Geld! We werken ervoor, het wordt opgespaard en we geven het uiteindelijk weer uit. Bijna dagelijks hebben we te maken met verschillende biljetten of munten. Niet alleen volwassenen moeten hier mee leren omgaan, maar kinderen natuurlijk ook. Want zeg nou eerlijk, geen enkele ouder zit op een kind te wachten dat niet kan omgaan met geld. Omdat het deze week 'De Week van het geld' is, vertellen we je hier graag meer over. Wat voor regels maak jij met je kinderen over geld?
Afspraken
De meeste ouders maken afspraken over het zak- en kleedgeld van hun kinderen. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de dag en het tijdstip, maar het belangrijkste: hoeveel? Want wat is het bedrag dat jij jouw kind geeft? Dit ligt natuurlijk aan het inkomen van jou en je partner, maar er kunnen ook genoeg andere redenen zijn. Het Nibud en Junior Monitor deden onderzoek naar een reëel bedrag voor zakgeld per leeftijd.
Vanaf hoe oud?
Misschien wel één van de lastigste vragen omtrent het onderwerp. Volgens onderzoek kan je je kind het best zakgeld geven vanaf 6 jaar oud. Zo wordt er op tijd met geld omgegaan en kan je kind hier ook bewust van worden.
Contant of op rekening
Je wilt starten met zakgeld. Geef je het je kind dan contant of zet je het op haar/zijn rekening? Bij jongere kinderen is het belangrijk om zakgeld contant te geven. Dit is belangrijk voor hun beleving omdat ze het geld dan kunnen zien. Als het is uitgegeven, is het ook echt uitgegeven. Oudere kinderen zijn meer bewust van geld. Vanaf 12, 13 jaar kan er een overboeking naar de rekening worden geplaatst.
Stel een doel
Stel samen een doel met je kind. Wat kan er bijvoorbeeld gekocht worden na een bepaalde periode? En hoe lang moet je hiervoor sparen? Maak duidelijk hoe belangrijk sparen is. Zonder gespaarde euro's kan er niets gekocht worden...
5 tips om je kind te laten sparen
1. Zorg ervoor dat je kind een mooie spaarpot krijgt. Zo wordt je kind trots op haar/ zijn spaargeld.
2. Is er genoeg gespaard? Maak er een speciale gebeurtenis van.
3. Leg je kinderen uit dat sparen langer duurt maar uiteindelijk meer oplevert dan geld lenen.
4. Open samen met je kind een spaarrekening en laat je kind de inhoud van de spaarpot zelf op de rekening storten.
5. Laat je kinderen bewust worden door betaalde klusjes te laten doen en een gedeelte in de spaarpot te doen.
Regelmaat
Zorg voor regelmaat. Houdt een vast bedrag op een vooraf bepaalde dag en tijd. Zo kan je kind hier rekening mee houden en is er duidelijkheid.
Wat wordt er gekocht?
Ken je dat moment nog toen jezelf voor het eerst je zakgeld ontving? Wij wel! We spaarden het op, om er later iets moois van te kopen. Als kind is het belangrijk om te leren sparen. Laat je kind bewust worden van geld. Zodra er is gespaard, kan er daadwerkelijk iets leuks worden gekocht. Bespreek met je kind wat er wel of niet gekocht mag worden en maak hier afspraken over. Wie weet wordt jouw zoon of dochter wel de nieuwe Dagobert Duck!
Lees hier waarom jongeren geluk belangrijker vinden dan geld.