gelukkig

Hoe ga je gelukkig het nieuwe jaar in?

Happy new year! De feestdagen zijn voorbij dus het is tijd om te beginnen met die goede voornemens. We hopen allemaal dat 2024 ons jaar wordt, maar hoe krijg je dat voor elkaar? Het beginnen met die voornemens lukt meestal wel, het volhouden daarentegen, blijft lastig. Maar wij zullen het voortouw nemen, en jou helpen om het nieuwe jaar helemaal happy in te gaan.

Goede voornemens zijn geplande veranderingen die goed zijn voor ons gedrag: meer sporten, tijd met familie, minder stressen. Toch blijkt het moeilijk deze veranderingen vol te houden. Dit komt doordat jouw goede voornemens moeten concurreren met je slechte gewoontes. Slechte gewoontes krijg je doordat je ze in dezelfde situatie en op dezelfde manier uitvoert. Stel je ploft na een lange dag werken op je bank neer en zet je tv aan. Dan wordt het gedrag, bijvoorbeeld een zak chips opentrekken, een gewoonte. Gewoontes zijn automatisch, je hebt dus geen bewuste aandacht of motivatie nodig. Die gewoontes zijn aan de ene kant fijn omdat je niet heel de dag hoeft na te denken bij wat je doet. Maar ze zorgen er ook voor dat het moeilijker is verandering in te brengen.

Van goede voornemens gewoontes maken

Er zijn gelukkig een aantal manieren om verandering aan te brengen.

Manier 1

Je kan de situatie die de gewoonte uitlokt vermijden of verwijderen. Dus als je vaak langs de Gall & Gall rijdt onderweg naar huis, waardoor je verleid wordt om een flesje wijn te halen. Kun je ervoor kiezen om via een andere route te rijden.

Manier 2

Verstoor gewoontes. Als je gezonder wilt eten, haal dan bijvoorbeeld geen koekjes meer in huis, zo is er ook geen verleiding om ze te eten. Het is belangrijk dat je niet alleen denkt aan welke veranderingen je wilt maken maar ook hoe; Hoe ga ik dit verwezenlijken?

Ook moet je de vraag stellen of het realistisch is. Je kunt drie keer per week willen sporten, maar als je ouder bent en daarnaast werkt kan het moeilijk zijn om tijd te vinden. Probeer van tevoren zoveel mogelijk te plannen, dan weet je meteen welke voornemens realistisch zijn. Als je het sporten van tevoren inplant, hoef je op het moment zelf niet meer de keuze te maken of je gaat sporten. Hierdoor ervaar je minder stress.

Gewoontes waar je gelukkig van wordt

Niet iedereen gelooft in voornemens of doet er aan mee. Maar toch wil iedereen gelukkig zijn in het nieuwe jaar. Daarom is het belangrijk om te weten door welke gewoontes we nou écht gelukkig worden. Psychologen hebben een lijst gemaakt van vijfentwintig makkelijke activiteiten waarmee je mentale gezondheid wordt verbeterd. Wij belichten de drie makkelijkste maar meest functionele tips.

1. Schrijf wekelijks drie dingen op waar je dankbaar voor bent

Uit onderzoek blijkt dat mensen die dit doen veel optimistischer en tevreden zijn dan de mensen die dit niet doen. Door op te schrijven waar je dankbaar voor bent, waardeer je meer wat je al hebt.

2. Mediteer

Uit meerdere studies blijkt dat mediteren helpt bij depressieve gevoelens en angst. Mediteren hoeft niet iets heel zweverigs te zijn, zoals veel mensen denken. Je kunt ook gewoon even tot rust komen door alles te laten vallen en aan niks te denken. Mediatie helpt na een tijd ook nog eens voor zelfreflectie en relativeringsvermogen.

3. Ga de natuur in

Uit een recent onderzoek blijkt namelijk dat mensen die een wandeling maken in de natuur minder negatieve gedachtes hebben dan voor de wandeling. In tegenstelling tot een groep die door de stad liep, waarbij er geen verandering was. De groep die in de natuur liep maakte namelijk minder cortisol (een stresshormoon) aan.

Deze drie tips kosten bijna geen tijd en zijn bewezen effectief. Probeer komend jaar zo positief mogelijk te blijven, ook al is dat soms moeilijk. Hopelijk kom je met deze tips weer een beetje op gang.