lust

Een oefening om lust op te wekken (alvast een leuke tip voor Valentijnsdag)

We bevinden ons volgens de Chinese geneeskunde in het elementen Water en dat heeft invloed op hoe we ons voelen. Tijdens de lockdown hebben we meer dan ooit tijd voor seks, maar nu veel stellen hele dagen samen zijn, kan de lust er misschien ook wat vanaf gaan. In deze tijd met de aanloop naar Valentijnsdag, is het mooi om je bezig te houden met jouw zin om te vrijen en/of seksueel te zijn, zegt Wendy-expert Toña Wong Chung van Healing Space.

Uitdrukking geven aan jezelf

Het is winter en volgens de Chinese geneeskunde bevinden we ons in de tijd van het Water element. Nadat de appeltjes zijn gerijpt in de zomer, geoogst in de nazomer en hebben gerot in de herfst, is dit de tijd dat alles teruggebracht is tot de kern, het zaadje. In de Chinese filosofie spreken we dan ook van ‘het onzichtbare begin’. Voor ons innerlijk betekent het dat dit de tijd is om ons bezig te houden met onze intrinsieke motivatie bij alles wat we doen. Is datgene wat je doet een uiting van wie je bent? Wie we ook zijn op deze aardbol, we zijn gelukkig als we uitdrukking geven aan wie we van binnen zijn. Hiervoor is het belangrijk dat je goed in contact staat met je gevoel. Je gevoel vertelt je namelijk wie je bent en als je dit gevoel kunt meenemen in alles wat je doet, dan leef je een gelukkig leven.

Hoe ga jij om met angst?

Elk element heeft vanuit de Chinese Geneeskunde een bijbehorende emotie, en de emotie die bij het Water element hoort is angst. Dit is een van de emoties waar we het minst mee hebben leren omgaan in ons leven. De meeste mensen vermijden, onderdrukken of vervormen het. Dit vervreemdt ons van onszelf en het kan de communicatie met andere mensen belemmeren. Hoe zit dat precies? Je kan bijvoorbeeld angst voelen om naar de kern van een onderwerp te gaan. Misschien ben je bang voor een conflict of afwijzing? Die angst kan ervoor zorgen dat je om de brij heen blijft draaien, boos wordt of helemaal dichtklapt. Misschien is het op dat moment niet eens duidelijk dat het om angst gaat en raak je in een interactie verloren door de manieren die je gebruikt om niet bij het pijnpunt te komen. Deze manieren noem ik de vervorming van je angst en dit staat waarachtige communicatie met jezelf en anderen in de weg. Andere ongezonde manieren om met angst om te gaan is door jezelf te verdoven met alcohol, drugs of bepaalde (voedings)middelen. Ook kan je juist behoefte hebben aan gevaar om je angst niet te voelen.

Geef de momenten van angst een plek

We hebben het doorleven van onze angst juist nodig om onszelf goed te leren kennen en dicht bij ons gevoel te zijn. Een mooi beeld wat je kan gebruiken is een boomstam met de kale takken waar de wind doorheen waait in de winter. Er zijn geen bladeren meer om de vormen van de stam te verhullen; dit is wat het is, in de kern. Zo brengt angst je ook terug naar jouw kern; alles waar je je misschien op dagelijks niveau druk om maakt valt af op het moment dat je echt te maken hebt met doodsangst. Wat overblijft, is jouw kern. Als je ervoor kiest om de momenten van angst in je leven op een gezonde manier een plek te geven, bijvoorbeeld door er over te praten of er een kunstzinnige uiting aan te geven, vorm je een sterk zelfbewustzijn. In mijn Insta TV over het element Water (https://www.instagram.com/tv/CAN-q87j0En/?hl=nl) ga ik hier dieper op in en deel ik een aantal oefeningen. Een interessante tip voor de tijd waar we nu doorheen gaan, is om meer stil te staan bij onze houding ten opzichte van de dood. Alleen als we vrede kunnen sluiten met het feit dat we allemaal doodgaan, kunnen we nuchter omgaan met regels die erop zijn gebaseerd om de dood te vermijden. Alles wat we doen om de dood te vermijden, gaat ten koste van onze levenskwaliteit. Denk maar aan de regels die we bereid zijn te volgen uit angst voor besmettingen. Hoe groter de angst is, des te verder zijn we bereid te gaan om onze vrijheid en kwaliteit van leven op te geven.

Seksualiteit

Vanuit de angst voor de dood ontstaat ook de drang tot voortleven. Het deel van de seksualiteit dat gaat over voortplanting (lust) wordt dan ook toegeschreven aan het element Water. In deze tijd met de aanloop naar Valentijnsdag, is het mooi om je bezig te houden met jouw zin om te vrijen en/of seksueel te zijn. Seksueel zijn heeft te maken met het erkennen van al je seksuele gevoelens, ook los van de momenten dat je seks hebt. Vruchtbaarheidsperikelen en alles wat hoort bij onze voortplantingsorganen, inclusief onze seksuele identiteit, zijn allemaal onder invloed van ons Water element.

Een oefening om lust op te wekken (tip voor Valentijnsdag)

Zoals ik eerder schreef wordt deze periode van het Water element ‘het onzichtbare begin’ genoemd, en alles wat we manifesteren begint met het idee. Veel stellen kampen met een ongelijkheid in lustgevoelens en daarom deel ik graag een praktische oefening die je samen met je partner kan doen om de lust op te wekken. Een belangrijk onderdeel van je seksualiteit is dat je je erop verheugt. Dit is het onzichtbare begin van jullie vrijpartij. Deze oefening kan je altijd doen, maar vooral deze periode van het Water element is een mooie tijd.

Plan een moment, samen met je partner, waarop jullie niet gestoord kunnen worden. Draag sensuele kleding waarin je je aantrekkelijk en zelfverzekerd voelt en steek een kaarsje aan. Ga rustig met je partner zitten, tegenover elkaar, en maak een paar minuten oogcontact, zonder iets te zeggen. Vertel elkaar dan om de beurt over je seksuele fantasieën. Moedig elkaar aan met je lichaamstaal en met woorden. Je kan bijvoorbeeld beginnen met: ‘Mijn laatste seksuele fantasie was...’ Of ‘Wat mij opwindt aan jou is…’ of ‘De laatste keer dat ik echt zin had in seks was…’ Deze oefening kun je gebruiken als voorspel, maar het kan ook tijdens het vrijen opwindend zijn om dit met elkaar te delen.

Wil je meer weten over seksualiteit en ben je benieuwd naar andere oefeningen voor je relatie? Kijk dan eens naar mijn boek ’Hoe word ik de beste minnaar van de wereld’.

Toña Wong Chung

Toña Wong Chung is founder van Healing Space, Het Instituut voor Holistische Energetische Ontwikkeling. Al meer dan 20 jaar werkt ze in het Healing Space behandelcentrum als holistisch (relatie) therapeut met Reiki, voeding, verschillende massage vormen, emotioneel lichaamswerk en spirituele coaching.

In 2015 schreef ze het boek “Hoe word ik de beste minnaar van de wereld”, gebaseerd op haar jarenlange ervaring in het begeleiden van koppels op een holistische, energetische manier.

Toña helpt verbinding te maken; met jezelf, je geliefde en de wereld.

Lees ook deze artikelen van Toña Wong Chung:

Waarom je in het najaar extra moet zorgen voor je miltenergie

Het element metaal uit de Chinese geneeskundige zorgt ervoor dat je je nu sneller verdrietig voelt