fbpx

Het Dealgesprek voorkomt misverstanden: tips van relatiedeskundige Ruud de Goeij

Wanneer je denkt een duidelijke afspraak gemaakt te hebben, maar dit toch niet zo is, is het tijd voor een dealgesprek. Relatiedeskundige Ruud de Goeij legt je in deze blog uit wat dit precies inhoudt en hoe je zo’n gesprek voert. 

“The most important thing in communication is to hear what isn’t being said….”

– Peter F. Drucker

Maar we waren toch duidelijk?… en verdere miscommunicatie

Wie kent ze niet? De momenten dat we dachten dat er een duidelijke afspraak was gemaakt maar de interpretatie daarvan tot misverstanden of teleurstellingen leidde? Nu is dat op zich menselijk en het is dus een goede gewoonte ervan uit te gaan dat je elkaar maar deels begrijpt. Zodat je er ook vooral om kunt lachen. Maar wanneer het om belangrijke dingen gaat, brengt dat onnodige ballast in de Relatieballon.

Ook worden dingen soms een gewoonte, zonder dat we het er een keer goed over hebben gehad. Het kan dan zomaar zijn dat jullie beiden iets in stand houden wat voor niemand goed werkt. Daarnaast veranderen omstandigheden en is het goed regelmatig te evalueren of alles nog goed past. Zulke belangrijke momenten verdienen speciale aandacht en zorgvuldigheid. Tijd voor een dealgesprek.

Wat is dan een dealgesprek?

Door het te benoemen als een dealgesprek maak je het voor beiden duidelijk dat het hier iets betreft wat belangrijk is voor de kwaliteit van de relatie voor de inbrenger of allebei. Het is de bedoeling tot een scherpe afspraak te komen die de wens van de ene invult maar op een zodanig manier dat hij voor beiden werkt. Door er meer details aan te geven voorkom je misverstanden en teleurstellingen.

Dat betekent dat degene die de wens inbrengt wat huiswerk heeft te doen. Er is iets wat niet of onvoldoende voor je werkt en duidt dat in voorbeelden in plaats van in algemeenheden. Bedenk vervolgens zelf wat oplossingen zouden kunnen zijn (liefst meer dan één) en maak daarin onderscheid in twee niveaus waarop het vervult zou kunnen worden. Het eerste is wat je minimaal nodig hebt aan invulling om geen stress of andere vervelende emoties te ervaren. Het tweede is wat wij het happy-niveau noemen: dit zou je echt blij maken als het zo zou worden ingevuld. Door er twee niveaus aan te koppelen maak je het veel makkelijker voor de ander om te kiezen en tot een deal te komen.

De insteek van een dealgesprek is namelijk dat alles op vrijwillige basis wordt gegeven, want alleen dan bouwt het aan de relatie. Daarbij dienen elkaars grenzen gerespecteerd te worden en bedenk dat bijna altijd een win/win mogelijk is, zolang je er maar naar blijft zoeken.

Wanneer past een dealgesprek?

Op elk gebied dat belangrijk is in jullie relatie en waar je een situatie wilt creëren die spanningen wegneemt of voorkomt of situaties zo mogelijk zelfs tot een fijn niveau brengt. Waar kun je zoal aan denken?

  • Tijd samen doorbrengen (hoeveel, wanneer, wie neemt initiatief)
  • Huishoudelijke taken (wie doet wat, mate en kwaliteit)
  • Eigen/vrije tijd (hoeveel, wie en wanneer, wie let op kinderen)
  • Financiën (genereren en verdelen van inkomen, wie betaalt wat, vrij te besteden)
  • Eten (boodschappen, klaarmaken, opruimen)
  • Seks (hoe vaak, hoe geef je verlangen aan, wat heeft de ander nodig voor fijne seks)
  • Kinderen (principes in opvoeding, afspraken mbt elkaars kinderen, hoe disciplineren, hoe een lijn bij verschillende opvattingen)
  • Gezondheid en welzijn (sport en andere zaken, grenzen mbt gezondheid zoals drank/drugs, veiligheid)
  • Verschillen in levensstijl (afspraken die zorgen voor voldoende beheersing en tegelijkertijd ruimte scheppen)
  • Wat doen we in speciale momenten (verlaat zijn, gekwetst zijn, nieuwe plannen maken)

Hoe voer je een goed dealgesprek?

Allereerst is er natuurlijk de voorbereiding voor de inbrenger zoals hierboven beschreven. Benoem vervolgens dat je een DEALgesprek wilt houden en spreek datum en tijd af. Zorg voor een rustige omgeving waarin jullie niet gestoord worden en alle tijd hebben om het goed door te spreken. Als jullie beiden punten hebben, breng dan om en om een onderwerp in. De ontvangende partner maakt notities en legt de afspraken vast. De inbrenger maakt geen verwijten en vertelt wat de wens inhoudt en benoemt daarbij duidelijk wat minimum en happy niveau zouden zijn. Wees super concreet. De ontvanger doet zijn best de ander te begrijpen en luistert met de intentie om te kunnen samenvatten. Als de inbrenger klaar is, krijgt de ontvanger de gelegenheid om vragen te stellen ter verduidelijking. Als die er niet zijn of daarna volgt een samenvatting door de ontvanger. Dit zegt nog niets over of je wel of niet akkoord bent met het voorstel. Pas nadat de ontvanger de inbrenger goed heeft begrepen volgt de keuze van de ontvanger. Bij een keuze tussen minimum en happy niveau – en dus een deal – leg je vast wie wat wanneer doet. Het klinkt misschien schools, maar zorgt in de praktijk dat teleurstellingen worden voorkomen. Koppels vinden het altijd een verademing en een waardevol onderdeel van de training.

Fouten die soms worden gemaakt

Wil een deal een gewoonte worden dan moet je hem minstens een paar maanden uitproberen. Wees ervan bewust dat oude patronen en gewoontes jullie beiden tot oud gedrag zullen verleiden. Help elkaar dus in de eerste paar weken om de nieuwe afspraak in jullie systeem te krijgen. Als een van jullie twee een deal niet goed of niet nakomt, zorg dan dat je dit bespreekt en bevestigt naar elkaar. Vergeef elkaar, hernieuw de deal en ga door. Nieuwe ronde nieuwe kansen.

Bedenk ook dat er dingen zijn waar mannen en vrouwen in verschillen in wat ze nodig hebben en waar ze soms moeite mee hebben de ander te begrijpen. Wat dan helpt is dat door de inbrenger wordt uitgelegd wat een invulling hiervan voor hem of haar zou betekenen. Wat het ze brengt in de relatie en wat je niet kunt zijn of doen zonder dit.

Het heeft geen zin een deal voor te bereiden en uit te werken als je niet de bedoeling hebt om hem na te komen. Het menen van wat je zegt door het nakomen ervan is een basisvoorwaarde voor elke relatie om te kunnen bloeien. Je kunt ook niets afdwingen in een dealgesprek. Als je niet tot een deal komt, laat het dan even zo. Kom er later op terug. Soms doet de tijd zijn werk en veranderen er dingen die het vervolgens wel mogelijk maken .

Volgende Blog

In mijn volgende blog ga ik in hoe we door niet volledig te delen wat ons dwarszit, relatieverstikking in gang zetten en hoe je dat met elkaar weer opschoont.

Geniet van elkaar!

Ruud

Over Ruud de Goeij

Ruud de Goeij ontwikkelde als relatiecoach een model van basisbehoeftes in een relatie waarmee stellen meer uit hun relatie kunnen halen en is schrijver van het boek De Relatieballon. Lees hier meer over derelatieballon.nl

Hier lees je meer artikelen van Ruud.

Het boek van Ruud is ook te koop in onze webshop.



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF