Onze nieuwe Wendy-expert Marjolein Berendsen is holistisch therapeut en deelt voortaan elke twee weken praktische tips om prettiger in het leven te staan. Dit keer deelt ze vijf tips tegen stress die eraan kunnen bijdragen dat je je minder opgejaagd voelt. Onderzoek bijvoorbeeld eens waarom jij stress nodig hebt, want stress kan ook verslavend zijn.
Tip 1: Stel prioriteiten
Het begint allemaal bij prioriteren. Want moet je al die ballen wel écht in de lucht houden? Of kun je er ook een of twee laten zakken? Het stellen van prioriteiten begint bij jezelf afvragen wat je precies wilt bereiken. Wat is jouw streven? Wanneer ben jij gelukkig? Elke activiteit die daar niet aan bijdraagt, of die niet per se noodzakelijk is, kun je schrappen. De overige to-do's kun je in volgorde van belangrijkheid inplannen en uitvoeren. Zo blijf je niet stressen over dat wat je eigenlijk écht nog moet doen maar blijft uitstellen door die vele, maar minder belangrijke taken. Bonustip: vergeet niet om prioriteit te geven aan momenten van ontspanning. Alleen met een gezonde balans tussen inspanning en ontspanning, houd je met een drukke agenda jouw hoofd boven water.
Tip 2: Vraag om hulp
Heb je na het prioriteren nog steeds teveel op je bordje? Wees niet bang om iemand om hulp te vragen. Misschien kan je partner wat meer bijspringen in het huishouden, of kun je een paar werkgerelateerde taken delegeren. Zolang jouw omgeving niet bewust is van jouw stresslevel, kan die jou er ook niet bij helpen. Dit is dus aan jou om aan te geven. Voelt dit als falen? Weet dat dit onterecht is. Je laat juist zien dat je het belangrijk vindt dat dingen goed blijven lopen.
Tip 3: Kies wat vaker voor jezelf
Realiseer je dat je soms ook 'nee' kunt zeggen. Een 'ja' tegen iemand anders waar je niet 100% achter staat, is vaak een 'nee' tegen jezelf. Dus heb je uit sociale verplichting 'ja' gezegd tegen een feestje, maar plof je veel liever met een zak chips en een goede film op de bank? Dan is dit een mooi moment om te oefenen met kiezen voor jezelf! Ook vooraf tijd me-time inplannen is belangrijk. Besteed die tijd met dingen waar je écht behoefte aan hebt. Volgens het holisme bestaan we allemaal uit 5 lagen: een fysiek, emotioneel, mentaal, energetisch en spiritueel niveau. Wat hebben jouw holistische niveaus nu het meest nodig? Even hardlopen (fysiek niveau)? Bijkomen met een boek op de bank (energetisch niveau)? Mediteren (spiritueel niveau)? Luister naar je intuïtie en doe wat jou op dat moment het meest zal brengen. En laat daarbij – zonder schuldgevoel – alle andere to-do's los: dit is jouw tijd, de rest komt later weer.
Tip 4: Accepteer wat niet lukt
Gaan dingen niet zoals je wilt? En voel je je een baggerslechte jongleur die constant (bijna) ballen laat vallen? Grote kans dat jij perfectionistisch bent aangelegd. Het gevaar is dat je jezelf voelt falen op het moment dat dingen niet gaan zoals gepland. En dat je jezelf dat veel te hard aanrekent. Met als gevolg: meer stress en minder liefde voor jezelf. Herkenbaar? Dan is het goed om stil te staan bij het feit dat je in essentie precies goed bent zoals je bent. Het heeft geen zin om jezelf af te straffen voor wat niet lukt en het verandert niets aan de situatie, behalve dat jij je slechter voelt. Probeer het daarom te accepteren als iets niet gaat zoals je had gewild.
Tip 5: Onderzoek jouw relatie met stress
We streven vaak naar perfectie vanuit de behoefte aan bevestiging, van onszelf en/of vanuit onze omgeving. Maar in de kern zijn we al goed zoals we zijn. Waarom blijven we dan toch zoveel van onszelf verwachten? Goed om te weten: stress kan verslavend werken. Zowel fysiek door de adrenaline die vrijkomt, als mentaal en emotioneel door de bevestiging na bijvoorbeeld het behalen van een deadline. Onderzoek daarom eens wat jouw relatie is met stress. Waarom heb je die bevestiging nodig, denk je? Van waaruit is dit ontstaan? Hoe meer jij je daarvan bewust wordt, hoe meer je de behoefte eraan kunt loslaten. En hoe minder stress je uiteindelijk ervaart.