fbpx

Anne kwam op haar zestiende al in de overgang: ‘Heel verdrietig dat ik nooit kinderen zal kunnen krijgen’

Vandaag is het Menopauzedag. De overgang is een niet zo gemakkelijke fase, waar je doorgaans doorheen gaat rond je vijftigste, maar Anne Lautenbag (23) kwam op haar zestiende al in de overgang. Dit betekent dat ze nooit kinderen zal kunnen krijgen en nog tot de middelbare leeftijd hormonen zal moeten slikken om gezond te blijven.

‘Ik kwam naar buiten. Mijn zusje en vader stonden daar. Ik zei meteen dat ik geen kinderen meer kan krijgen. Mijn familie reageerde geschokt op het nieuws. Mijn zusje barstte in tranen uit. Ze hadden het er moeilijk mee en moesten later ook regelmatig huilen. Vooral in het begin was het voor iedereen heel lastig om hier mee om te gaan. Ik was er eerst heel veel mee bezig en ik vroeg me af of er ook meerdere vrouwen waren die hier last van hadden. Nu probeer ik er minder aan te denken, maar ermee omgaan is nog steeds lastig.’

Diagnose

‘Toen ik zestien was kreeg ik last van opvliegers en stemmingswisselingen. Elke keer dat ik naar de huisarts ging, werd er gezegd dat dit door stress kwam. Na een paar keer bij de huisarts te zijn geweest, geloofde ik zelf ook dat het stress was. Ik had namelijk ook last van mijn nek. Anderhalf jaar geleden ging ik weer naar de huisarts. Ik had mijn spiraal eruit laten halen en werd helemaal niet meer ongesteld. Dat duurde zo lang dat ik het niet helemaal vertrouwde. Ik slikte ook de pil en wanneer ik mijn stopweek had, werd ik ook niet ongesteld. Ik heb toen mijn bloed laten prikken. Er kwam naar voren dat ik bepaalde verhoogde waarden had, die kenmerkend zijn voor iemand die in de overgang zit. Het balletje is toen gaan rollen en ik moest naar de gynaecoloog. Ik kreeg toen van haar de officiële diagnose te horen: ‘Je zit in de menopauze’.

Dikke pech

‘Er zijn bepaalde redenen waardoor het kan dat iemand zo vroeg al in de overgang komt. Bij tien procent van de vrouwen die al vroeg in de overgang komt, kan het erfelijk bepaald zijn. Ik viel in geen enkele categorie en ik heb daardoor gewoon dikke pech. Ik vond het heel gek om te horen dat ik al in de overgang zat. Ergens verwachtte ik het wel, omdat het bij mij nooit goed ging met menstrueren. Maar je wil dan eigenlijk niet geloven dat het echt zo is. Toen ik het hoorde, besefte ik ook dat mijn leven zou gaan veranderen. Het is iets wat voor de toekomst vooral erg vervelend is. Ik kan mijn kinderwens nu niet meer vervullen en dat is soms erg lastig. Vroeger had ik al een kinderwens. Ik was altijd gek op kinderen. Ik ging ook tijdens mijn middelbareschooltijd vaak met de jongere kinderen spelen. Ik merk wel dat deze kinderwens toch wat naar de achtergrond is verschoven. Dit komt denk ik deels doordat ik weet dat dit ook niet meer kan. Of ik later echt geen kinderen meer wil, vind ik lastig om te zeggen. Mocht ik wel kinderen willen, dan wordt dit waarschijnlijk een moeilijke weg. Ik weet niet of ik dat ervoor over heb.’

Hormonen

‘Op dit moment ervaar ik geen klachten meer van de overgang. Ik slik namelijk hormonen. De opvliegers en de stemmingswisselingen worden hier minder door. Ik word verder één keer in het half jaar ongesteld. Dit voelt heel gek, omdat ik toch geen kinderen meer kan krijgen. De hormonen zorgen er verder voor dat ik geen osteoporose kan krijgen. Dat is botontkalking. Ze verkleinen ook de kans op hart- en vaatziekten. Als jonge vrouw heb ik die hormonen ook nodig, want ik moet wel oestrogeen binnenkrijgen. Ik moet doorgaan met deze hormonen, totdat ik de leeftijd heb bereikt waarop vrouwen normaal uit de overgang komen. Ik heb nog niet het idee dat ik sneller ouder word door de overgang. Soms zeg ik wel eens voor de grap dat ik al vijftig ben. Ik denk dat je zelf in de hand hebt hoe jong je je voelt. Je kan gaan sporten en goed voor jezelf zorgen. Ik denk dat kan helpen om je jong te blijven voelen.’

Reacties

‘Mensen reageren vaak ongemakkelijk, wanneer ik vertel dat ik al in de overgang zit. Dit is soms pijnlijk voor mij om te zien. Ik kan er dan maar beter open over zijn, zodat mensen zich kunnen voorbereiden op hoe ze gaan reageren. Voor vrouwen is het denk ik ook heel belangrijk dat wanneer je last hebt van je menstruatie, je ook serieus genomen moet worden. Elke vrouw komt in de overgang. Daarom moet dit onderwerp bespreekbaar worden. De steun van andere vrouwen in de overgang is erg waardevol. Ik ben ook zeker niet de enige die op jonge leeftijd al in de overgang kwam.’

Toekomstbeeld

‘Ik weet nog niet hoe mijn toekomst eruit gaat zien en of dit met of zonder kind is.  Op dit moment ben ik er nog niet zoveel mee bezig. Ik denk dat je je alleen maar ellendig gaat voelen wanneer je dit wel doet. Ik zie op televisie ook vaak dat mensen makkelijk doen over het krijgen van kinderen. Dit doet mij dan pijn. Die gevoelens krop ik dan op en na een tijdje krijg ik daar last van. Ik kan dan soms in tranen uitbarsten. Voor nu probeer ik om zoveel mogelijk een gewoon leven te lijden en ik zie wel wat er allemaal op mijn pad komt.’WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF