fbpx

4 tips om je te helpen minder geld uit te geven

We kennen het allemaal wel. Je hebt net een mooie trui besteld, maar komt nu een broek tegen die er perfect bij zou passen. Winkeliers weten maar al te goed hoe ze jou kunnen verleiden. Hier zijn vier tips om je te helpen geld in je portemonnee te houden.

1. Winkel met een plan

Leer jezelf aan om een lijstje te maken met alles wat je nodig hebt voordat je de stad in duikt. Doelgericht winkelen zorgt ervoor dat je minder makkelijk te verleiden bent tot het kopen van andere mooie spullen. Winkeliers weten namelijk precies hoe ze jou meer artikelen kunnen laten kopen dan je oorspronkelijk van plan was. Daarnaast kan het helpen om een maximale prijs voor elk item op te schrijven. Zoek uit wat een redelijke prijs is voor hetgeen dat je wilt kopen en probeer daar niet boven te gaan. Zonder plan winkelen is net zoals boodschappen doen op een lege maag. En we weten allemaal hoe dat afloopt.

2. Ga verleidingen uit de weg

Uit onderzoek van ExpressVPN blijkt dat winkeliers allerlei tactieken hebben om jou extra geld uit te laten geven, in sommige gevallen zelfs geld dat je niet hebt. Ben je gevoelig voor kortingen, aftelklokken, pushmeldingen en promotiekortingen? Dan ben je niet de enige. Achter al deze meldingen en aanbiedingen zit een uitgedachte strategie. Winkeliers weten precies wat jouw interne triggers zijn en spelen daarop in. Tijdens het winkelen komt er dopamine vrij; de neurotransmitter die gekoppeld is aan plezier. Dit gevoel werkt verslavend en zorgt ervoor dat wij nog veel meer willen kopen dan alleen die toffe broek. Door bewust te worden van hun strategieën, trap je er waarschijnlijk minder vaak in.

3. Vintage

Je hoeft niet alles nieuw te kopen. Tegenwoordig zijn vintage winkels zelfs weer helemaal hip! Loop eens een tweedehandswinkeltje binnen in plaats van een grote keten. Het zal je verbazen hoeveel spullen mensen zomaar wegdoen. Bovendien is het ook nog eens hartstikke duurzaam. Fabrieken die fast-fashion kleding produceren, verspillen niet alleen enorm veel water, maar stoten ook veel gevaarlijke chemicaliën uit. Door kleding te kopen in een tweedehandswinkel draag dus ook nog eens bij aan een beter milieu. Heb je geen zin om naar de stad te gaan? Er bestaan talloze apps en websites waar mensen onderling hun kleding verkopen.

4. Budgetteren

Budgetteren betekent dat je bijvoorbeeld elke maand een overzicht maakt van al je uitgaven en inkomsten. Bedenk waar je wilt dat je geld naartoe gaat en hoeveel je van jezelf maximaal mag uitgeven. Er zijn veel voordelen: je wordt je bewust van wat je maandelijks uitgeeft, je voorkomt problemen met onverwachte grote uitgaven en je weet precies wanneer je die grote mooie kast kunt kopen. Er bestaan zelfs boeken en apps die je een duidelijk overzicht geven van al je uitgaven. Kijk voordat je begint met budgetteren goed naar welke methode voor jou werkt en begin vervolgens aan jouw doel.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF