fbpx

Doe mee met Hannelore: ‘Hoe ik het eten van chocolade combineer met een gezonde leefstijl.’

Hannelore heeft haar emo-eten goed onder controle, maar chocola blijft een gevoelig punt… Logisch, want chocola is eigenlijk heel gezond en goed als  je je ‘down’ voelt. Ze legt uit in haar blog hoe ze tóch vaak chocola eet binnen haar gezonde leefstijl én in haar vlog zie je of ze dat inderdaad heeft gedaan, na dat nare telefoontje… 

Dé oplossing voor chocoholics

Chocola en ik waren jarenlang elkaars beste vrienden, vervolgens elkaars vijanden en inmiddels hebben we de juiste manier gevonden om met elkaar om te gaan. We beleven samen bijna dagelijks een genietmomentje, maar we houden het heel puur en binnen de perken… Misschien is dit dé oplossing voor chocoholics, die gezonder willen gaat eten?

Chocola heeft eigenlijk een imagoprobleem. We zien het eten van chocola tegenwoordig als ‘slecht’, als ‘snoepen’ of (nog dramatischer) als ‘zondigen’.  Terwijl chocola vroeger vooral werd gebruikt als geneesmiddel, bijvoorbeeld door de Maya’s. Zij dachten dat rauwe cacao je diepgaande inzichten geeft, dat het je verbindt met je intuïtie. Ook zou het liefdesstofjes nabootsen en zorgen voor extra gelukshormonen, waardoor het vroeger werd gebruikt als afrodisium, lustopwekkend dus.

Tegenwoordig weten we precies welke goede stoffen er in cacao zitten… Ik zal er een paar voor je noemen. Vitamines en mineralen, waaronder vitamine B2, B3 en magnesium. Antioxidanten in de vorm van flavonoïden, die je beschermen tegen hart- en vaatziekten. Het bevat de neurotransmitter anandamide die voor geluksgevoel zorgt. Tryptofaan en fenylethylamine, die de aanmaak van  serotonine beïnvloeden en zorgen voor de vrijlating van dopamine en adrenaline. Theobromine, dat je hersenen en lichaam stimuleert en zorgt voor een ontspannend gevoel.

Kortom: cacao helpt tegen stress en je wordt er écht vrolijker van. Geen wonder dus dat veel mensen naar de chocola grijpen, zodra ze chagrijnig zijn!

Toch gaat het mis en dat komt vooral doordat we er chocoladerepen en bonbons van maken. Héérlijk, maar minder gezond én je wordt er niet bepaald slanker van. Dat is de reden dat ik mezelf heb voorgenomen om eigenlijk alleen nog maar chocoladerepen te eten als ze minstens 85% cacao bevatten. Ik denk dat ik dan wel de gezondheidsvoordelen heb van de cacao, minder suiker binnen krijg én ik kan er ook echt geen hele reep van op (wat mij met alle andere repen makkelijk lukt).

Jaren geleden (toen ik voor de 648ste keer op dieet was) had ik trouwens een ‘bijna-dood-ervaring’ door een hele pure chocoladereep. Mijn man en ik gingen naar de bioscoop en ik had zo’n zin in chocola, dat ik een hele reep kocht…. met 99% cacao. Wow, beter wordt het niet! Dacht ik. Tijdens de film haalde ik in het donker zachtjes een groot stuk uit de verpakking en at het in één keer op. Maar dat ging dus echt niet goed… Mijn mond schrompelde ineen en werd kurkdroog, waardoor ik niet meer kon slikken en het gevoel had dat ik ter plekke zou stikken! Paniek! Snel dronk ik mijn flesje water leeg, haalde adem en dronk daarna vanwege de schrik ook nog het flesje water van mijn man leeg. Achteraf heeft hij mij keihard uitgelachen, toen hij eenmaal zag wat ik had gekocht. Want iedereen weet je dat je zulke pure chocola alleen gebruikt om mee te koken en te bakken? Uhm, nou nee dus. En al zou je het gewoon willen opeten, dan moet je natuurlijk hele kleine hapjes nemen. Uh-uh.

Ondanks mijn gezonde leefstijl eet ik regelmatig chocola. Geen hele reep, geen melkchocolade en niet als ik een emo-bui heb, want dan prop ik het te snel naar binnen en dan geniet ik er niet genoeg van. Ik ga voor heel puur en met mate, als genietmomentje. Die chocoladerepen met 85% cacao zijn voor mij het hoogst haalbare; dat is nog nèt zoet genoeg en het smaakt geweldig in combinatie met een kopje koffie of (hooguit twee keer per week) bij mijn glaasje port. Dan eet ik één stukje (van hooguit 20 gram ofzo) heel langzaam op en daar kan ik ontzettend van genieten. Dan heb ik zelfs een beetje het idee dat ik gezond bezig ben!

Doe mee met Hannelore!

Zou jij net zoals Hannelore ook wel fitter en slanker willen worden? Je kunt meedoen met Hannelore via het leefstijlprogramma Fit in je lijf! Bij dit programma word je online begeleid door onze personal trainer Kelby Jongen. Check de info op onze site

Bekijk hier meer vlogs van Hannelore!

Lees ook: Hannelore start met eigen podcast: ‘Hannelore in je oren’



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF