fbpx

9 x zo kom je de tijd door met thuiszittende pubers

De 16-jarige zoon van hoofd Wendyonline Rosa zit net als alle pubers al sinds maart thuis. En dat betekent vooral veel gamen en weinig school. Voorlopig blijven de pubers veel thuis, want als de scholen dan straks eindelijk weer beginnen is het al bijna zomervakantie. Daarom: 9 x zo kom je de tijd door.

1. Laat ze maar gamen.

Jongens gamen. En het liefst de hele dag. Als vrouw begrijp ik niet wat mijn zoon hier leuk aan vindt. Hij kan zonder moeite urenlang in een verduisterde kamer zitten, koptelefoon op en de blik strak op het scherm. Wat daar precies gebeurt begrijp ik niet: iets met poppetjes die elkaar moeten opsporen en uitschakelen. Er zijn ook heel veel vrienden die tegelijkertijd dit spel spelen. Dus wordt er ook de hele tijd gepraat. En geschreeuwd soms. ‘Sukkel. Dat zie je toch! Ooooh. Neeee…Neee gast.’ Gelach. Die vrienden zitten er ’s morgens als mijn zoon wakker wordt en ook ’s avonds laat nog. Vaak zijn het dezelfde; ik herken hun stemmen. ‘Hebben jouw vrienden thuis geen gameregels’, probeerde ik nog aan het begin van de coronacrisis. Niet dat de gameregels hier thuis ooit worden opgevolgd, maar hé, die jongens zitten allemaal in 5 vwo en hebben fatsoenlijke ouders, ze moeten toch ook naar buiten bijvoorbeeld? Maar nee, volgens mijn zoon hadden zijn vrienden geen gamelimieten en had het ook geen enkele zin die proberen in te stellen. Ik opper het nog steeds af en toe (‘ga nou niet de hele middag gamen he’), maar inmiddels moet ik concluderen dat dit gewoon is wat ze doen in Coronatijd. Voorheen had mijn zoon een druk programma: de hele dag naar school, vier keer per week sporten, afspraken met vrienden, uitgaan. Maar dat kan dus nu allemaal niet. Gelukkig stelde een artikel in NRC Hanelsblad afgelopen weekend me gerust. Daarin vertelde Justine Pardoen, oprichter van Bureau Jeugd en Media, dat pubers de ruimte moeten hebben om te ontdekken wie ze zijn. En dat gamen, Netflixen, chatten en online muziek luisteren hebben ze juist nu nodig om die zoektocht voort te kunnen zetten. Het advies van Pardoen: ‘Boos worden over lethargie is zonde van de energie. Ja, je kind is tot stilstand gekomen, maar dat zijn we allemaal.’ Poeh, wat een opluchting.

2. School moeten ze zelf doen

Op internet kun je lezen dat het juist nu belangrijk is om vaste schema’s aan te jouden. Elke dag op tijd eruit, vaste uren aan school. Moeilijk, moeilijk. Mijn puber sliep tot 12 uur in de ochtend toen het net Coronatijd was. Hij kreeg opdrachten van school, maar die konden net zo goed in de middag gedaan worden, dus waarom niet uitslapen? Tsja. Gelukkig heeft zijn school inmiddels het online lesgeven ontdekt en moet er om 9 uur worden ingelogd. Wie er niet is krijgt een A van absent en verliest punten. Beetje kinderachtig, maar bij mijn zoon bleek het het enige wat hielp. Sindsdien logt hij om negen uur vanuit bed in…In de eerste jaren begeleidde ik mijn zoon nog met huiswerk, maar op een gegeven moment houdt het op. Ze moeten het zelf doen. Ik wil geen curlingmoeder zijn: een moeder die haar kind voor alle problemen probeert te behoeden en daarmee een prinsje of prinsesje creëert. Je kunt niet eeuwig hun hand vasthouden. Dat ze nu zelf moeten leren is eigenlijk een perfecte voorbereiding op hun latere carrière. Als ze eenmaal een beroepsopleiding doen of gaan studeren draait ook alles om zelfdiscipline.

3. Laat ze afspreken

Een beetje moeilijk punt. Pubers en de anderhalve meter samenleving gaan niet goed samen en iedereen kent het beeld van pubers die veel te dicht tegen elkaar hangen op bankjes in het park. Dat is dus niet de bedoeling, maar pubers hebben waarschijnlijk het meeste last van het gebrek aan sociaal contact. Wij hebben ons portie al gehad en kunnen tevreden zijn met een glaasje wijn in de tuin, maar pubers moeten zichzelf en elkaar nog ontdekken en sociale afsluiting is volgens mij ontzettend ongezond. Het is een feit dat het risico dat onze pubers ziek worden heel klein is en ik heb mijn zoon nooit verboden om af te spreken met anderen. Andere ouders verboden dat wel, waardoor er vaak simpelweg niemand was om mee af te spreken, maar met een beetje creativiteit kan er veel. Zo zat mijn puber gister met twee vrienden op het dak. Ik heb een kleine tuin waar ze snel te dicht op elkaar zitten, maar op ons platte dak gaat het prima. De ouders van een vriend van mijn zoon hebben een tafeltennistafel in de tuin gezet. Prima idee. Ze hebben er al heel wat avonden met elkaar getafeltennist. Ook hebben ze een skateclubje. Ik heb skates voor mijn zoon gekocht en regelmatig gaat hij samen met twee vriendinnen skaten. Ook spreken ze soms af in het tuinhuis van mijn vader, waar ze een groot overdekt terras hebben waar ze kunnen barbecueën. U begrijpt: dit soort dingen moedig ik aan om te voorkomen dat de dagen voorbij glijden in een donkere slaapkamer. Schrijver Kluun riep jongeren afgelopen weekend op Instagram op in opstand te komen. In een staafdiagram liet hij de cijfers van het RIVM zien: tot 49 jaar overlijden er amper mensen aan Corona. Dus, vindt Kluun, moet er gediscrimineerd worden op leeftijd en moeten jongeren de kans krijgen om weer lekker te feesten. Of dit zo’n slim idee is, is natuurlijk de vraag – ook jongeren kunnen ziek worden en ze kunnen anderen ook aansteken – maar jongeren kunnen zichzelf wel iets meer permitteren dan ouderen. We hoeven ze niet op te sluiten, want daar worden ze alleen maar lamlendiger en op den duur waarschijnlijk ook niet vrolijker van.

4. Behandel ze niet als kind

Dat zijn pubers namelijk niet. We zijn geneigd ze nog steeds opdrachten te geven alsof ze kind zijn. Nu moet je even een stukje gaan wandelen. Ga onder de douche! Maar als je wilt dat pubers iets ondernemen moet je ze autonomie geven, zeggen de deskundigen. Je kunt allerlei activiteiten faciliteren (een goede fiets, hardloopschoenen, dartbord in de tuin, bootje), maar laat ze zelf kiezen wat ze willen doen.

5. Zit ze niet te dicht op de huid

Het doel van puber zijn is dat ze zich in deze periode losmaken van hun ouders en een eigen identiteit ontwikkelen. Superlastig dus dat ze juist nu met hun ouders opgescheept zitten. Realiseer dit. Besef dat jij niet hun ultieme gezelschap bent en ga het niet geforceerd gezellig maken. Je hoeft niet te verwachten dat je kind het opeens leuk vindt om samen te gaan wandelen of mee wil op raamvisite bij opa. Dat vond ie eerst ook niet leuk. Geef ze ook ruimte. Ga zelf ook een keer een paar uur het huis uit zodat zij met een vriend kunnen afspreken. 24 uur op elkaars lip zitten is gewoon veel.

6. Praat wel

Uit allerlei onderzoeken blijkt dat kinderen die goed met hun ouders kunnen praten beter in hun vel zitten en zich gelukkiger voelen. Nu wekken pubers vaak de indruk dat ze niet op een gesprek zitten te wachten, maar ze vinden het toch fijn om te vertellen wat er in hun hoofd omgaat. Vandaag vroeg ik aan mijn zoon of hij school niet mist. Eigenlijk ging ik er helemaal vanuit dat dat zo zou zijn, maar hij zei het juist heerlijk te vinden dat hij niet meer zoveel nutteloze uren op school moet doorbrengen. Het 7 uur per dag in een klas zitten heeft hij nooit leuk gevonden. Naar eigen zeggen is hij tegenwoordig in drie uur klaar met school en wordt dus vooral duidelijk hoeveel onzintijd er verloren gaat op school. En zijn vrienden ziet hij evengoed wel, en die ziet hij liever buiten de schoolsetting. Dat antwoord had ik niet verwacht… Blijf dus vragen stellen.

7. Geef ze taken die ze leuk vinden

Toen Coronatijd begin vond ik dat mijn zoon meer moest meehelpen in het huishouden. Mijn werk ging tenslotte 40 uur per week door. Ik stelde hem voor te leren hoe hij de badkamer moest schoonmaken. Dat werd geen succes. Wat vind je dan wel leuk, vroeg ik vervolgens. Elke dag de hond een half uur uitlaten en eens per week koken kwamen als beste opties uit de bus. En echt waar, hij doet het ook nog. Zelf gekozen klusjes werken het beste.

8. Laat ze mee beslissen

Pubers hebben een stem. En het zijn geen kinderen meer die je van alles kunt opleggen. De zomervakantie is bij ons op dit moment een punt van discussie. We gaan deze zomer verhuizen en hadden ons er al bij neergelegd dat deze zomer een verhuiszomer wordt omdat we niet naar het buitenland konden, maar dit weekend opende Italië de grenzen. En laten wij daar nu een huisje hebben. Afgelegen in het bos, de ideale plek voor een Coronavrije vakantie. Maar puber heeft geen zin. Die ziet het meer zitten om deze zomer lekker te gaan varen met zijn vrienden in het bootje dat we net als escape hadden gekocht. En ergens heeft zoon natuurlijk gelijk. Want hoe leuk is vakantie in een land waar je een mondkapje op moet in de supermarkt en waar de stranden en alle leuke dingen om te doen dicht zijn? We gaan er nog goed over nadenken…

9. Besef dat het voor hen ook een moeilijke tijd is

Echt, het is niet leuk dat we zo weinig kunnen en het leven min of meer tot stilstand is gekomen. Het is niet leuk voor pubers die net hun eindexamen hebben gehaald dat ze niet lekker kunnen gaan feesten op een strand in Kreta. Het is niet leuk om weken niet te kunnen sporten, niet meer naar de bios te kunnen, geen feestjes meer te hebben en een soort van opgesloten te zijn. Voor pubers is het nog veel moeilijker dan voor ons want zij zouden nu in de beste tijd van hun leven moeten zitten. Alles wat belangrijk voor ze is: verliefd worden, vrienden zien, je sociaal ontwikkelen, is nu moeilijk. En dat is best zielig! Snap dus dat ze soms bloedsacherijnig zijn..

Lees ook:

Wendy’s opvoedvraag: wanneer begint de pubertijd?

11 dingen die voor onze pubers heel anders zijn dan vroeger

 



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF