fbpx

Corina overleefde borstkanker en zet zich nu in voor betere nazorg: ‘Het proces erna kan heel eenzaam zijn’

In de rubriek ‘Vrouwen met Impact’ spreekt WENDY met vrouwen die een verschil maken voor onze maatschappij. Dit keer: Corina Roelands. Na haar behandeling tegen borstkanker heeft ze behoefte aan nazorg, maar die blijkt niet zo makkelijk te vinden. Corina zet een eigen platform op waarmee ze als nazorgcoach mensen begeleidt en de verschillende aspecten van nazorg samenbrengt. Om zo mensen te helpen hun leven na kanker weer op te pakken.

Je hebt persoonlijk te maken gehad met kanker, welke impact heeft dit op jou gehad?

‘Tien jaar geleden kreeg ik borstkanker, dat heeft een enorme impact gehad. Ik onderging een operatie, zes chemokuren en 21 bestralingen. Daarna kreeg ik nog zes jaar lang hormoontherapie. Inmiddels ben ik van alle behandelingen af en gaat het goed met me. Af en toe merk ik nog steeds wel de gevolgen van kanker, dat is vooral moeheid en neuropathie in mijn vingers en tenen. Buiten dat ben ik weer helemaal gezond en heb ik weer energie. Dat wil ik nu gebruiken om anderen te helpen om zo mijn ziekte om te zetten in iets goeds.’

Waarom is aandacht voor nazorg na kanker voor jou zo belangrijk?

‘Tijdens je behandeling tegen kanker zit je in een proces van heel veel behandelingen en zorg. Als je geneest, valt alle zorg weg en sta je er weer alleen voor. Je leven heeft totaal op zijn kop gestaan en het is best lastig om dat weer op te pakken. Hoe geef je opnieuw vorm aan je relatie, je sociale leven, hoe pik je je werk weer op, sport, welke voeding is goed, hoe zorg je voor ontspanning? Nazorg bestaat uit verschillend pijlers. Het is moeilijk om te weten voor welke hulp je waar terecht kunt. Dat beperkt mensen in het vinden van de nieuwe versie van zichzelf.’

Je werkt als nazorgcoach, wat houdt dat precies in?

‘Na mijn eigen behandeling merkte ik dat ik een centraal punt miste waar ik terecht kon voor nazorg. Een plek waar de verschillende pijlers bij elkaar kwamen. Door mijn eigen worstelingen, ontstond het idee om zelf een platform op te zetten waar alle mogelijke nazorg samen zou komen. Ik volgde een opleiding tot life-coach en sociale psychologie en die kennis gebruik ik nu voor mijn platform Kanjer.nl en om dit verder uit te breiden. Als coach voer ik veel gesprekken met mensen en luister ik naar hun wensen en vragen. Ik probeer hen dan vervolgens in de goede richting te sturen door hen in contact te brengen met de juiste hulpverleners, bijvoorbeeld een voedingscoach of psycholoog. Hulpverleners binnen de verschillende pijlers van nazorg zijn bij mijn platform aangesloten. Het is één verzamelplaats voor nazorg.’

Wat heeft het werken in de nazorg jou gebracht?

‘Het heeft me al zoveel gebracht. Het is zo mooi om mensen te zien opbloeien en hun kracht te zien vinden. Ik krijg veel waardering en dankbaarheid terug en dat doet me goed. Je krijgt zo’n intense verbinding met elkaar, je deelt verdriet maar ook geluk. Ik heb mijn eigen ziekte al lang achter me gelaten, maar door mijn platform kan ik mijn eigen ervaring toch nog gebruiken om anderen te helpen.’

Je organiseert ook Kanjer-fietstochten, wat houdt dat precies in?

‘Al vanaf mijn twintigste fiets ik veel, dat heeft me ook erg geholpen in de tijd dat ik ziek was. Bij de lancering van het platform vorig jaar, kwam ook het Kanjer Magazine uit vol met tips, ervaringen en verhalen. Om het platform en magazine te promoten, organiseerde ik een fietstocht langs verschillende ziekenhuizen in Nederland om het magazine te schenken. Als je de route bekeek op Google Maps, vormde dit een hart. De tocht vond plaats op Cancer Survivors Day, dat is altijd de eerste zondag van juni. Dit jaar vond er weer een fietstocht plaats, deze keer vormde de route een ster. Het was heel bijzonder om deze tochten de fietsen, mensen delen hun verhaal en vinden steun bij elkaar. De tocht is niet bedoeld om geld op te halen, het gaat er echt om nazorg na kanker meer onder de aandacht te brengen.’

Wat wil je mensen meegeven over nazorg na kanker?

‘Ik wil mensen graag stimuleren wat vaker aandacht te hebben voor iemand die kanker heeft gehad. Het proces erna kan heel eenzaam zijn. Voor mensen die zelf geen kanker hebben gehad, is de wereld van nazorg vaak onbekend terrein. Ze hebben geen idee wat daar allemaal bij komt kijken. Mijn advies zou zijn om wat vaker te vragen hoe het nu echt met iemand gaat en hoe je zou kunnen helpen. Misschien kan je in een van de pijlers wel iets voor iemand betekenen.’

Wat is je doel voor de toekomst?

‘Ik wil mensen helpen hun leven weer op te pakken na de behandelingen van kanker. Ik hoop alles samen te kunnen gaan brengen op het gebied van nazorg na kanker onder andere ook met (online) hulpprogramma’s met thema’s en issues die er toe doen met de experts op die gebieden. Hierin wil ik mijn netwerk en het platform nog verder uit gaan breiden.

Ik hoop dat mensen door mijn platform weer de beste versie van zichzelf kunnen worden na alle behandelingen van kanker en dat het een platform wordt waar naast (ex-) patiënten ook hun naasten echt iets aan gaan hebben. Het is mijn doel om nazorg na kanker meer onder de aandacht en samen te gaan brengen en te zorgen voor meer bekendheid voor Kanjer.nl. Zodat de letter K straks niet meer staat voor kanker, maar voor kanjer.’

Foto: Mireille DrosteWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF