fbpx

Waarom je in het najaar extra moet zorgen voor je miltenergie

Het is herfst, en zoals elk jaar in deze periode zijn er veel mensen die moeite hebben met de tijd van het jaar. Ze zijn vermoeider en soms zelfs wat neerslachtig. Hoe komt dat? Toña Wong Chung, founder van Healing Space vertelt ons waarom je in het najaar extra moet zorgen voor je miltenergie.

Van Yang naar Yin

De herfst is de tijd van het jaar waar we vanuit Yang (de naar buiten gerichte energie) naar Yin (de naar binnen gerichte energie) gaan. We leven in een samenleving die vooral ontzettend Yang georiënteerd is; we zijn er heel goed in om alles naar buiten toe te projecteren: we zijn altijd bereikbaar en ‘moeten’ van alles van onszelf. Zelfs in deze tijden van Corona, waarin we minder kunnen doen, zijn we eigenlijk continu bezig. Onze hele maatschappij is erop georganiseerd om continu in de Yang modus te zitten en dat betekent dat we ons zelf, vaak onbewust, overvragen.

En nu komen we dan aan in de herfst; de tijd van het jaar die ons juist uitnodigt om naar binnen te keren, in Yin te gaan, en dat vormt voor veel mensen een uitdaging. We moeten namelijk van ‘denken en doen’, omschakelen naar ‘voelen’, en dat betekent dat veel mensen nu geconfronteerd worden met hoe ze zich daadwerkelijk voelen. Waar je je normaal nog een beetje kan afleiden door van alles te ondernemen in de buitenwereld, zit je nu met jezelf op de bank. Letterlijk en figuurlijk.

Het Aarde element: maag, milt en alvleesklier

Een ander aspect dat een rol speelt bij dit seizoen en hoe je je daarbij voelt, is het Aarde element: het element dat vanuit de traditionele Chinese geneeskunde bij deze tijd van het jaar hoort. Al noemen wij in het Westen deze tijd duidelijk de herfst, in de traditionele Chinese geneeskunde wordt deze periode, waarin het Aarde element centraal staat, de nazomer genoemd. De organen die aan het Aarde element zijn verbonden, zijn de maag, de milt en de alvleesklier. De milt is hiervan de belangrijkste, omdat deze wordt beschouwd als de moeder van alle organen: de milt zorgt voor voeding van alle andere organen in het lichaam. De rol van een gezond werkende milt is om uit de voeding die je tot je neemt, ook daadwerkelijk de energie te halen die je nodig hebt. Dat in deze periode van het jaar je Aarde element en miltfunctie sneller verstoord kunnen zijn, is dus belangrijk om aan te pakken. Maar hoe merk je dat je milt en je Aarde element meer aandacht nodig hebben? Naast de verminderde energie en neerslachtigheid waar we het eerder over hadden, kan je misschien een van de volgende klachten herkennen:

 • Slijmklachten: we zijn in de herfst gevoeliger voor slijmvorming, bijvoorbeeld bij verkoudheid en dit kan duiden op een disbalans in je miltfunctie. Een gezonde milt transformeert onze voeding namelijk naar energie zonder slijmvorming.
 • Cravings, met name naar zoet. Ik vertel verderop meer over de link tussen de zoete smaak en de milt.
 • Als je onverklaarbare blauwe plekken hebt of heel gemakkelijk blauwe plekken krijgt heeft dit ook met je miltenergie te maken. Een belangrijke functie van de milt is namelijk de vorming van de basissubstantie van bloed en zorgen dat het bloed binnen de banen gehouden wordt. In de traditionele Chinese geneeskunde wordt bijvoorbeeld de milt behandeld bij te veel bloedverlies tijdens de menstruatie.
 • Mentaal-emotioneel gezien hoort het gevoel van ‘zorgen’ ook bij de milt. Zorgen voor jezelf en voor anderen is goed in deze tijd van het jaar, maar als je veel piekert duidt dit op een disbalans in je Aarde element.
 • Een overbelasting in het denken is ook een belasting voor je miltenergie. Hoofdpijn die aanvoelt als een band om je hoofd of als watten in je hoofd is een klacht die te verklaren is vanuit een verzwakte miltenergie.
 • Ook het kunnen concentreren is een miltfunctie, dus als je bezig bent met een studie is het belangrijk om er rekening mee te houden in je planning dat het deze tijd van het jaar misschien iets minder makkelijk gaat. Het kan zijn dat je wat meer tijd nodig hebt om stof in je op te nemen dan in andere seizoenen.

Wat helpt?

Als je miltenergie en je Aarde element verzwakt zijn, is het dus belangrijk om vooral in deze tijd van het jaar daar extra voor te zorgen. Heel veel winterdepressies kunnen hier mee voorkomen worden. Wat helpt?

 • Observeer zonder te oordelen

Het ‘met jezelf op de bank zitten’ waar ik het eerder over had, is eigenlijk het beste wat je kan doen. Ervaar het als een natuurlijk gegeven dat je energie wat meer naar binnen trekt, dat je wat vermoeider bent en misschien zelfs wat neerslachtig bent. Emotioneel is het heel belangrijk dat je jezelf observeert in plaats van dat je oordeelt over hoe je je voelt. Kijk gewoon naar je eigen veranderingen; dat maakt je bewust van jezelf en dat is de allerbeste bescherming tegen welk ongemak dan ook. Of het nou psychisch of fysiek is: als je bewust bent van wie je bent en wat je nodig hebt, dan kan je het beste voor jezelf zorgen.

 • Eet zoet maar let op geraffineerde suiker

De maag, milt en alvleesklier (de organen die bij het Aarde element horen) reageren op de smaak ‘zoet’. Dus als je een klein beetje zoet eet, zoals bijvoorbeeld zoete aardappel en pompoen, maar ook rijst en granen horen bij ‘zoet’, dan activeer je deze organen. Maar als je juist te veel zoet eet, met name in de vorm van geraffineerde suikers, maar ook door veel koud, zuur fruit, dan kan je juist een overbelasting geven aan deze organen. Let ook op alcohol: wat weinig mensen zich realiseren is dat alcohol in het lichaam herkend wordt als suiker. Dat geeft dus naast je lever ook heel veel werk voor je milt en je alvleesklier. Deze organen werken samen om je suikerspiegel in je lichaam op orde te houden.

 • Eet warm

Het helpt om in deze tijd van het jaar vooral warme voeding tot je te nemen. Ik ben enorme voorstander van voeding die bij jouw persoonlijke constitutie past, en dat is voor elke persoon anders, maar wat voor iedereen geldt is dat het goed is om nu voedsel te eten dat verwarmd is. Dus ontbijt liever met havermoutpap met een beetje honing, in plaats van met koude yoghurt en bessen.  Smoor of wok je groente, in plaats van dat je rauwe groente en salades eet.

 • Doe Reiki, vooral op je bovenbuik

Het is, vooral nu, ontzettend fijn als je Reiki kan. Reiki is een krachtige, Japanse heelkunst; het is een universele energie die je door handoplegging door kan geven (ook aan jezelf!) en die het vermogen van het lichaam activeert om zichzelf in balans te brengen. Als je Reiki kan, is het heel zinvol om de bovenbuik positie wat langer aan te houden, want daar bevinden zich je spijsverteringsorganen maag, milt en alvleesklier. Als je geen Reiki kan, dan zijn er hele fijne ademhalingsoefeningen speciaal voor deze organen: een voorbeeld van zo’n oefening vind je op het Insta TV kanaal van Healing Space, bij de film over het Aarde element.

 • De kleur die bij dit seizoen hoort is de kleur warm geel, oranje. Dus als je je Aarde element wil versterken, dan kan je ervoor kiezen om wat meer van deze kleur te dragen of bloemen in deze kleur in huis te halen.
 • Boek eens een energetische massage. Een massage is altijd ontzettend goed voor het algehele Aarde element, omdat er een sterke relatie is tussen de milt, de spieren en het bindweefsel. Het past dus perfect in deze periode. Een massage helpt om prikkels te verwerken, dus ondersteunt bij het omschakelen van Yang naar Yin. Door een energetische massage worden meridianen gevoed en gaat alles in je lichaam beter stromen: je bloedsomloop, je energie, je emoties en gedachten.

Deze tips zullen je helpen om je Aarde element met de bijbehorende organen in balans te brengen en dat is natuurlijk het allermooist: dat we zo goed in balans zijn, dat we elk seizoen kunnen genieten. Ook van de herfst en deze Yin periode.

Toña Wong Chung

Toña Wong Chung by JaggerAndJune Waarom je in het najaar extra moet zorgen voor je miltenergieToña Wong Chung is founder van Healing Space, Het Instituut voor Holistische Energetische Ontwikkeling. Al meer dan 20 jaar werkt ze in het Healing Space behandelcentrum als holistisch (relatie) therapeut met Reiki, voeding, verschillende massage vormen, emotioneel lichaamswerk en spirituele coaching.

In 2015 schreef ze het boek “Hoe word ik de beste minnaar van de wereld”, gebaseerd op haar jarenlange ervaring in het begeleiden van koppels op een holistische, energetische manier.

Toña helpt verbinding te maken; met jezelf, je geliefde en de wereld.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF