fbpx

In de podcast ‘Kaal is ook een kapsel’ gaat Meike in gesprek met jongeren over hun ervaringen met kanker

Deze week staat Wendyonline in het teken van ‘Sta op tegen kanker’. Daarom delen wij in onze tip van de week een podcast dat hier mooi bij aansluit: Kaal is ook een kapsel. Meike de Roest luistert in haar podcast naar de verhalen van jongeren die te maken hebben gehad met kanker. Met een simpele vraag begint ze het openhartig gesprek: Hoe is het nu echt?

In een zoektocht naar herkenning merkte Meike dat er nog te weinig pure verhalen openbaar zijn over het leven met kanker. Het zijn niet de verhalen waarin een grote overwinning centraal staat, of iets heel bijzonders. Het zijn de meest pure verhalen van jongeren die in gesprek durven te gaan over dit onderwerp. ‘Mijn ervaring met kanker is de start geweest.’

Waarom ben je begonnen met het maken van de podcast?

‘Toen ik zelf ziek werd, zocht ik naar verhalen van leeftijdsgenootjes die hetzelfde meemaken als ik. Maar ik vond ze bijna niet. Er waren vrijwel geen verhalen, dus ik wilde ze gaan maken. Ik heb altijd een liefde gehad voor interviewen en alles wat onder de journalistiek valt. Toen besloot ik om dat gebrek aan verhalen over kanker te combineren met mijn liefde voor interviewen. Ik ben echt met niks begonnen. Ik had een microfoon en een gratis bewerkingsprogramma, that’s it. Maar het werkte. Ik raakte al snel in contact met mensen die met mij het gesprek aan durfden te gaan.

Ik kreeg veel reacties via Instagram van jongeren die graag mee wilden doen maar niet wisten of hun verhaal wel interessant genoeg zou zijn. Alle oprechte en eerlijke verhalen zijn indrukwekkend, en ik heb daarom ook niet geselecteerd of gezocht naar bepaalde verhalen. Zo had ik weer contact met een oud klasgenootje van mijn middelbare school. Haar vader is ernstig ziek geweest, en gelukkig genezen. Maar na zo’n zware tijd was ze niet direct zorgeloos en gelukkig. Dat vond ik zelf heel herkenbaar, omdat ik bij mezelf ook merkte dat het tijd kostte om die periode van ziekte te verwerken. Daarom maak ik ook deze podcast, omdat weinig mensen open over zulke gevoelens praten. Ik hoop dat het anderen kan inspireren zich open te stellen en het gesprek aan te gaan.’

Je hebt zelf ook kanker gekregen. Hoe was die periode voor jou?

‘Na mijn middelbare school wilde ik voor een tijdje naar het buitenland vertrokken, maar in de plaats daarvan werd ik ziek. Het kwam allemaal super plotseling. Ik had last van bloedneuzen die niet naar buiten, maar juist naar binnen liepen. Elke dag was ik bloed aan het spugen. Bij de dokter werd ik al snel doorgestuurd naar het ziekenhuis en daar zijn heel veel onderzoeken gehouden. Uiteindelijk bleek ik een tumor te hebben in m’n neus en toen begon de hele rollercoaster. Tijdens de diplomering kwam ik ineens aan met kort haar. Iedereen vond het mooi, maar niemand wist de reden erachter. Ik was ziek, en erg ook.

Ik wist niet wat er ging komen en ik was zelf nog in shock van de diagnose, dus ik voelde de behoefte niet om het iedereen te vertellen. Mijn haar wilde ik afknippen voor de chemo zou beginnen, en daar komt de titel ‘kaal is ook een kapsel’ ook vandaan. Toen er aan mij werd verteld dat ik kaal moest, had ik het gevoel dat ik dat net zo erg moest vinden als de diagnose kanker. Ik schoor mijn haar eraf maar ik vond het eigenlijk juist heel leuk staan. Ik bang was voor de mening van anderen en daarom bedekte ik het toch. Daarom bedekte ik het voor anderen, en toen ik dat realiseerde stopte ik er meteen mee. Kaal is namelijk ook een kapsel. Ja, je bent ziek, maar betekent dat dat je de effecten van je ziekte moet verbergen? Als je je been breekt zie je ook overduidelijk dat daar gips omheen zit. Het hoort erbij. Waarom zouden wij ons kale hoofd dan moeten verbergen als je het eigenlijk zelf mooi vindt staan? Je hebt kanker, maar je bent het niet. Daar komt die naam vandaan, uit een vorm van positiviteit en doorzettingsvermogen.’

Je bent gelukkig genezen, maar toen moest je je oude leven weer zien op te pakken. Hoe was dat?

‘Vanaf het moment dat je de diagnose kanker krijgt, ben je alleen nog maar aan het overleven. Je leven staat in het teken van zorg, maar als je genezen bent valt die zorg compleet weg. Zoek het verder maar uit, zeggen ze nog net niet. Maar eigenlijk heb je vanaf die periode de zorg nog net zo hard nodig. De kanker heeft niet alleen impact gehad op je lichaam, ook op je mentale gezondheid. Ineens zit je thuis en ben je nog niet in staat om je leven weer te gaan leiden zoals je altijd had gedaan. Je bent te moe. De wereld draait door, maar jij kunt niet meer meebewegen. Inmiddels is het drie jaar geleden dat ik genezen werd verklaard. Ik heb mijn leven weer op kunnen pakken, maar het zal nooit meer hetzelfde zijn als ervoor. Dat hoeft ook niet. Je moet hoe dan ook verder in een nieuwe realiteit. Ik hoop dat mensen die nieuwe realiteit wat makkelijker kunnen accepteren door te luisteren naar andermans verhalen. Er is altijd een drive te vinden, hoe moeilijk het leven ook kan zijn.’

Meike is druk bezig met een tweede seizoen van Kaal is ook een kapsel. In seizoen twee bezoekt ze jongeren die ze in het eerste seizoen heeft gesproken. Een nieuw seizoen met dezelfde simpele vraag: Hoe is het nu echt? Luister Meike haar inspirerende podcast hier

Kaal is ook een kapsel

Lees hier de verhalen in het thema ‘sta op tegen kanker’:

Manon verloor haar moeder aan borstkanker en kreeg toen zelf twee keer borstkanker: ‘Mijn kinderwens zal nooit vervuld worden’

De dochter van Roelie kreeg op haar 16e botkanker, samen delen ze hun verhaal in Nederland staat op tegen kanker: ‘Van de ene op de andere dag draait alles om de ziekenhuisbehandelingen’

Puck kreeg op haar 25e een zeldzame vorm van kanker: ‘Ik twijfelde geen seconde om mee te doen aan het onderzoek’WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF