fbpx

Mabel vond haar vader via Spoorloos: ‘De zoektocht startte pas écht toen ik hem gevonden had’

Meer dan één miljoen kijkers zagen hoe Mabel Nummerdor zeven jaar geleden haar Franse biologische vader Jacques eindelijk in de armen sloot. Het leek een happy end, maar de zoektocht begon pas écht toen de cameraploeg weg was. In haar boek Schitterend Afwezig beschrijft ze hoe overdonderend het was om hem te ontmoeten en welke impact het ontmoeten van haar vader heeft gehad.

‘Zaterdag 12 maart 2016. De regisseur en de cameraman van Spoorloos kwamen mij ophalen. Het enige wat ik wist, was dat ik mijn paspoort moest meenemen en de dagen daarna vrij moest houden. Stiekem hoopte ik dat dit eindelijk dé dag zou zijn dat ik mijn biologische vader zou gaan ontmoeten. Het was zenuwslopend. Ik opende de deur van mijn huis en zag een man staan. Het bleek mijn vader. Het viel niet te bevatten, mijn vader, op mijn eigen stoep. Vol verbazing liep ik op hem af. Het was ongemakkelijk, want er stond een hele cameraploeg bij. We omhelsden elkaar en waren mega enthousiast. Toen ik hem voor het eerst in zijn ogen aankeek, leek het net alsof ik mezelf zag.’

Ongewenst

‘In de zomer van 1973 trok mijn moeder met haar rode deux-chevaux naar Frankrijk. Samen met haar vriendin ging ze op zoek naar avontuur. Daar ontmoette ze Jacques en ze hadden een kortstondige verhouding. Eenmaal thuis ontdekte ze dat ze zwanger was. Ze stuurde een brief naar hem om te vragen of hij hierover wilde praten. Als reactie daarop kreeg ze een envelop met geld terug voor abortus, maar zij besloot mij te houden. Ze bedacht voor zichzelf: deze jongen wil geen plek in mijn leven, dan houd ik hem er helemaal buiten, want ik wil niet dat mijn kind óók wordt afgewezen. Toen ik was geboren, heeft mijn moeder hem nog wel een geboortekaartje gestuurd. Misschien wekte dat toch nog zijn interesse.’

Stiefouder

‘Mijn eerste vijf levensjaren bracht ik alleen door met mijn moeder. Samen hadden we de leukste tijd. Ik had nooit het idee dat er een vaderfiguur ontbrak in mijn leven. Dat miste ik ook niet. Door klasgenoten en juffen werd ik wel met de vraag geconfronteerd: ‘’Waar is jouw vader?’’ Hierdoor werd ik me ervan bewust dat in de meeste gezinnen wel een vader aanwezig was. Maar als ik mijn moeder ernaar vroeg, merkte ik dat ik op een pijnpunt stuitte. Als kind wil je je ouders geen pijn doen, dus ik liet mijn vragen gaan.

Het bleef een raadsel. Ondertussen had mijn moeder een nieuwe man ontmoet op onze vakantie in Spanje. Hij heette Wim. Al snel kregen ze een relatie en niet veel later waren ze getrouwd. Wim kwam bij ons gezin. Dat vond ik superleuk, maar ik was ook een beetje huiverig. Hij vroeg of hij mijn vader mocht zijn, wat natuurlijk een prachtig gebaar is, maar zou ik er dan ooit nog achter komen wie mijn biologische vader was?’

Spoorloos

Zoektocht

‘Toen ik student was, vertelde mijn moeder het verhaal over mijn biologische vader. Mijn liefde voor mijn moeder en Wim was onvoorwaardelijk, maar de vraag naar hem bleef er altijd. Ik kreeg zelf kinderen en Wim overleed. In die periode was ik super onrustig en had ik last van paniekaanvallen. Na al die jaren wilde ik écht weten wie ik was en ging ik op zoek naar mezelf. Die vraag kon ik niet beantwoorden zonder te weten waar ik vandaan kwam en wie mijn vader was. Ik besloot hem te gaan zoeken. De tijd begon te dringen, want ik werd zelf ook ouder. Misschien was hij al overleden.

Als eerste besloot ik hem zelf op te zoeken via het internet. Ik kwam alleen niet veel verder, omdat ik een verkeerd gespelde naam en een fout adres had. Het Fiom, een expertisecentrum op het gebied van, onder andere, verwantschappen, kon mij ook niet verder helpen. Spoorloos was mijn laatste hoop. Na een zoektocht van bijna twee jaar stond hij bij mij op de stoep. Eén van de geweldigste, maar ook allerheftigste moment uit mijn leven.’

Impact

‘Verhalen over dit soort onderwerpen gaan nooit verder dan de zoektocht naar iemand. De heilige graal is dan binnen en alles is opgelost. Maar zo werkt het helemaal niet, want het zoeken begint pas, nadat je het gevonden hebt. Hoewel mijn moeder me volledig steunde, voelde ik me schuldig dat ik zo blij was om hem te zien. Over hem praten, voelde als verraad. Hij had haar, maar óók mij, natuurlijk compleet laten stikken. Zelf kan ik hierover wel rationeel nadenken, want het is nu eenmaal heftig om op je negentiende ouder te worden. Door de ontmoeting voelde ik hoe erg ik een vaderfiguur had gemist in mijn leven. Mijn stiefvader Wim was voor mij een geweldige vader, maar hij leek totaal niet op mij.

Jarenlang voelde ik mij anders dan mijn familie. Iedereen was bijvoorbeeld erg sportief, maar ik zat liever met mijn neus in de boeken. In mijn boek ga ik terug naar die jaren tachtig en negentig toen ik eindeloos op zoek was naar een spiegel. Met het vinden van Jacques vond ik die herkenning. Samen doken we in onze familiegeschiedenis. Hij was ook opgegroeid zonder ouders, omdat hij geadopteerd was. Voor mij was het daardoor allemaal nog lastiger te begrijpen dat hij nooit dacht om er voor mij te zijn, omdat hij zelf ook wist hoe het is om niet te weten wie je biologische ouders zijn. Het was veel om te verwerken, waardoor ik voor langere tijd flink van de kaart was. Mijn man Daniël spoorde mij aan om alles wat ik voelde en meemaakte op te schrijven, zodat ik er later een punt achter kon zetten.’

Schitterend Afwezig

‘Door de ontmoeting met Jacques heb ik niet alleen een nieuwe vader, maar ook nieuwe kanten van mezelf ontdekt. Ik wilde altijd al met mijn laptop en hond onder een boom zitten en verhalen schrijven die mensen raken. Het zat altijd al in mij, maar door Jacques voelde ik me gelegitimeerd. Ik voel me completer. We hebben een bijzondere vriendschap opgebouwd. Voor hem ben ik ook echt zijn dochter, maar mijn echte vader zal hij nooit zijn. Hij is een goede vriend en een verrijking in mijn leven. Mijn boek Schitterend Afwezig gaat over afdruk van twee vaders, het is een zoektocht die we waarschijnlijk allemaal maken; de zoektocht naar wie we zijn.’

Winactie

Mabel geeft drie van haar boeken weg! Winnen? Vul hieronder je gegevens in en wie weet heb jij dit fantastische boek binnenkort in handen.

  • Volg @wendyonlinenl op Facebook
  • Like de post van deze winactie
  • Laat ons weten waarom jij een boek wil winnen
  • Schrijf je in via onderstaand formulier

That’s it! En nu maar hopen. De winnaars ontvangen een week na plaatsing een privé bericht vanuit Wendy Online met verdere informatie.

SpoorloosWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF