fbpx

De overwinning. Jennifer overwon haar verslaving en helpt nu andere herstellende verslaafden weer in hun kracht te komen: ‘Je kwetsbaarheid is juist je kracht’

Jennifer du Floo heeft geen makkelijke jeugd gehad. Ze werd gepest, haar vader was afwezig en haar moeder was verslaafd. Zo’n drie jaar geleden worstelde ze zelf ook met haar eigen verslaving. Inmiddels heeft Jennifer een manier gevonden om met haar verslaving om te gaan en helpt zij andere herstellende verslaafden met haar eigen bedrijf Recovered2Work weer in hun kracht te komen.

‘Ik heb bizar veel heftige dingen meegemaakt. Ik was een verwaarloosd kind, dat zowel fysiek, als mentaal mishandeld werd. Omdat ik ook vaak ben verhuisd voelde ik me nooit echt ergens thuis. Daarbij kwam ook nog eens dat ik op school werd gepest. Dit was allemaal natuurlijk ontzettend zwaar voor mij. Een makkelijke start heb ik dus zeker niet gehad. Het is niet per se zo dat iedereen die een trauma heeft een verslaving ontwikkelt, maar het komt wel regelmatig voor. Verslaving houdt eigenlijk in dat je manieren zoekt om je emoties te beïnvloeden. Daar kunnen allerlei redenen voor zijn, maar in mijn geval hebben mijn jeugdtrauma’s zeker invloed gehad op het feit dat ik verslavingsgevoeliger ben. Ik ben er ook in opgegroeid. Als jongvolwassene had ik het idee dat heel de wereld drugs gebruikte. Mijn hele leven heb ik me afgevraagd waar ik nou thuishoor en ik moet zeggen dat ik het nog steeds niet echt weet.’

Verslaving

‘Vanaf mijn veertiende zat ik al aan de middelen, alleen toen waren het altijd korte periodes. Het was dan een fase, ik kon er altijd wel weer mee stoppen. Inmiddels heb ik geleerd dat verslaving je gedrag is. Ik heb een chronisch slaapprobleem, omdat ik ’s nachts veel heb meegemaakt als kind, dus ik ben in de nacht altijd alert. Daarom kreeg ik op mijn achttiende al medicatie van de huisarts om te slapen. Dat ben ik ook echt gaan misbruiken en dat is tot op het moment dat ik naar de afkickkliniek ging gebleven. De alcohol sluimerde altijd wel een beetje. Ik was altijd de laatste die naar huis ging en dan ging ik daar nog verder met drinken. In de laatste periode voor mijn opname bevond ik me op het punt dat ik niet meer kon functioneren zonder alcohol. Ik moest bijvoorbeeld ‘s ochtends een paar slokken drinken om m’n handen weer stil te krijgen. Dat is een heel enge situatie waar je je dan in bevindt. Dat was er opeens, ik had  het totaal niet zien aankomen. Het was ook mijn levensstijl. Ik werkte in de modewereld en we gingen vaak uit eten en lunchen en dan nam je er een wijntje bij. Dat leek allemaal heel onschuldig, maar dat was het zeker niet.’

Kliniek

‘Mijn vrienden vroegen zich al heel lang af wat ze nou moesten doen. Zij zagen echt dat het helemaal misging. Uiteindelijk hebben zij me naar een afkickkliniek in Schotland gestuurd. Ik dacht bij mezelf: ik ben helemaal niet verslaafd, dat is mijn moeder, maar ik niet. Maar mijn vrienden zeiden dat ik echt moest gaan en voordat ik het wist zat ik al in het vliegtuig naar Schotland. In de kliniek maken ze je heel klein. Dat maakte ook dat ik bijna een soort puber werd. Dan liep ik bijvoorbeeld boos het lokaal uit. Het duurde echt wel even voordat ze bij me konden komen. Na vier maanden in de kliniek doorgebracht te hebben keerde ik weer terug naar Nederland. Die terugkeer naar de maatschappij was ongelofelijk zwaar. Als ik boodschappen ging doen liep ik langs de terrassen en zag ik iedereen gezellig drankjes doen. Ik was helemaal overprikkeld. Ik was voor het eerst helemaal nuchter van medicatie. Je moet zelf stappen gaan zetten. Zo moest ik mijn vriendenkring heroverwegen. Van de kennissen met wie ik in het verleden vaak ging drinken nam ik afscheid. Ik ben negentig dagen lang elke dag naar een meeting gegaan. Zo kom je in een nieuwe omgeving terecht en leer je weer andere mensen kennen. Ik ben gezegend met een heel mooie en liefdevolle vriendenkring. Je hebt de steun uit je omgeving echt nodig.’

Recovered2Work

‘Al meer dan twee jaar geleden ben ik begonnen met Recovered2Work, dat zich richt op re-integratie door middel van coaching. Met Recovered2Work bied ik herstellende verslaafden hulp bij het terugkeren naar de arbeidsmarkt. We hebben trajecten van een half jaar tot anderhalf jaar. Het is echt een traject van A tot Z. Ik kijk naar de missie van de cliënt en coach vanuit die droom. Bij mezelf merkte ik dat ik me best wel schaamde voor het feit dat ik herstellende van een verslaving was. Ik heb geleerd om me er niet voor te schamen en dit is zo belangrijk. Als je eenmaal vertelt dat je een verslaafde in herstel bent blijkt dat er veel mensen juist herkenning vinden vanuit zichzelf of hun omgeving. Er is meer herkenning dan je misschien verwacht. Ik heb in mijn jeugd veel kwaliteiten geleerd die ik vandaag de dag in mijn werk kan toepassen. Ik ben altijd heel oplettend geweest, omdat ik vaak moest aanvoelen hoe de energie was. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik als het ware een voelspriet voor pijn heb ontwikkeld. Door maskers prik ik zo heen. Het is zo bijzonder om dit werk te doen. De dankbaarheid van de mensen die het traject volgen is zo groot. Ik loop elke dag met een hartje boven mijn hoofd. Als kind had ik veel met hulpverleners te maken. Er was een keer een vrouw die een deken over me heen deed en me met zoveel liefde aankeek. Die liefdevolle blik is me altijd bijgebleven. Ik dacht toen: dit wil ik later ook voor iemand kunnen betekenen. En dat kan ik nu, door Recovered2Work. Het vergt ontzettend veel moed om zo’n proces te doorstaan. Ik ben zo trots op iedereen, ze doen het zo goed. Het zijn vaak heel creatieve mensen met veel talent. Mijn belangrijkste doel met Recoverd2Work is het stigma dat op herstellende verslaafden rust te doorbreken.’

Boodschap

‘De boodschap die ik echt wil uitdragen is: you can get out. Hoe heftig de situatie waar je op het moment inzit ook is. Ik wil iedereen die met verslaving worstelt meegeven dat het het zo waard is om de stap te wagen om hulp te zoeken. Je krijgt er een veel beter leven voor terug. Er is een hele wereld die met open armen op je wacht. Je bent precies goed zoals je bent en je hoeft je niet te schamen. Je kwetsbaarheid is juist ook je kracht. Ik ben supertrots op iedereen die aan zichzelf werkt om zijn of haar verslaving te overwinnen. We doen het samen!’

 

Lees hier meer inspirerende levensechte verhalen:

Zonder jou: Tagrid mist nu een jaar haar tweelingbroer Silim: ‘Ik deelde zeven jaar zijn geheim’

Winny werd onterfd door haar moeder: ‘Ik mocht niet eens afscheid nemen van mijn ouderlijk huis’WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF