fbpx

Boek van de week: Slurpen in Frankrijk

“Vanzelfsprekend zijn lang niet al mijn plannen verlopen zoals ik had voorzien. Toch zou ik geen voorkennis gehad willen hebben. Ik denk dat die lange, kronkelige weg met al dat op je bek gaan en overeind krabbelen niet voor niets is geweest. Mijn zoon Klaas is nu bezig mij op te volgen en dat gaat op een heel organische manier. Iets wat bij een snel succes waarschijnlijk onmogelijk zou zijn geweest.”

Een fles goede wijn staat bovenaan de ijsberg.

Onder het ijskoude water staan de woorden:
Discipline
Keihard werken
Doodmoe zijn
Twijfelen
Risico’s nemen
Opofferingen
Fouten maken
Droogte
Hagelbuien
Wakker liggen

Zo opent schrijver, wijnmaker, levensarchitect & druivenminnaar Ilja Gort zijn nieuwste boek Slurpen in Frankrijk, Levensgenieten voor gevorderden. Maar hoe werkt dat? Ligt dat in de genen bestorven, je overgeven aan de tintelingen onder je huid? Is de Fransen het werkelijke laissez-faire bij geboorte meegegeven? Kunnen we iets van ze leren? En is het ware geluk werkelijk te vinden tussen de ranken? Of kent succes ook rafelranden?

Ilja Gort vertelt.

Het belangrijkste vind je dat mensen (leren) genieten van wijn. En eigenlijk van het leven, tout court. Heb je dit van huis meegekregen?

Mijn ouders overleefden de Tweede Wereldoorlog. Vervuld van hoogstaande idealen en arbeidsethos werkten ze daarna lang en hard om mijn broertjes en mij een goede toekomst te kunnen bieden. Genieten kwam er alleen van op hun één jaarlijkse kampeervakanties naar destijds verre bestemmingen als België, Duitsland of Zwitserland. Bij mij viel het kwartje dat je de tijd moet nemen om te genieten van wijn nadat ik twintig jaar geleden een wijnchateau had gekocht. Mijn bek viel open toen ik zag wat er allemaal nodig was voor de productie van een fles vergist druivensap. Inmiddels ervaar ik een slok mooie wijn naar binnen kieperen en gedachteloos doorslikken als blasfemie.

Schrijven, wijn maken. Beide gaan over scheppen, creëren. Welke overeenkomsten zijn er nog meer?

Oude kromme wijnstokken, die met hun meterslange wortels diep onder de grond het bloed der aarde opzuigen en dat transformeren tot een godendrank. Een wijngaard druipt van de symboliek. Als alles meezit, schenkt het leven van een wijnboer je de rust om verder na te denken dan je neus lang is en de neerslag daarvan enigszins coherent op te schrijven.

In jouw succesvolle Slurp-reeks beschrijf je elk jaar de belevenissen op jouw wijnkasteel Château La Tulipe in Bordeaux. In de nieuwste editie schrijf je over succes en hoe je dat kunt bereiken, maar ook de keerzijde ervan. Wat heeft succes jou gebracht?

Het succes heeft me opgezadeld met een leven dat voortdurend nieuwe uitdagingen ontvouwt. Inmiddels heb ik zoveel mogelijkheden dat de factor tijd mijn enige beperking vormt. Ofschoon ik alles kan doen wat ik wil, merk ik dat er, naast de wijn, slechts twee speerpunten zijn die staan te trillen om in de roos gestoten te worden: boeken schrijven en televisie maken.

En wat is de keerzijde? Heeft het succes iets van je afgenomen?

Ja, zeker. Mijn 24/7 leven kent weinig (open deur) rustmomenten. De kunst die ik me probeer eigen te maken is om die rustmomenten in het werk zelf te integreren.

Dat lukt steeds beter.

Is er een formule voor succes?

Jazeker, zo’n formule bestaat en hij is opmerkelijk eenvoudig: GEEF. NOOIT. OP. Dit is mijn credo.

Zou je zonder succes en de daarmee gepaard gaande belangstelling en zekere weelde kunnen leven?

Na mijn woest grommende jeugd als rockdrummer, heb ik jarenlang naar volle tevredenheid geleefd in de periferie van de publieke belangstelling; happy as the grass is green. Anderzijds doet overmatige bekendheid iets raars met je. Er zijn gevallen genoeg bekend van mensen die er kierewiet van raakten. Ik voorkom dat door al die opwinding niet serieus nemen. Mijn motto is ‘Everybody is a hero.’

Wat kunnen wij van de Fransen leren?

Van de Fransen kun je vooral leren hoe het NIET moet.

Ze zijn bang om zichzelf bloot te geven en willen daarom nogal eens uit de hoogte doen. In de werksfeer kan dat een veelvoud aan misverstanden leiden. Dit valt te voorkomen door hun hart te winnen. Weet je die barrière te nemen, dan zijn het de meest lieve en loyale mensen die je je wensen kunt. Eenmaal bij ze thuis, kan iedere ‘Hollandais’ een prima lesje levensgenieten van ze leren, want dat is een kunst die Fransen aanzienlijk beter verstaan dan Hollanders. 

Voor iedereen die droomt van een leven als wijnboer in Frankrijk: Is het leven op een wijnchateau echt zo romantisch als het klinkt?

Voor mij is het wijnboerenleven de vervulling van mijn ultieme droomwens. Alleen moet je één ding goed beseffen: wijn moet, net als een boek, een song, of een leverworst, hoe knap, goed of hoe lekker ook gemaakt, worden verkocht. En dat is waar het nogal eens scheef wil gaan.

Jaren veranderen wijn, wat doen jaren met jou? Maken ze je zachter?

In één keer goed. Ik merk dat ik af en toe even nadenk in plaats van als een jonge hond achter elke weggooide bal aan te stuiven zoals vroeger. Anderzijds, en dat is niet altijd even makkelijk voor mijn dierbaren, ben ik nog altijd diezelfde roekeloze gek. Dat dan weer wel.

Wat kan jou boos maken, waar kun je je over opwinden?

Kunnen we voor deze vraag svp een apart nummer van Wendy Magazine publiceren? Van de kilometerslange lijst van dingen waar je mij berserk mee krijgt begin ik bovenaan: mannen met bladblazers. Daarna komt slechte wijn. De rest bewaar ik voor die special edition.

Wanneer heb je voor het laatst gehuild?

Ik ben een snelle huiler. Bij ‘Het lelijke jonge eendje’ van Disney, schiet ik al vol en bij ‘Phone home’ uit E.T., kun je me opvegen. Laat staan als ik denk aan mijn te vroeg overleden vader waar ik zielsveel van hield. Hou op, zeg, ik zie weer een special edition voor me!

Heb je ergens spijt van?

Ja, maar nooit van zakelijkheden. Financiële uitglijers zijn vervelend, maar zullen me aan m’n reet roesten. Het is maar geld. Stommiteiten in de persoonlijke relationele sfeer evenwel snijden diep en zijn vaak onherstelbaar. Ooit heb ik een vriend die me dierbaar was slecht behandeld. Hem heb ik na twintig jaar onlangs weer in mijn armen kunnen sluiten. Daar ben ik erg blij mee. Maar in mijn relatie met mijn exen heb ik blunders gemaakt die onherstelbaar zijn. 

Wanneer ben je het gelukkigst?

Als ik met Caroline en Klaas samen ben. Waar, hoe laat, of wat we doen maakt niet uit.

Welke dromen heb je (het woordje ‘nog’ laat ik hier bewust weg ;-))?

Dromen genoeg! Samen met Caroline word ik bedolven onder de kleinkinderen. Waarna ik me, na vele uren ravotten op het gazon voor het château, me afzonder om mooie boeken te schrijven, televisieprogramma’s te maken of te stoeien met hordes seksbeluste groupies. Dat droom ik dan. Soms.

Winnen?

Wil jij een gesigneerd boek en een tongstrelend wijnpakket winnen van Ilja Gort? Laat ons weten waarom! Mail naar winactie@wendymultimedia.nl, met als onderwerp Wijnpakket. Meedoen kan tot en met donderdag 22 december 2016. Vrijdag 23 december 2016 maken we de winnaar bekend. Vergeet ook niet je adresgegevens te vermelden. De leukste inzending krijgt het boek en het wijnpakket opgestuurd! Op deze winactie zijn onze actievoorwaarden van toepassing.

Merci de votre attention, bises,

Janneke

Janneke is Hoofdredacteur Boeken bij bol.com (lees.bol.com) en doet daar wat ze het allerliefste doet: inspireren en auteurs en lezers verbinden. Op televisie bij de NPO praat ze je iedere eerste vrijdag van de maand bij over de nieuwste boeken, en voor Wendy zoekt Janneke met liefde naar boeken die jou geluk brengen, je het leven even doen vergeten of juist extra laten sprankelen.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF