fbpx

Deze tips helpen als je zin hebt om verliefd te worden

Het is vandaag Valentijnsdag en wat zou het fijn zijn om weer eens lekker verliefd te worden. Als je pas verliefd bent is Valentijnsdag vaak dé dag om dit kenbaar te maken. Maar wat nu als je juist moeite hebt met verliefd zijn? Misschien ben je nog nooit verliefd geweest of heb je moeite om de kriebels in je buik voor je huidige partner terug te vinden. Psychologe Josje Smeets geeft tips om het liefdeslontje aan te wakkeren.

Laten we met het goede nieuws beginnen. Verliefdheid maakt gelukkig en optimistisch. Verliefdheid is vooral een chemisch proces dat zorgt voor hoge dopamine-niveaus in ons brein die gevoelens van genot en plezier geven. Dit verklaart waarom verliefde mensen continu een gevoel van high ervaren.

Verliefdheid bij mannen en vrouwen

De algehele opvatting is dat vrouwen vaker en eerder verliefd worden dan mannen. Toch klopt dit niet, juist het tegenovergestelde blijkt het geval. Verschillende psychologische onderzoeken wijzen uit dat mannen sneller hoteldebotel raken op liefdespartners. De verklaring zit hem in de evolutieleer: mannen hebben simpelweg minder te ‘verliezen’ dan vrouwen. Mannen kunnen zich vaker en gemakkelijker voortplanten en daarom is er niet heel veel aan de hand wanneer hun nieuwste liefdespartner niet de juiste blijkt te zijn. Mannen zoeken dan gewoon verder. En dat is goed nieuws voor alle verliefde dames.  De kans dat je prille liefde deze Valentijn beantwoord wordt is dus zeker aanwezig.

Vrouwen daarentegen zijn erbij gebaat om alleen maar gevoelens te krijgen voor een man die een blijvertje is. Want als een vrouw inderdaad kinderen krijgt is het wel zo handig als de man in de buurt is om te helpen bij de opvoeding. Vrouwen zijn daarom in den beginne kritisch, afwachtend en komen moeilijker bij hun gevoel dan mannen. Verliefde mannen lopen derhalve vaker een blauwtje dan hun vrouwelijke tegenpool…

Hoe word je verliefd?

Hoe zit dat bij jou? Word jij snel verliefd? Of vind jij het moeilijk om gevoelens voor een ander te hebben? Ben je nog niet (meer) of zelfs zelden verliefd, maar wil je het wel worden? Lees dan even door.

Verliefdheid blijft voor veel wetenschappers een zeer interessant onderwerp, deels omdat verliefd worden nog altijd in mysteriën gehuld is. Wat we wel weten is dat mensen meestal verliefd worden op mensen die min of meer op hem of haar lijken. De kans is groot dat je wel een keer verliefd bent geweest op iemand met dezelfde culturele of maatschappelijke achtergrond, iemand die dezelfde vrienden heeft als jij, iemand die ongeveer net zo aantrekkelijk is, iemand die dezelfde interesses heeft, dezelfde woonplaats, dezelfde studie of wat dan ook.

De reden hiervoor is dat deze gelijkheid vertrouwd voelt. Vertrouwen zorgt voor een diepe verbinding en geeft het stofje oxytocine vrij in je brein. En laat dit nu nét het stofje zijn dat ook aangemaakt wordt door verliefdheid.

Het mooie is dat je deze gelijkheid kunt creëren, simpelweg door er aandacht aan te besteden.

Tips die jou helpen verliefd te worden

Wil jij verliefd worden? Probeer dan het volgende:

  • Ga op zoek naar een potentiële partner op plekken waar jij ook altijd komt. Je plaatselijke sportschool, je favoriete koffietentje of de supermarkt om de hoek. Mannen of vrouwen die je daar tegen komt hebben een streepje voor op mensen die je buiten je comfortzone treft.
  • Probeer mensen te daten die een gezamenlijke interesse delen. Bepaalde muziek, koken, filosofie of klussen. Schrijf je in voor een cursus of zoek online naar communities. Een gezamenlijke interesse geeft je een goed gespreksonderwerp en het schept meteen een band. Als je al in een relatie zit is het een idee om samen een nieuwe hobby te vinden en uit te oefenen.
  • Heb je iemand op het oog? Ga dan niet zomaar op een opppervlakkige date, maar probeer oprechte verbinding met de ander te krijgen. Dit betekent dat je gesprekken zult moeten voeren waarbij je je kwetsbaar opstelt. Juist deze kwetsbaarheid zorgt voor intimiteit en deze kan weer omslaan in liefde. Dus in plaats van opscheppen over het voltooien van een marathon of je excellente kookskills is het veel slimmer om diepgaande vragen te stellen tijdens dat eerste afspraakje. Denk daarbij aan vragen als: wanneer heb je voor het laatst gehuild en waarom? Of: hoe is je relatie met je moeder? True, deze vragen zijn eng, maar ze geven je relatie absoluut meer diepgang.Dit is zeker ook een aanrader voor stellen die al langer bij elkaar zijn. Opnieuw leren verbinden door je kwetsbaar op te stellen is een belangrijke voorwaarde voor lange termijn relaties.
  •  Maak veelvuldig oogcontact. Soms wil je oogcontact juist vermijden. Wanneer je op een feestje staat en je iemand leuk vindt wil je niet te desperate Maar toch blijkt oogcontact een hele goede voorwaarde om verliefd te worden. Veelvuldig staren zorgt namelijk voor een oxytocine-aanmaak bij beide partners. En dit zorgt voor die allereerste vlinders en een versnelde hartslag. Kijken maar!

Verliefdheid blijft mysterieus en moeilijk te vangen. Maar juist daarom verlangen we er zo naar! Dus pas deze tips toe en vier je Valentijn in stijl!

Ben jij op zoek naar meer geluk? Wendy-Expert Josje Smeets (Gelukspsycholoog en eigenaar van HelloBetty) helpt je graag verder. Haar boek Happy in 100 dagen staat boordevol tips en helpt je al een heel eind op weg.

Happyin100dagen 2D 72dpi Wendy-expert Josje Smeets over het nut van plezier en genieten, ook tijdens Corona

Lees hier alle blogs van Josje.

 



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF