fbpx

Gelukkig gescheiden: ‘Ik hoorde een liedje en realiseerde me ineens dat ik bij hem weg wilde’

Eén op de drie huwelijken strandt, maar dat is vaak ook een nieuw begin. Martine, Karlijn en Sonja besloten hun partner te verlaten, zijn inmiddels gescheiden en zijn nu veel gelukkiger. Deze week: het verhaal van Karlijn.

Karlijn (32) besloot haar geliefde te verlaten. De scheiding was twee jaar geleden rond.

Say something, I’m giving up on you

‘Dat ik bij Peter weg wilde, realiseerde ik mij toen ik het liedje Say something, I’m giving up on you hoorde. Dat was precies hoe ik mij al heel lang voelde. Ik twijfelde al twee jaar over onze relatie. Peter had vaak tegen mij gelogen en ik was gaan inzien dat hij niet echt voor mij ging. Ook konden we niet goed praten. Nadat ik dat liedje had gehoord, vroeg ik hem: ‘Geef eens op een schaal van één tot tien aan hoe graag jij kinderen met mij wilt.’ ‘Vijf,’ antwoordde hij. Dat zegt genoeg.’

Donderslag bij heldere hemel

Gelukkig gescheiden na een liedje realiseerde ik me dat ik bij hem weg wilde‘Toch beweerde hij later dat mijn besluit voor hem als donderslag bij heldere hemel kwam.’ Toen ze eenmaal de knoop had doorgehakt, ging Karlijn doelgericht te werk. Ze wilde het huis niet samen met Peter verkopen, want dat zou jaren kunnen duren en tot ruzie kunnen leiden over de vraagprijs. ‘Om te zorgen dat hij de hypotheek volledig op zijn naam wilde zetten, heb ik hem de hele inboedel cadeau gedaan. Ik moest zelf dus alles nieuw kopen en was al mijn spaargeld kwijt. Maar ik sta nog steeds achter deze aanpak.’

‘Uiteindelijk is mijn nieuwe appartement erg mooi geworden met het nieuwe interieur. Het is écht mijn plek. Ik woon nu ook weer in het dorp waar ik ben opgegroeid en dat is fijn. In de stad waar ik met Peter woonde, heb ik me nooit helemaal thuis gevoeld. Ook mijn sociale leven is nu leuker en spontaner.’ Tot zeven uur ‘s ochtends bij vriendinnen aan de keukentafel kletsen, na het uitgaan spontaan met een groep vrienden bij iemand thuis nog wat drinken; dat zijn nieuwe dingen waar Karlijn erg van geniet. ‘Natuurlijk is het wennen om alleen te zijn en het is spannend om er financieel alleen voor te staan, maar ik hoef niet meer aan een dood paard te trekken. Ik voel me bevrijd. En ik vertrouw erop dat ik nog wel een man tref die ook wil gaan voor het huisje, boompje, beestje waar ik van droom.’

Bang voor boosheid

‘Als het op scheiden aankomt, zie ik vaak twee uitersten’, vertelt psycholoog Jeanette Bolck. ‘Enerzijds zijn er stellen die behoorlijk impulsief scheiden als de emoties hevig zijn, bijvoorbeeld na ontrouw. Anderzijds zijn er mensen die lang bij elkaar blijven ook al zijn ze beiden, of is een van hen, al jaren doodongelukkig. Dit komt doordat de gedachte van een scheiding heel eng is. Mensen zijn bang voor het onbekende en voor boosheid van de ander. En natuurlijk is scheiden heftig, maar na een scheiding kun je enorm opgelucht zijn. Op de lange termijn worden mensen gelukkiger na een scheiding als hun relatie echt slecht was.’

Doorgaan met je relatie tot je erbij neervalt, is niet verstandig volgens de psycholoog. ‘Als je gedurende een lange periode dagelijks aan scheiden denkt, is het tijd om die gedachte serieus te nemen. Veel mensen voelen geregeld onvrede over hun relatie, maar dat is wat anders dan dagelijks overwegen om uit elkaar te gaan. In het laatste geval ben je een fase verder.’

Lees ook deel 1: het verhaal van Martine.

Tekst: Lisette Wevers | Beeld: ShutterstockWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF