fbpx

Relatiedeskundige Ruud deelt zijn persoonlijke verhaal op het gebied van open relaties

Onze Wendy- en relatie-expert Ruud de Goeij, schrijver van De Relatieballon, vertelt in deze blog over zijn ervaringen op het gebied van open relaties. 

Dit keer de derde blog over open relaties. Nu, zoals aangekondigd, mijn persoonlijke verhaal. Als je de eerste en tweede blog nog niet hebt gelezen, dan kan ik je ze van harte aanbevelen. Je zal het verhaal dat ik hier vertel, zo beter begrijpen. Op het moment dat ik deze blog schrijf, heb ik overigens net twee mensen in een reis van drie maanden (gelukkig) de weg terug naar elkaar kunnen laten vinden. Zij dachten dat het experiment van een open relatie ze zou gaan helpen, terwijl hun relatie onvoldoende sterk was.

Mijn leven op dat moment

In de periode dat ik hiermee experimenteerde, was ik single. Ik wilde niet oppervlakkig daten, dus was ik op zoek naar friends with benefits. Dit gaf niet alleen meer diepgang in het contact met elkaar, maar ook meer seksueel plezier, omdat je elkaar steeds beter leert kennen. Ik zocht en vond uiteindelijk drie hele bijzondere vrouwen. Twee daarvan zaten in een (tijdelijke) open relatie, en één daarvan heeft een ongebonden leefstijl. Ruim twee jaar heb ik enorm kunnen verkennen en ervaren. Het was een hele bijzondere periode die me veel inzichten in mezelf heeft gegeven, maar ook heeft laten zien hoe krachtig, integer en mooi deze drie vrouwen in het leven staan. Met twee daarvan, Sonja en Shanta, heb ik veel tijd doorgebracht. We kregen een steeds diepere band. Inmiddels heb ik deze fase afgesloten en geniet ik van een monogame relatie. Een hele bewuste keuze, omdat ik alle relatie-energie met een enkele partner wil delen om zo maximale diepte en intensiteit te kunnen ervaren en te houden. Met alle drie heb ik overigens een hele mooie vriendschap aan deze fase overgehouden.

Mijn reis met Sonja

Sonja zat midden in een tweejarig experiment met haar partner, om te ontdekken hoe dit hun relatie zou kunnen versterken. Omdat we een bijzondere klik voelden, overwogen we na een paar dates om in dit experiment uit te breiden en zo een intensere band en liefde te voelen. We wisten dat dit iets bijzonders zou toevoegen aan deze reis, maar ook dat het een risico zou zijn. Er waren dan ook twee cruciale voorwaarden om hier ja tegen te zeggen.

Allereerst was er een eindpunt. Als er geen sprake was geweest van een tijdelijk experiment, hadden we allebei niet ingestemd. Ik wilde in ieder geval op geen enkele manier debet zijn aan het beschadigen van een relatie tussen twee mensen, en het gezin dat ze samen hebben. Natuurlijk wisten we dat een einde vanwege de diepgang een intens afscheid met zich mee zou brengen. Daar zijn we overigens op een hele mooie manier doorheen gegaan, zodat we elkaar ook echt konden loslaten ter bescherming van haarzelf en haar gezin.

De tweede voorwaarde was dat er in dit experiment drie krachtige mensen aanwezig waren. Ik kende haar partner niet en heb hem nooit ontmoet, maar de manier waarop hij en zij samen door hun experiment gingen, was bewonderenswaardig en buitengewoon krachtig. We wisten dat elk van ons drieën de kracht en de integriteit zou hebben om direct te stoppen met het contact als dit nodig was om het gezin te beschermen. Het mag misschien vreemd klinken, maar dat bracht rust.

Mijn reis met Shanta

Shanta zat op dat moment in een volledig open relatie. Zowel zij als haar partner gaven elkaar de ruimte om buiten hun relatie te daten. Overigens hadden ze allebei niet de behoefte daar meerdere wisselende partners in te zoeken. Zo ook Shanta, die vooral op zoek was naar zichzelf binnen een intieme relatie, en wat ze daarin nodig had. Dat we elkaar in die periode ontmoetten, heeft ons allebei veel gebracht. En zoals gezegd bestaat onze vriendschap nog steeds. Ze is een buitengewoon mooi en warm persoon. In het verleden zijn haar relaties niet altijd fijn geweest, en op een bepaalde manier ook mager.

Ook nu miste ze een bepaalde inhoud. Ze kon die alleen nog niet goed duiden. Bij mij vond ze dat wel, maar dat leidde er vanzelf toe – na meer dan twee jaar een open relatie te hebben gehad – dat de overgang naar een nieuwe fase van alleen vriendschap een intens proces van loslaten met zich meebracht. Gelukkig hebben we dat goed beleefd en doorgemaakt. Dat had heel anders kunnen gaan. We koesteren daarom onze vriendschap. In één van mijn volgende blogs zal ik ingaan waarom het werkt om in dankbaarheid en een open hart een rouwproces door te maken.

Wat zijn mijn lessen?

Een deel van de lessen staan natuurlijk in de vorige twee blogs over dit onderwerp. Wat mij betreft, is dat voor iedereen een nuttige verzameling van adviezen. Ik wil hieraan toevoegen dat persoonlijke groei onlosmakelijk verbonden is met het experimenteren. Je komt jezelf en elkaar gegarandeerd tegen. Bij alles wat schuurt heb je zelf, en natuurlijk ook je partner iets te leren. Als je daarbij niet aan jezelf werkt, is de kans dat jullie dit overleven zeer gering. Elkaar ondersteunen in elkaars persoonlijke groei is next level, maar mooi als je dat voor elkaar kunt doen. Voor mijzelf heeft dit extra bevestigd hoe mooi het concept van de Relatieballon is en hoe goed het weergeeft wat werkt. Daarbij vind ik het belangrijk om zo diep mogelijk met elkaar te durven bouwen. Vandaar dat ik opnieuw de stap naar een vaste relatie heb gemaakt.

Volgende Blog

In mijn volgende blog vertel ik over de waarde van een dealgesprek. Dit is heel wat anders dan het over iets hebben met elkaar, terwijl je denkt dat je een goede afspraak hebt gemaakt. Om er vervolgens achter te komen dat je elkaar toch niet helemaal goed begrepen hebt. Het goed toepassen van een dealgesprek kan je ook helpen heldere en ondubbelzinnige afspraken te maken in het kader van jullie experiment binnen een open relatie. Los daarvan is het iets wat we elk koppel leren.

Geniet van elkaar!

Ruud

Over Ruud de Goeij

Ruud de Goeij ontwikkelde als relatiecoach een model van basisbehoeftes in een relatie waarmee stellen meer uit hun relatie kunnen halen en is schrijver van het boek De Relatieballon. Lees hier meer over derelatieballon.nl

Hier lees je meer artikelen van Ruud. Het boek van Ruud is ook te koop in onze webshop.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF