen voor je op. Typisch Limburgs is de processieweg naar de Sint-Rosakapel. Die ligt boven op de Kollenberg en er wordt elk jaar een processie gehouden. Je snapt wel wie er dan geëerd wordt. Juist, de Heilige Rosa. Vervolgens wandel je verder en arriveer je uiteindelijk in Sittard, waar de geneugten van de historische markt al op je wachten.
Rust of reuring
De mix tussen deze twee is nergens zo perfect als op deze wandeling, de stilte wint net zo gemakkelijk terrein als de opwinding die de highlights op deze route je geven.
Tips voor de kinderen
Omdat de route wel echt heel gevarieerd is en langs een kasteel gaat en er een speeltuin op de route is bij Windraak, zeggen wij: neem ze gerust mee!
Schoeisel
Stevige wandelschoenen is wel een must, want de ondergrond verschilt nogal…
Flora en Fauna
De wilde eend, houtduif, groene specht en roodborst zijn aanwezig tijdens je route.
Eten en drinken
De wandeling is niet zo gek lang, maar toch is het fijn dat er overal bankjes staan, die ook nog eens goed zijn aangegeven, om even wat te drinken of te snacken. Afsluiten op het terras in Sittard is een tof idee en kan bij een lunchroom als Schrage, een marktrestaurant als Meds, bij Ich & Dich, ach, bij alles waar je zin in hebt. Onderweg is Windraak31 nog aan te bevelen, zeker als je met kinderen bent, want er is een speeltuin bij!