fbpx

Een Ayurvedische spring cleanse voor een betere spijsvertering

WENDY-Expert Kim van der Veer weet alles over Ayurveda en yoga. Deze keer vertelt Kim alles over een spring cleanse, en waarom dit zo gezond is. 

Gezondheid begint bij een gezonde spijsvertering, aldus de eeuwenoude Ayurvedische leer. Een bekend gezegde in Ayurveda luidt daarom ook ‘Je bent wat je verteerd’, maar waarom is een gezonde spijsvertering zo belangrijk? En hoe kan een spring cleanse hieraan bijdragen? Hierover vertel ik je in dit artikel graag meer.

Een gezonde spijsvertering is van groot belang, omdat je lichaam wordt opgebouwd van de voedingsstoffen die je uit je eten en drinken opneemt. Wanneer je lichaam niet goed in staat is de voedingsstoffen te verwerken wordt je lichaam niet sterk opgebouwd. Dit kan weer zorgen voor een lage immuniteit (‘Ojas’ genoemd in Ayurveda) en laat dit nou precies zijn wat we – zeker nu – nodig hebben om gezond te blijven.

Hoe kun je je spijsvertering optimaliseren?

Om ervoor te zorgen dat je spijsvertering gezond blijft is het van belang dat je bewust eet, rauw fruit niet mixt met ander voedsel, geen ijskoude vloeistoffen drinkt of eet en je grootste maaltijd tijdens de lunch nuttigt wanneer je spijsvertering optimaal is, aldus de Ayurveda.

Een andere veelgebruikte methode in Ayurveda om je spijsvertering te verbeteren is mono-diet spring cleanse. Tijdens deze cleanse eet je een aantal dagen (tussen de 3-10) alleen mung bonen dahl. Op die manier geef je je spijsvertering een korte pauze en wordt je maag darmstelsel gereinigd. Dit werkt namelijk zo, door maar 1 type voedsel te eten is het makkelijker voor je spijsvertering om zijn werk te doen. Er komt immers maar een type voedsel binnen en dit zorgt ervoor dat het voedsel dat je eet makkelijker verteerbaar is.

Waarom mung bonen voor de mono-cleanse?

De reden dat je voor een dergelijke cleanse mungbonen gebruikt is omdat mungbonen boordevol antioxidanten, eiwitten, vezels, foliumzuur, vitamines en mineralen zitten. Maar belangrijker nog is dat mung bonen licht verteerbaar zijn, wat absoluut nodig is als je je spijsvertering een pauze wilt geven.

Mungbonen worden in Ayurveda gebruikt vanwege hun reinigende en revitaliserende werking. Deze reinigende werking komt van de ‘wrange’ smaak van de mungbonen die samen met hun vezels helpt om gifstoffen uit je dikke darm te schrapen.

springcleanse8 Een Ayurvedische spring cleanse voor een betere spijsvertering

Waarom in de lente?

In Ayurveda draait alles om het leven met de natuur en aansluiten bij de natuurlijke ritmes. Een van die ritmes waar je mee kunt leven is de seizoenen. Ayurveda verdeeld het jaar in perioden waarin bepaalde kwaliteiten van de verschillende Doshas (vata, pitta & kapha) de overhand hebben. Het meebewegen met de seizoenen wordt sterk aanbevolen om in balans te blijven. Dit betekent dat zelfs wanneer je geboorteconstitutie verschilt het wordt aangeraden om rekening te houden met het feit dat in een bepaald seizoen een bepaalde Dosha dominant is in de natuur en dus ook de seizoenen.

De lente is het ultieme Kapha-seizoen en daarmee de perfecte timing voor een spring cleanse. Door de stijging van de temperatuur in het voorjaar smelt het extra laagje vet dat je in de winter hebt opgebouwd. Hierdoor ben je in deze periode meer vatbaar voor verstopping en verkoudheid. Dit smeltende effect kan er zelfs voor zorgen dat je spijsvertering traag wordt en precies hierom kan het heel gezond zijn om je spijsvertering in deze periode een reset te geven.

Kun je niet wachten met het starten van jouw cleanse: dan heb ik goed nieuws. In mijn e-book ‘Ayurvedic Cleanse’ lees je alles wat je moet weten om je eigen cleanse te starten.

Zorg goed voor jezelf in deze bizarre tijden, lieve mensen. Samen kunnen wij dit aan.

Liefs,

Kim

Lees hier meer artikelen van Kim van der Veer.

En bekijk ook haar Instagramaccount:

https://www.instagram.com/p/B_Mfd8DDzNJ/

 

 



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF