Lisette Wevers is mede-eigenaar voor het trainingsbureau voor Mindfulness in Utrecht. Daarnaast is zij coach voor mensen met problemen door overspel. Maandelijks deelt ze haar ervaringen met ons.
Bij Lisette in de praktijk kwam een stel met jonge kinderen. Hij was vreemdgegaan en had seks gehad met verschillende vrouwen. Veilig, dat gelukkig wel, maar de relatieschade is aanzienlijk. De oorzaak kennen, vergroot volgens Lisette de kans om hun relatie te redden.
'Ik voel me zo vernederd', briest ze. 'Ik heb zijn kind gedragen, ter wereld gebracht en gevoed, en ondertussen ging hij vreemd!' Ze heeft het vorige maand ontdekt, ze wantrouwde hem al langer, zonder aanwijsbare redden, noem het intuïtie. Nadat ze hem flink onder druk zette en overtuigde dat ze zeker wist dat hij vreemdging, zwichtte hij. Ja, hij was ontrouw geweest. Maar het stelde niets voor, het ging alleen om de seks. Het is vier keer gebeurd, in twee jaar tijd. Achteraf voelde hij zich steeds vreselijk schuldig. Het gaf ook weinig voldoening, de onpersoonlijke seks. Hij vertelt het teneergeslagen. 'Ik wou dat ik het kon terugdraaien, ik heb een puinhoop veroorzaakt.'
Minder seks als er kinderen komen
Het komt vaak voor dat het seksleven van stellen verandert vanaf de zwangerschap. Ik vraag hoe dit bij hun is gegaan en dat blijkt volgens het patroon: de seks verminderde al tijdens de zwangerschap en daarna werd de draad niet opgepakt. Zij had gewoon helemaal geen zin meer. 'Het voelt als nog iets op mijn to-do lijst', klaagt ze. 'Ik wil 's avonds even niets na werk en de zorg voor de kleine.' Ik vraag hoe hij hiermee omging. 'Eerst liet ik haar met rust, maar een paar maanden na de bevallingen wilde ik echt graag weer vrijen. Daar had ik grote behoefte aan. Ze gaf echter nooit meer sjoege. Ik werd er gek van.'
Seks weigeren is ook verraad
Het zou te kort door de bocht zijn om haar gebrek aan lust als oorzaak van het overspel aan te wijzen. Hij is uiteraard zelf verantwoordelijk voor zijn misstappen. Maar zij heeft ook verraad gepleegd door stelselmatig zijn behoefte te negeren. Geen seks in een relatie is geen probleem als je beide als broer en zus wilt leven, maar wel als een van beide de liefde ook wil consumeren en de ander dit weigert. Een goede relatie kan wel een tijdje zonder seks, bij een zwangerschap, na een bevalling of bijvoorbeeld tijdens ziekte of rouw. Maar steeds de ander afwijzen, kan op termijn funest zijn voor een relatie.
Lees ook: 'Mijn man gaat al vijf jaar vreemd'
Genoeg aan geknuffel met een kind
Niet alleen vermoeidheid speelt een rol in de libidodip na de komst van een kind. Bij veel vrouwen speelt er ook een geestelijk aspect. Een kind vraagt aandacht, je doet je best om een goede moeder te zijn, probeert je nieuwe leven onder controle te krijgen. Terwijl seks vraagt om alles los te laten, en aan jezelf te denken. Het tegengestelde dus. Voor veel vrouwen is deze omslag maken van grip houden en zorgen voor een ander, naar loslaten en jezelf centraal plaatsen lastig. Daar komt bij dat veel moeders ook wel genoeg hebben aan het geknuffel met hun baby. Dat voorziet voldoende in hun behoefte aan lichamelijke intimiteit.
Je libido verhogen
Belangrijk is dus jezelf ook als moeder nog te zien als een seksueel wezen, met eigen behoeften. Voel je geen seksuele behoeften meer, dan kun je je lust weer wakker schudden. Een libido is geen vast gegeven, je kunt het zelf verhogen, bijvoorbeeld door opwindende verhalen te lezen of filmpjes te kijken. Kijk bijvoorbeeld eens op shespot.nl, of lees Turks Fruit, een boek van Heleen van Royen, of Fifty Shades of Grey.
Eerst emotionele intimiteit, dan fysieke
De man heeft natuurlijk ook een rol in de lust van zijn partner. Veel mannen verwachten dat hun vrouw of vriendin spontaan zin heeft. Maar seks gaat over verleiden en bij vrouwen doe je dat door ze aandacht te geven, te complimenteren, interesse te tonen. De meeste vrouwen vinden het niet fijn als er meteen een hand naar een ergone zone gaat. Voor vrouwen geldt: eerst emotionele intimiteit, dan lichamelijke intimiteit. Voor mannen is seks juist een manier om emotionele intimiteit te ervaren. Maar zij zullen dus ook een stap moeten nemen. Benader het in ieder geval als team, het is een gedeeld probleem en er is een gedeeld belang!
Schade repareren
Daarnaast moet dit stel de schade door het overspel repareren. Hij dient verantwoordelijkheid te nemen en het vertrouwen te herstellen; zich te verdiepen in hoe zijn overspel voor haar is, hoe zij zich voelt. Haar boosheid incasseren, haar troosten als ze verdrietig is en haar heel vaak laten weten en merken dat hij alleen maar haar wil. Daarnaast is het belangrijk dat zij zich in hem inleeft, zich voorstelt hoe het is om behoefte aan vrijen te hebben en dan keer op keer afgewezen te worden. Dat zal tijd kosten.
Lisette Wevers is mede-eigenaar voor het trainingsbureau voor Mindfulness in Utrecht. Daarnaast is zij coach voor mensen met problemen door overspel. vreemdgaan-therapeut.nl.