fbpx

Ariane heeft al vijftien jaar migraine: ‘Een combinatie van simpele aanpassingen en juiste medicatie maakt het draaglijk’

Ariane (29) gaat sinds haar veertiende gebukt onder migraine. Waar ze vorig jaar ruim twaalf aanvallen per maand kreeg, heeft ze dit hoge aantal met medicatie naar vijf weten te brengen. ‘Ook de simpele aanpassingen zoals meer slaap hebben een enorm verschil gemaakt.’

‘Met schrik voor de pijn die ging komen, voelde ik een aanval opkomen. Startend met tintelingen in mijn vingers tot aan mijn mond en zwarte vlekken voor mijn ogen. Mijn omgeving stond meteen klaar om mij zo snel mogelijk naar een rustige plek te brengen met weinig prikkels. Of ik ooit een normaal leven zou kunnen leiden, is maar de vraag.’

Migraine is een hersenaandoening waarbij je heftige hoofdpijnaanvallen hebt. Naast hoofdpijn geeft migraine ook andere klachten zoals vlekken en lichtflitsen zien, moeilijk kunnen praten, misselijkheid, overgeven of gevoeligheid voor geluid, licht en geur. Een aanval kan uren tot dagen duren, en je kan er zo veel last van hebben dat het je dagelijkse leven in de weg zit. Maar er is toch nog hoop voor mensen met migraine. Zij kunnen straks een apparaat gebruiken dat al vierentwintig uur van tevoren voorspelt dat er een aanval op komst is. Hierdoor kunnen zij zich beter voorbereiden, bijvoorbeeld met het tijdig innemen van medicatie tegen de pijn, vertelt onderzoeker Mark van de Ruit, die werkt aan dit voorspelmodel. 

Genetische migraine 

Voor Ariane zijn de migraineaanvallen sinds haar veertiende dagelijkse kost. ‘Mijn moeder en zus hebben ook hier ook last van, wat betekent dat mijn migraine genetisch is. Daardoor is de kans dat ik ooit van mijn migraine af kom helaas heel erg klein. Gelukkig heb ik minder migraine, omdat ik veel aanpassingen in mijn dagelijks leven heb toegepast en de juiste combinatie van medicatie heb gevonden.’

Impact in het dagelijks leven

‘Migraine is niet alleen fysiek erg zwaar, maar ook mentaal. Het beïnvloedt mijn hele leven, waardoor ik vaak afspraken moet afzeggen. Vroeger vond ik dit heel moeilijk, maar nu ik ouder ben heb ik bewuste keuzes gemaakt over wie ik in mijn leven wil hebben. Gelukkig heb ik mensen in mijn leven waar ik op kan vertrouwen en die hetzelfde meemaken. Mijn beste vriendin heeft ook migraine. We steunen elkaar als we er even doorheen zitten. Maar weet dat er altijd licht aan het einde van de tunnel is, hoe onwaarschijnlijk het ook lijkt.’

De Hersenstichting geeft ook aan dat steun van je omgeving en lotgenoten noodzakelijk is. Je kan je eenzaam gaan voelen, omdat je omgeving niet precies weet wat je voelt. Praten met mensen die hetzelfde doormaken kan erg fijn zijn. Dit kan bijvoorbeeld bij de patiëntenvereniging Hoofdpijnnet.

Medicatie en andere tips

‘Gelukkig heb ik nu minder migraineaanvallen, dankzij de juiste combinatie van medicatie. Vorig jaar had ik ruim twaalf aanvallen per maand. Door de nieuwe extra medicatie metoprolol is dit aantal gedaald tot ongeveer vijf keer per maand. In vergelijking met die twaalf keer is het een aanzienlijke verbetering. Toch wil ik niet te vroeg juichen, want je weet nooit hoe het kan lopen. Als ik een aanval voel opkomen, neem ik ook nog andere medicatie, die ervoor zorgt dat mijn migraine vaak binnen een uur verdwijnt. Het zijn zware medicijnen met bijwerkingen zoals vermoeidheid en sufheid. Maar liever dat, dan afzien van de pijn.

Naast de medicatie heb ik mijn dagelijkse routine aangepast, zodat ik minder klachten heb. Ik zorg voor minimaal zeven tot acht uur slaap, ga voor één uur slapen, drink geen alcohol meer, let op mijn voeding, drink voldoende water en eet op tijd. Deze aanpassingen zijn voor mij heel normaal geworden, maar soms word ik herinnerd aan de noodzaak hiervan. Zo gaat mijn vriend weleens naar festivals voor zijn werk, waar ik dan ook heen mag. Dat is lastig, omdat ik mijn routine daar niet kan toepassen. Kan ik wel genoeg slapen? Is er voldoende eten aanwezig? Heb ik al mijn medicijnen nodig? Dat zijn allemaal vragen die dan door mijn hoofd gaan spoken, waar ik alleen maar stress van krijg.

Ook de Hersenstichting benadrukt het belang van deze simpele aanpassingen. ‘Naast het slikken van medicijnen is het ook aan te raden om een paar leefregels te volgen. Deze maken de kans op een migraineaanval kleiner’, aldus de Hersenstichting.

  • Zorg dat je op regelmatige tijden slaapt en eet.
  • Zorg dat je genoeg beweegt.
  • Gebruik geen drugs en drink geen alcohol, of in ieder geval niet meer dan één glas per dag.
  • Rook niet. Dit heeft een negatief effect op migraine, maar kan ook het risico op hart- en vaatziekten vergroten.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF