Psychologe Barbara Nanninga werkt voor verschillende televisieprogramma's en schrijft vanaf nu ook regelmatig een column voor wendyonline.nl. Dit keer vertelt Barbara waarom het weinig zin heeft om je te laten leiden door negatieve gedachten en emoties. Ze duren maar 90 seconden en de meeste negatieve dingen die je bedenkt zullen nooit gebeuren!
Veel mensen hebben last van onzekerheden en stress. Dit stress slecht is voor je gezondheid weten de meeste mensen wel. Het heeft invloed op je lichaam (hormonale disbalans), emoties, gedachten en gedrag,
Bij lichamelijke reacties kan je denken aan hartkloppingen, hoofdpijn, buikpijn, zweten, of gespannen spieren en bij emoties bijvoorbeeld aan boosheid, frustratie, angst of verdriet . Ook heb je allerlei negatieve gedachten, zoals ‘ ik kan dit toch niet’, ‘doe ik het weer niet goed’, ‘misschien mislukt het helemaal’, ‘ ik stop ermee’, ‘dit is niks voor mij’, er wordt niet van me gehouden’, dit haal ik nooit’ of ‘ik moet het ook altijd alleen doen.
Vluchtgedrag
Deze negatieve gevoelens en gedachten wil je het liefst helemaal niet voelen en probeer je zo snel mogelijk kwijt te raken. Je gaat hier dus iets voor doen (je gedrag), zoals van de situatie weglopen, als een gek alles proberen te regelen, de situatie steeds maar weer analyseren, je gevoel negeren en alles weglachen, een kalmerings tabletje nemen, je ongemak weg eten of erger nog: veel alcohol of drugs gebruiken.
Dit zijn allemaal hele menselijke reacties. Je probeert je weer prettig te voelen en controle te krijgen over de situatie, maar echt helpen doet het niet. Misschien even op kort termijn, maar een uur of dag later schiet je weer in de onzekerheid met alle emoties en gedachten van dien. Daarbij gaat er nog steeds heel veel wel goed en is er vaak ‘op dit moment’ nog niks aan de hand. Maar hier staan we weinig bij stil, want de negatieve gevoelens en gedachten overheersen. Het kan immers nog steeds goed mis gaan.
Waarom nemen wij onze emoties en gedachten toch zo serieus? Jij bent namelijk niet je emotie en ook niet je gedachten! Die komen en gaan. Als ik je nu vraag om een situatie te bedenken waarin jij je heel prettig voelde. Je kunt dan terugdenken aan een vakantie, het leuke feestje vorig jaar, wanneer je paardrijdt in de bossen, het moment dat je danst, de tijd dat je verliefd was of gewoon een moment dat je een kopje koffie drinkt met je dierbaren. En als je dat moment nu eens helemaal terughaalt, bedenk dan eens waar je precies was en hoe je blij je je voelde.
Negatieve emoties duren 90 seconden
Als je dit helemaal weer terughaalt is alle onzekerheid en negativiteit eventjes helemaal weg. Dus als je bedenkt dat je je het ene moment goed kan voelen door je eigen gedachten en het andere moment niet, is het best gek dat je alles zo serieus neemt. Nu heb ik het niet over de ingrijpende gebeurtenissen, want dan is relativeren echt heel moeilijk en hoort verdriet en rouw erbij.
Wat mij zelf erg hielp om te relativeren en me te richten op positieve in plaats van negatieve gedachten, was de ontdekking dat een emotie maar 90 seconde duurt! Daarna houd je je emotie in stand door je gedachten. En dan te bedenken dat heel veel negatieve gedachten die je bedenkt heel vaak niet eens uitkomen. Zorg dan ook niet dat het een selffulfilling prophecy wordt. Je krijgt wat je denkt en verwacht. Je moet aan iets nieuws beginnen, maar je denkt al dat het niet aan jou besteed is dus begin je er maar niet aan. Terwijl als je zou denken dat ‘ je het wel even fixt’ de klus snel geklaard is. Dus wat zonde van onze tijd en energie die negatieve gedachten!
Misschien helpt het jou ook nu je weet dat jij je emoties zoals verdriet, frustratie angst of boosheid niet bent en ze maar 90 seconden aanhouden als je er daarna niet over na blijft denken. Zodra je er bewust van bent vervang dan de negatieve gedachten voor positieve gedachten al voelt dat in het begin heel onnatuurlijk. Of ga iets doen waar je blij van wordt, al is het maar een minuut. Bewust iets leuks doen en tegelijk negatief denken is haast onmogelijk.
En voel je juist een positieve emotie zoals blijheid, houd het dan zeker vast door heel veel leuke en positieve dingen erbij te bedenken!
Over Barbara Nanninga
Barbara Nanninga is psycholoog, (bedrijfs)coach en hypnotherapeut. Ze weet als geen ander mensen te raken en de vinger op de zere plek te leggen zonder daarbij kwetsend te zijn. In haar praktijk en in het bedrijfsleven coacht ze individuen en groepen op zelfvertrouwen, zelfreflectie, intuïtie en communicatie; zeer belangrijke thema’s in haar werk. Barbara werkt mee aan meerdere tv-programma’s.
Online training
Sinds kort heeft Barbara biedt Barbara de online training Zelfvertrouwen door Zelfinzicht aan.
Barbara over de training: 'Aangezien zoveel mensen onzeker zijn en ik al jaren mijn ‘Zelfvertrouwen door Zelfinzicht model’ inzet, zowel in mijn praktijk als in de tv wereld en het bedrijfsleven, wilde ik het voor iedereen toegankelijk maken zodat je zelfvertrouwen opbouwt en jouw emoties (zoals onzekerheid) en gedachten geen invloed meer hebben op jouw gedrag en functioneren. Zelf de regie nemen, hoe fijn is dat!
Waarom doe je wat je doet? Waar komen bepaalde emoties vandaan? Gedragingen kunnen een positieve, maar ook een negatieve uitwerking hebben. Als vooral het laatste bij jou het geval is, kan dat ten koste gaan van je mentale & fysieke gezondheid. Ben je onzeker, ervaar je stress, ben je negatief, lukt het niet je doelen te behalen, zit je tegen een burn-out aan of gaat je relatie met je partner of vrienden kapot? Door mijn online training Zelfvertrouwen door Zelfinzicht word je je bewust van je emoties & gedragingen en leer je je negatieve denkpatronen om te zetten in positieve. Hierdoor bouw je zelfvertrouwen op, krijg je meer energie en neem jij de regie van je leven in handen.'
Meer informatie over de training vind je op de site van Barbara.