fbpx

Angelie zamelde sinterklaascadeaus in voor lage-inkomensgezinnen: ‘Ik hoop dat kinderen weer trots durven te vertellen over hun pakjesavond’

In de rubriek ‘Vrouwen met Impact’ spreekt WENDY met vrouwen die een verschil maken voor onze maatschappij. Angelie Ketting (47) zamelde voor pakjesavond, talloze sinterklaascadeaus in voor gezinnen die het niet zo breed hebben. Samen met haar pieten team ging ze langs bij ruim veertig gezinnen in de Hoeksche Waard, om kinderen én ouders een magische avond te schenken. 

Waarom ben je hiermee begonnen?

‘Ik heb mij altijd al beziggehouden met het steunen van goede doelen. Ik ben inmiddels al vijf jaar ambassadrice van het Sophia Kinderziekenhuis, en ik zie wat voor impact een goede daad kan hebben op mensen die het minder goed hebben dan ikzelf. Ongeveer een jaar geleden besloot ik dat ik ook iets wilde doen voor minimagezinnen in mijn omgeving. Ik besefte mij dat het voor veel gezinnen niet vanzelfsprekend is om een uitgebreide pakjesavond te kunnen vieren. Gezinnen die in de bijstand zitten, een laag inkomen hebben of alleenstaande ouders zijn, vinden december een enorm lastige maand. Hoe fijn zou het zijn voor deze doelgroep als er toch nog iets moois opgezet kan worden voor de kinderen? We zijn tenslotte niet alleen op deze wereld. We moeten het met elkaar doen en dat is wat mij ook de kracht geeft om deze mensen te helpen. Daarom heb ik Stichting AN opgericht, om samen met andere vrijwilligers een leuk pietenfeest te organiseren voor de minimagezinnen in de Hoeksche Waard.’

Hoe heb je dit aangepakt?

‘Toen ik mijn stichting oprichtte in juni, maakte ik meteen mijn grote Sinterklaas plan bekend op Facebook en Instagram. Ik vertelde mijn verhaal, waarom ik dit wilde doen. Maar ik vroeg ook om hulp. Ik had goed tweedehands speelgoed nodig, sponsors die een bijdrage willen leveren, pietjes voor pakjesavond én mensen die willen helpen met de voorbereidingen. Denk daarbij aan het schoonmaken en controleren van speelgoed, het inpakken van cadeaus en het maken van voedselpakketten. De reacties van mensen die wilden helpen stroomden al heel snel binnen.

Op een gegeven moment stond heel mijn bijkeuken vol met cadeaus, dat was natuurlijk mega onhandig. Gelukkig was een bedrijf zo gul mij een loods te lenen. Ik had de eerste dozen speelgoed in de loods gezet en dacht: we gaan wel zien hoever we komen. Ik had nooit verwacht dat de actie zó goed zou lopen, dat we zelfs een tweede loods nodig zouden hebben. Vervolgens heb ik bij basisscholen, maar ook bij andere instanties in onze buurt, nagevraagd welke gezinnen mogelijk geïnteresseerd zouden zijn in onze pakjesavond actie. Deze gezinnen konden zich ook zelf bij mijn stichting aanmelden. Van tevoren ben ik met alle aangemelde ouders in gesprek gegaan, het was voor mij belangrijk om elk gezin echt te leren kennen. Zo kunnen de pieten ook inspelen op de hobby´s of wensen van de kinderen tijdens het bezoek.

Ik heb echt van ontzettend veel mensen steun en hulp gekregen. Deze mensen ben ik dan ook allemaal stuk voor stuk dankbaar. In mijn eentje had ik deze enorme klus nooit kunnen klaren. IK heb dit niet gedaan, nee, WIJ hebben dit gedaan.’

Wat maakt jullie actie zo uniek?

‘Er zijn al heel wat stichtingen die zich inzetten voor minimagezinnen tijdens Sinterklaas, maar meestal zamelen zij alleen cadeautjes in die de ouders dan vervolgens ergens op moeten komen halen. Wat ons initiatief uniek maakt, is dat wij ook écht met een pietenteam langs de huizen zijn gegaan. Van lokale bakkers hebben wij speculaas en banketstaven ontvangen om van tevoren uit te delen. Ook kregen ze van ons chocoladeletters, pepernoten, flessen cola en pakken chocomel mee. Zo kunnen ze thuis hun eigen feestje bouwen.

Op zaterdag 2 december, zijn wij met drie pietenteams op bezoek geweest bij ruim 40 gezinnen. Met muziek en een zak vol cadeaus, gingen we langs de deuren. Elk bezoek duurde ongeveer twintig minuutjes. Dat was lang genoeg om de kinderen, én de ouders, te vermaken en een echt gevoel van pakjesavond te bezorgen. Daarna was het weer hup, door naar het volgende gezin die we blij mochten maken!’

Wat hoop je te bereiken?

‘Maandag moesten alle kinderen weer naar school, en meestal vraagt de juf of meester dan wie er een leuk pakjesavond heeft gehad. Er zijn altijd een paar kinderen die nooit echt hun vinger kunnen opsteken. Juist voor deze kinderen hoop ik dat dat nu wel kon, en dat ze konden zeggen: mijn pakjesavond was heel leuk, want Glitterpiet en haar team kwamen bij ons op bezoek. Dan is mijn doel dubbel en dwars behaald. Ik hoop ook dat we anderen inspireren, om te kijken naar mensen die het minder goed hebben dan zijzelf. Misschien dat meerdere mensen ons initiatief zien, en hetzelfde willen gaan doen in hun buurt. Maar ook al is het maar iets kleins is wat ze kunnen doen. Een goede daad hoeft namelijk niets te kosten, maar zo maken we de wereld samen toch een stukje mooier.’WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF