fbpx

Artsen slaan alarm door schokkende feiten te delen over vapen: ‘De tabaksindustrie vertelt dit niet, wij artsen daarom wel’

Gisteren is de campagne rondom vapen gestart. Artsen slaan alarm; ze maken zich zorgen over de populariteit rondom vapen onder jongeren. Ouders moeten ingelicht worden over de schade die vapes aanrichten. Daarom delen ze op 16 april een filmpje met vier schokkende feiten over vapen. Ze roepen op om deze video te verspreiden, zodat ouders in Nederland de feiten leren kennen, om zo samen alle jongeren te beschermen.

Het afgelopen jaar heeft maar liefst 1 op de 5 jongeren een vape gebruikt. Er zijn zelfs basisschoolkinderen die er aan beginnen. Veel ouders weten niet hoe schadelijk en verslavend vapen is. Artsen vinden het zorgelijk dat de tabaksindustrie zoveel jongeren verslaafd maakt aan vapen, zonder daarbij de gezondheidsrisico’s te vermelden.  

‘We mogen het niet laten gebeuren dat onze jongeren met gevaar voor hun eigen gezondheid worden verleid door een industrie die enkel uit is op het maken van winst. We zien nu al de directe negatieve effecten van vapen op de gezondheid van jongeren. Wij, als artsen, houden ons hart vast voor de langetermijngevolgen van het vapen. Daarom roepen we iedereen op om onze kinderen te beschermen door de feiten over de gevaren van het vapen te delen met alle ouders van Nederland. Daar hebben ze recht op en onze kinderen ook’, vertellen de artsen.

De vier schokkende feiten over vapen

Ouders en verzorgers hebben het recht om de schokkende feiten over vapen – die al bekend zijn, maar door de tabaksindustrie niet worden gedeeld – te kennen. Hieronder de vier feiten op een rijtje, die laten zien hoe schadelijk vapen is.

  • Uit veel vapes komt meer giftige en verslavende nicotine dan uit een heel pakje sigaretten.
  • Nicotine verstoort de ontwikkeling van hersenen en dat is onherstelbaar.
  • Nicotine vergroot de kans op verschillende psychische problemen.
  • Vapende jongeren beginnen drie keer sneller met sigaretten roken dan niet-vapende jongeren

Campagne overal te zien en horen

De campagne is vandaag overal te horen en zien; op de radio, televisie, in kranten en bioscopen. Honderden artsen zetten zich in om hun oproep te verspreiden via social media, net als BN’ers zoals Edson Da Graça, Akwasi, Wolter Kroes en Fernando Halman. Vanaf vandaag kan je dus niet meer om deze schokkende feiten heen.

Samenwerking

#artsenslaanalarm is een samenwerkingsverband van artsen vanuit heel Nederland om alarm te slaan. Via acties vragen zij aandacht voor de schade die door de tabaksindustrie wordt aangericht met nicotine producten, zoals de sigaret en de e-sigaret/ vape. De campagne wordt ondersteund door de gezondheidsfondsen, het Trimbos Instituut en artsenfederatie KNMG, waarmee deze boodschap wordt gedragen door álle artsen in Nederland.

Bekijk de video waarin de artsen alle feiten over vapen op een rijtje zetten via deze link.

Bron: artsenslaanalarm.nl WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF