fbpx

Is hij wel écht de goede partner? …of moet je eens bij jezelf te rade gaan

We smachten allemaal naar een happy end, maar soms kan het enorm opluchten om te erkennen dat een relatie echt niet werkt. Psychologe Barbara Nanninga legt het haarfijn uit en duidt de rol van onze ouders op ons liefdesleven…

Dorien komt bij mij omdat haar huidige relatie niet lekker loopt. Zij is nu zes maanden met Martin samen, maar, zegt ze, ‘eerlijk gezegd rommelt het al vanaf het begin’. Martin is volgens Dorien vaak afstandelijk en zij voelt zich dan niet met hem verbonden. Martin vindt dit onzin en heeft het idee dat Dorien te veel van hem verwacht.

Ik vraag Dorien wat ze precies mist in de relatie. Ze zegt het te ervaren als het missen van de connectie, een bepaald gevoel dat er niet is. Als we haar voorgaande relaties onderzoeken, blijkt dit vaker het geval te zijn. ‘Dan,’ vertelt ze, ‘tref ik een man die halsoverkop verliefd op me is en me het liefst elke dag bij zich heeft. Nou, daar word ik echt helemaal benauwd van’.

Kennelijk is er geen balans in de relaties die Dorien heeft. Het is óf te veel, óf te weinig. Ik leg uit dat meer mensen dit ervaren. Het zogenaamde push and pull-spel. Op het moment dat je ervoor wilt gaan en je liefde wilt delen, trekt de ander zich terug, en als je dan je eigen leven maar weer oppakt, komt diegene ineens weer.

Hoe komt dit toch?

Ik leg uit dat het vaak te maken heeft met wat je van huis uit hebt meegekregen. Hoe je ouders in het leven staan en met elkaar omgaan, is wat je meeneemt als kind. Dit wordt bijna als DNA meegegeven. Gaan je ouders liefdevol met elkaar om en hebben ze veel voor elkaar over, dan is dit je graadmeter en trek je zelf ook vaak mensen aan met wie je zo’n liefdevolle relatie kunt aangaan. Want je kent dit en herkent het bij andere mensen. Maar als je ouders niet goed weten hoe ze liefdevol kunnen leven en niet respectvol met elkaar omgaan, is dat het voorbeeld dat je – onbewust – ook zoekt, omdat je dit herkent. Gek genoeg, want rationeel is het juist niet wat je wilt.

Dit zijn dus onbewuste patronen, waar je je eerst bewust van moet worden. Dan kun je uitvinden of je in een liefdevolle relatie zit of dat je onbewust weer hebt uitgezocht wat je kent van vroeger. Is dit laatste het geval, dan kun je daar over praten met elkaar en eventueel met een coach – iets wat ik wel aanraad, want de ander zit ook in een patroon waar hij zich vaak niet van bewust is. Als er alsnog geen verandering in komt, kun je misschien constateren dat je iets nastreeft wat niet gaat gebeuren en dat jullie niet bij elkaar passen. Pijnlijk en verdrietig, maar het kan ook een opluchting zijn om een relatie te beëindigen.

Dorien snapt het en vertelt me dat haar ouders gescheiden zijn toen zij vijftien was en dat hun relatie al heel lang niet goed ging. Haar ouders waren heel verschillend, waardoor ze elkaar nooit echt gevonden hebben in de liefde. Veel discus- sies en onbegrip. Na hun scheiding kreeg haar moeder een nieuwe relatie die eigenlijk hetzelfde was als met haar vader, en zo zag Dorien haar moeder wéér worstelen. Haar vader is alleen gebleven, al zag ze zo nu en dan wel een vrouw aan zijn zijde. Kortom: Dorien beseft nu dat zij niet het ‘DNA’ heeft meegekregen dat ze voor zichzelf wenst. Een open gesprek met Martin hierover staat in haar agenda.

De sessie erna vertelt Dorien me dat Martin het DNA-verhaal onzin vond en niet voor verandering openstond. Doordat Dorien al meer inzicht had in haar eigen DNA, kon ze nu ook voelen dat Martin niet de goede partner voor haar was en heeft ze de relatie beëindigd. We spreken af dat ze voorlopig blijft komen om hierover verder te praten en zich dit heel goed te realiseren als ze een nieuwe man ontmoet.

Over Barbara Nanninga

negatieve emotiesBarbara Nanninga is psycholoog, (bedrijfs)coach en hypnotherapeut. Ze weet als geen ander mensen te raken en de vinger op de zere plek te leggen zonder daarbij kwetsend te zijn. In haar praktijk en in het bedrijfsleven coacht ze individuen en groepen op zelfvertrouwen, zelfreflectie, intuïtie en communicatie; zeer belangrijke thema’s in haar werk. Barbara werkt mee aan meerdere tv-programma’s.

Lees ook: Psychologe Barbara Nanninga over waarom het geen zin heeft om negatieve emoties teveel aandacht te geven.

Online training

Sinds kort heeft Barbara biedt Barbara de online training  Zelfvertrouwen door Zelfinzicht aan.

Barbara over de training: ‘Aangezien zoveel mensen onzeker zijn en ik al jaren mijn ‘Zelfvertrouwen door Zelfinzicht model’ inzet, zowel in mijn praktijk als in de tv wereld en het bedrijfsleven, wilde ik het voor iedereen toegankelijk maken zodat je zelfvertrouwen opbouwt en jouw emoties (zoals onzekerheid) en gedachten geen invloed meer hebben op jouw gedrag en functioneren. Zelf de regie nemen, hoe fijn is dat!

Waarom doe je wat je doet? Waar komen bepaalde emoties vandaan? Gedragingen kunnen een positieve, maar ook een negatieve uitwerking hebben. Als vooral het laatste bij jou het geval is, kan dat ten koste gaan van je mentale & fysieke gezondheid. Ben je onzeker, ervaar je stress, ben je negatief, lukt het niet je doelen te behalen, zit je tegen een burn-out aan of gaat je relatie met je partner of vrienden kapot? Door mijn online training Zelfvertrouwen door Zelfinzicht word je je bewust van je emoties & gedragingen en leer je je negatieve denkpatronen om te zetten in positieve. Hierdoor bouw je zelfvertrouwen op, krijg je meer energie en neem jij de regie van je leven in handen.’

Meer informatie over de training vind je op de site van Barbara.



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF