fbpx

‘Doe ik het wel goed?’ Zo sta je als hoogsensitieve opvoeder sterk in je schoenen

Hoe mooi gezinsuitbreiding ook is: geen uitdaging is zo groot als het opvoeden van je eigen kroost. Met zoveel verschillende perspectieven op opvoeding kun je als HSP al snel gaan twijfelen of je wel de juiste keuzes maakt. Hoe zorg je ervoor dat je je daarin staande houdt? En dat je voldoende vertrouwt op je eigen aanpak? Marjolein Berendsen, founder van ZoMa Opleidingen en expert in holisme en hoogsensitiviteit, geeft tips.

Als opvoeder kan het soms voelen alsof je continu onder een vergrootglas ligt. Je wilt het beste voor je kind en doet er alles aan om hem of haar op te voeden tot een zelfstandige en succesvolle volwassene. Behalve dat je de lat voor jezelf waarschijnlijk erg hoog legt, heb je ook te maken met verschillende meningen van buitenaf. Hierdoor kun je je als hoogsensitieve vrouw regelmatig afvragen of je het wel goed doet. Of je niet te streng bent, of juist te toegeeflijk. En of je kind wel genoeg liefde en aandacht krijgt.

Hoe zorg je ervoor dat je meer vertrouwt op je eigen handelen en jezelf niet te veel onder druk zet om het als opvoeder perfect te doen?

Wees mild voor jezelf

Geen enkele opvoeder is perfect: opvoeden gaat met vallen en opstaan en dat is helemaal oké. Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen is dan ook mild zijn voor jezelf. Accepteer dat je fouten zult maken. Wees niet te hard voor jezelf als dat gebeurt. In plaats daarvan kun je beter proberen om te leren van je fouten en jezelf vergeven voor de dingen die niet goed gaan.

Vergelijk jezelf niet met anderen

Hoogsensitieve vrouwen hebben vaak de neiging om zichzelf te vergelijken met anderen. Hierdoor kun je onzeker worden en aan jezelf gaan twijfelen. Besef dat iedereen zijn eigen, unieke manier van opvoeden heeft. Focus daarom op wat voor jou en je kind werkt en probeer je niet te laten beïnvloeden door de verwachtingen van anderen.

Zorg goed voor jezelf

Je voelt haarscherp aan wat jouw kind nodig heeft. Heel fijn! Maar wel met de valkuil dat je makkelijk aan je eigen behoeften voorbijgaat. Onthoud dat het belangrijk is om voldoende rust te nemen, en om dingen te blijven doen waar je energie van krijgt.

Waar laad jij weer helemaal van op? Dit kan bijvoorbeeld een wandeling in het bos zijn, een rondje hardlopen, een powernap of het lezen van een boek. Neem je hier regelmatig de tijd voor, dan zit je automatisch beter in je vel. En kun je ook beter omgaan met de uitdagingen van het ouderschap, zoals de ongezouten mening van die ene moeder op het schoolplein.

Zoek steun bij anderen

Weet je dat je het niet alleen hoeft te doen? Zoals er mensen zullen zijn met een andere kijk op opvoeding dan jij, zijn er ook mensen in je omgeving die jouw aanpak zullen bevestigen. Het kan fijn zijn om je twijfels met hen te bespreken. Denk bijvoorbeeld aan een hoogsensitieve vriendin, je partner of een van je ouders. Je zult zien dat je het in de ogen van anderen helemaal niet zo slecht doet als dat je misschien denkt.

Doe grondingsoefeningen

Het is niet gek dat je twijfelt, ook al doe je het allemaal goed. Want de combinatie van jouw grote verantwoordelijkheidsgevoel als moeder en je hoogsensitiviteit, zorgt ervoor dat je veel in je hoofd zit. Om jezelf niet in gedachtespinsels te verliezen, is het belangrijk dat je blijft aarden. Doordat je bewust met je lichaamshouding bezig bent, ga je als vanzelf met je aandacht uit je hoofd en in je lijf. Probeer bijvoorbeeld eens de volgende meditatie-oefening: https://www.youtube.com/watch?v=CReYQ6dCwek&feature=emb_title.

Benader de opvoeding holistisch

Goed om extra bij stil te staan: er bestaat geen enkele opvoedingsstrategie die voor iedereen goed werkt. Vanuit het holisme gezien is je kindje een eigen persoon met een fysiek, emotioneel, mentaal, energetisch en spiritueel niveau. Het ene kind is het andere niet, en jij bent de enige die weet wat jouw kind echt nodig heeft. Hier mag je meer op vertrouwen.

Wist je trouwens dat de manier waarop jij met jezelf omgaat, heel veel invloed heeft op je kind? Kinderen leren veel meer van wat ze jou zien doen, dan van wat je hen vertelt. Een holistische opvoeding gaat uit van een liefdevolle verbinding met jezelf, en van daaruit ook met je kind. Als je werkt aan je zelfvertrouwen als opvoeder komt dat je kind uiteindelijk dus ook ten goede.

Over Marjolein Berendsen

Marjolein Berendsen is founder van ZoMa Opleidingen en Stichting ZoMa. Naast de opleiding Holistisch Therapeut & holistisch coach, kan je bij ZoMa Opleidingen terecht voor o.a. verschillende Reiki en online cursussen. Het verspreiden van licht, liefde en bewustwording  is haar missie. Om haar missie uit te dragen, is ze niet alleen dagelijks vanuit onvoorwaardelijke liefde & holistisch leven bezig met haar opleidingsinstituut ZoMa Opleidingen, maar schrijft ze ook artikelen, columns en blogs, deelt ze meditaties, masterclasses en haar eigen podcast Holistisch leven. Tot slot is ze auteur van de boeken (handboek & werkboek) ‘Holistisch leven, moeiteloos gelukkig zijn’  en ‘Hoogsensitief, je grootste kracht’, waarin ze hsp’ers inspireert volledig vanuit authenticiteit te leven. Kijk voor meer informatie over Marjolein en het opleidingsaanbod & kenniscentrum van ZoMa Opleidingen op: zoma-opleidingen.nl en marjoleinberendsen.nl 



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF