goede daad

Hoe een goede daad je uit de put kan helpen

Heb je wel eens last van depressieve- of angstgevoelens? De laatste jaren neemt het aantal mensen met mentale problemen toe. Het is soms lastig hier iets tegen te doen, zo zijn wachtlijsten bij psychologen lang. Gelukkig zijn er ook dingen die je zelf kunt doen. Uit onderzoek van Ohio State University blijkt namelijk dat een goede daad uitvoeren voor een ander kan helpen om symptomen van depressie of angst te verminderen.  

In totaal werden er drie technieken onderzocht die depressieve- en angstgevoelens zouden kunnen verminderen: het plannen van sociale activiteiten, cognitieve herwaardering (negatieve gedachtes herkennen en omzetten in neutrale of positieve gedachtes) en het uitvoeren van een goede daad voor een ander. Alle drie de technieken kunnen volgens het onderzoek zorgen voor een vermindering van depressieve- en angstgevoelens, maar het uitvoeren van een goede daad heeft het meeste effect.

Iets goeds doen voor een ander kan ervoor zorgen dat je je verbonden voelt met iemand. Sociale connecties zijn nauw verbonden met iemands welzijn. Goede daden blijken één van de beste manieren om sociale connecties te bevorderen. Enkel in de buurt zijn van mensen of deelnemen aan sociale activiteiten is niet genoeg om dat gevoel van verbondenheid te krijgen.

Afleiding

Volgens de onderzoekers wordt er vaak gedacht dat mensen die worstelen met symptomen van depressie en angst al genoeg op hun bord hebben. Hierdoor wordt hun niet zo snel om hulp gevraagd, dit om hen niet extra te belasten. Leuke dingen doen voor mensen en focussen op de behoeften van anderen, kan mensen met een depressie of angst juist helpen zich beter te voelen over zichzelf. Het werkt als een afleiding van hun eigen nare gevoelens. De daden kunnen bestaan uit hele simpele dingen zoals iemand een lift geven of koekjes bakken.

Dus, merk je dat je last krijgt van depressieve gevoelens of voel je je angstig? Bel een vriendin op en vraag of je haar ergens mee kan helpen. Of laat spontaan een briefje met complimentjes achter. Zo maak je niet alleen een ander blij, maar zorg je er ook voor dat je eigen nare gevoelens minder worden.

Body & Mind-special

In de nieuwe Body & Mind-special van WENDY vind je heel veel goede tips en inspiratie om lekker in je vel te zitten en rust in je hoofd te vinden. Ook vertellen bekende Nederlanders als Sylvia Geersen, Gwen van Poorten, Rens Kroes en Michael en Cindy Pilarczyk over hoe zij de balans tussen hun body en mind bewaren. Wendy’s yogalerares Judith van Hal, die met veel liefde de yogalessen tijdens de WENDY-retreats op Ibiza verzorgt, stelde een serie samen van elf yogaoefeningen voor meer kracht en rust in je hoofd en oogleraar Max Nieuwdorp, schrijver van de bestseller Wij zijn onze hormonen, vertelt wat hormonen met ons doen als we 20, 30, 40, 50 of 60 zijn. We delen drie heerlijke gezonde recepten van Rens Kroes, Wies Verbeek vertelt hoe je gelukkig oud kunt worden en trendwatcher Denise Kortlever neemt ons mee in de wereld van ons eten in de toekomst.