fbpx

Beat Alzheimer! Muziek helpt Alzheimerpatiënten herinneren

21 september 2021 is het Wereld Alzheimer Dag, een dag om aandacht te vragen voor de ziekte van Alzheimer. Ongeveer 1 op de 5 mensen krijgt Alzheimer of een andere vorm van dementie en de impact hiervan op de patiënt, maar net zoveel op de familie en vrienden er omheen is enorm. Daarom is onderzoek naar de ziekte van Alzheimer cruciaal en werkt Team Alzheimer al ruim 6 jaar om zoveel mogelijk geld op te halen, want onderzoek brengt de oplossing.

Het Thema van de bekende Alzheimer Socks is dit jaar BEAT ALZHEIMER: een emotionele en muzikale campagne met Trijntje Oosterhuis, Tineke Schouten en Frank van der Lende waarmee Alzheimer Socks ook aandacht wil vestigen op het belang van herinneringen maken en beleven, en muziek helpt daarbij. Ook de Alzheimerpatiënten. Muziek verbindt.

De kracht van muziek

Veel mensen voelen sterke emoties bij muziek. Een bepaald nummer brengt je direct terug bij een oude herinnering. Dit is zelfs het geval bij mensen met een vergevorderde dementie. Het luisteren naar of maken van muziek heeft een positief effect op het ontstaan of verloop van dementie. Het is nog onbekend hoe ondanks de uitgebreide hersenschade, muziek toch de hersenen van mensen met dementie kan activeren. Maar muziek lijkt dus een magische werking te hebben op alzheimerpatiënten.

Beat Alzheimer

Reclamebureau Sunshine and Sausages is verantwoordelijk voor de Beat Alzheimer campagne: “Muziek roept veel herinneringen op. Of het nou een mooie, pijnlijke, bijzondere of intieme herinnering is, je doorvoelt dat ene moment weer. Iedereen kan zich ermee identificeren. Wij ook. Daarom gaat onderzoek naar de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie ons aan het hart. En als muziek dan een klein lichtpuntje kan betekenen voor patiënten en hun omgeving, willen we daar graag ons steentje aan bijdragen. We hopen dat veel mensen weer enthousiast worden van de sokken, ze kopen, dragen en cadeau geven, zodat onderzoek naar de ziekte mogelijk blijft en een wereldwijd geneesmiddel snel toegankelijk is.” Aldus Sunshine and Sausages.

Alzheimer Socks 2021

Het doel van de sokken is om zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar dementie op jonge leeftijd van Alzheimercentrum Amsterdam middels de verkoop van Alzheimer Socks. Deze bestaan uit twee verschillende ontworpen sokken, die de verwarring symboliseren waar Alzheimerpatiënten dagelijks mee te maken hebben. Met het dragen van de twee verschillende sokken hoopt Team Alzheimer dat er een dialoog op gang komt waarin Alzheimer bespreekbaar wordt. De nieuwe sokken worden op Wereld Alzheimer Dag, 21 september 2021, gelanceerd en zijn verkrijgbaar via alzheimersocks.nl en onze partners umbo, Picnic, C&A, Bol.com, Sokken.nl, Jeans Center en nog vele anderen. De volledige winst gaat naar het onderzoek naar Alzheimer. 

Over Team Alzheimer

Team Alzheimer, voorheen Alzheimer Lab, is een samenwerkingsverband van Alzheimercentrum Amsterdam en het bedrijfsleven. Teams met toptalenten uit toonaangevende Nederlandse bedrijven en onderzoekers van Alzheimercentrum Amsterdam werken samen aan innovatieve fundraisingprojecten. Doel is zoveel mogelijk geld ophalen voor onderzoek naar alle vormen van dementie. Door kennis, ervaring en organisatiekracht te bundelen en dankzij de professionele begeleiding vanuit bedrijven als KPMG en McKinsey komen de teams tot een optimaal resultaat. Succesvolle initiatieven van Team Alzheimer zijn: Alzheimer Socks, #OepsVergeten en de Alzheimer Challenge.

Over Alzheimercentrum Amsterdam

De onderzoeksactiviteiten van Alzheimercentrum Amsterdam zijn gericht op het ontwikkelen van behandeling op maat voor hersenziekten die dementie veroorzaken. De ziekte van alzheimer is de meest voorkomende oorzaak van dementie. Andere hersenziekten die dementie veroorzaken zijn bijvoorbeeld dementie met Lewy lichaampjes, frontotemporale dementie en vasculaire dementie. Alzheimercentrum Amsterdam richt zich met name op dementie op jonge leeftijd. Meer informatie: www.alzheimercentrum.nl

Wist je dat:

  • De ziekte van alzheimer de meest voorkomende vorm van dementie is (70%)
  • In 2040 het aantal Nederlanders met dementie gestegen is tot ruim 500.000
  • 10% van de alzheimerpatiënten jonger is dan 65 jaar
  • Mensen met dementie gemiddeld 8 jaar leven met de ziekte
  • Dementie de snelgroeiende doodsoorzaak in Nederland is
  • Alzheimer de duurste ziekte in Nederland is
  • Er elke 10 minuten een nieuwe patiënt met dementie bij komt
  • Genezing nog niet mogelijk is


WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF