fbpx

Droom jij levendig? Dat hoort ook bij HSP

Droom jij vaak heel levendig? HSP- en WENDY Expert Esther Bergsma vertelt wat levendig dromen met hoogsensitiviteit te maken heeft en welke voor- en nadelen er aan zitten.

Als hoogsensitief persoon beleef je de dagen veel intenser dan anderen. Nu blijkt uit onderzoek dat je ook je dromen intenser beleeft.

Vaker nachtmerries

Uit onderzoek van Michelle Carr blijkt dat hoogsensitieve mensen vaker dan niet-hoogsensitieve mensen in staat zijn om zich ’s ochtends hun dromen te herinneren. Ook blijken ze vaker nachtmerries te hebben en bovendien veel meer stress te ervaren van (de anticipatie op) die angstige dromen.

Herbeleven

Als hoogsensitief persoon beleef je ’s nacht opnieuw alle heftige emoties die je overdag ervaren hebt, maar dan in de beeldtaal van een droom. Soms levert dat prachtige dromen op, die je met een glimlach doen wakker worden, maar soms zijn het ook nachtmerries. HSP blijken dus vaker nachtmerries te ervaren.

Dat verschil is er echter alleen als hoogsensitieve mensen een lage mentale gezondheid hebben. HSP die goed in hun vel zitten hebben daar veel minder vaak last van. Bij niet-hoogsensitieve mensen heeft de mentale gezondheid geen directe invloed op de frequentie van nachtmerries.

Nachtmerrie

Ook blijken HSP die niet lekker in hun vel zitten veel meer problemen te hebben door hun nachtmerries. Ze zijn bang om te gaan slapen of ervaren veel stress door de negatieve emoties die gepaard gaan met hun nachtmerrie.

Voordelen

In goede omstandigheden is het mogelijk een voordeel om levendig te dromen. De positieve emoties zorgen voor een opwaartse spiraal van meer contact met anderen en nieuwe ervaringen, die tot weer nieuwe positieve emoties leiden. Je kunt ervan profiteren bij het oplossen van problemen en artistieke projecten.

Behandeling

Als je last hebt van nachtmerries kan het handig zijn niet te veel bezig te zijn met de negatieve gevoelens die daarbij horen, maar juist te focussen op de positieve emoties. Ook het beter leren reguleren van je emoties en mindfulness kunnen je helpen.

Esther Bergsma is expert Hoogsensitiviteit, sociaal-wetenschappelijk onderzoeker, spreker en auteur van Hoogsensitieve kinderen en Het hoogsensitieve brein. Zij richtte het online platform Hoogsensitief.NL op voor meer (h)erkenning voor HSP, vol met tips en blogs. Wil je nog meer over hoogsensitiviteit weten? Neem dan een kijkje op dit YouTube kanaal en Instagram-account.

Lees ook:

Waarom drie dagen werken genoeg is voor hoogsensitieven

Waarom hoogsensitieve vriendinnen geweldig zijn

6 tips om nu je hoogsensitieve kind te helpen

 WENDY Special

Naar Buiten


Het is lente en alles mag weer. Dus gaan we voor de lentespecial naar buiten! In deze special vind je de leukste buitentips, persoonlijke verhalen over buiten wonen en mooie wandelinterviews. 
 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF