Als je hebt ontdekt dat je man vreemdgaat (of je vriend), is dat een grote schok. Je weet niet wat je nu moet doen. Om je wat handvatten te geven: 6 dingen die je wel en niet moet doen als je man (of je vriend) vreemdgaat van vreemdgaan therapeut Lisette Wevers.
Niet doen als je man vreemdgaat (of je vriend)
- Vragen naar seksuele details. Doe dit niet, want je gaat het voor je zien en die beelden blijven je achtervolgen. Het is erg pijnlijk en het duurt lang voordat ze op de achtergrond raken.
- De minnares opzoeken. Er is een reële kans dat zij hoopt dat je man voor haar kiest. Het kan zijn dat ze kwetsende dingen tegen je zegt, bijvoorbeeld wat je man over jou of jullie relatie aan haar heeft verteld. Je hebt hier niets aan, je weet niet wat waar is. Bijna nooit gaat het om de minnares, het gaat om het gevoel dat je man / vriend bij haar kreeg.
- Vreselijke dingen zeggen tegen je man of vriend uit boosheid. De boosheid is goed, maar als je dingen gaat zeggen die te kwetsend zijn, vergroot je de relatieschade.
- Het overspel aan Jan en allemaal vertellen. De behoefte om je hart te luchten kan groot zijn, maar er is een kans dat je later baalt dat bepaalde mensen er vanaf weten. Daarnaast is de kans aanwezig dat mensen je ongevraagd adviseren om hem snel de deur uit te doen. Daar heb je niets aan, alleen jij kunt bepalen wat je wilt.
- Alles controleren van je man (of je vriend). Je krijgt hooguit een vals gevoel van controle, je kunt iemands gangen nooit helemaal nagaan. Uiteindelijk zal zijn houding jou vertrouwen moeten geven, of niet. Het heeft ook tijd nodig.
- Snel een definitieve beslissing nemen over je huwelijk / relatie. Als het vreemdgaan de zoveelste keer is, kun je dit wel doen. In andere gevallen is het beter de tijd te nemen. Door de hevige emoties zie je nu niet helder wat het beste is. Wel kun je tijdelijk uit elkaar gaan als jullie hevig ruzie maken en elkaar uitputten.
Wel doen als je man vreemdgaat (of je vriend)
- Erover praten met elkaar. Als je het vreemdgaan onder het tapijt veegt gaat de wond etteren. Belangrijk is dat jullie uitzoeken waarom dit is gebeurd. Wat zocht hij? Hoe voelde hij zich bij het vreemdgaan, wat bracht het hem, hoe was het daarvoor met hem, met jullie relatie? En natuurlijk ook: wat voelt hij voor jou?
- Je boosheid en verdriet tonen. Vertellen wat het met jou doet. Hij moet goed kunnen zien wat er bij jou van binnen gebeurt, hoe dit voor jou is.
- Nagaan of hij zich schuldig voelt en verantwoordelijkheid neemt. Verantwoordelijkheid nemen betekent dat hij zijn best doet om jou te helpen en steunen en wil onderzoeken wat hem heeft gedreven. Ook het erkennen dat het hoe dan ook een fout was, is belangrijk.
- Duidelijkheid zien te krijgen over de periode waarin het vreemdgaan plaatsvond. Misschien speelde er toen iets. Ook kun je nu die periode doornemen en vragen hoe je andere dingen die toen speelden moet zien. Hoe was bijvoorbeeld de vakantie in die periode voor hem, hoe moet je jullie vrijpartijen zien, hoe ervoer hij die?
- Onderzoeken wat jou helpt als je je onzeker of onveilig voelt. Misschien heb je bijvoorbeeld nodig dat hij wat vaker appt, of meer thuis is. Vraag dat aan je man (of vriend).
- Goed voor jezelf zorgen. Je zit in een zware crisis, dit voelt onveilig en geeft veel stress. Doe dingen die je een beetje afleiden of waar je een beetje bij ontspant.
Veel sterkte.
Over Lisette Wevers
Kom je er niet uit, kun je wel wat hulp en steun gebruiken? Lisette Wevers begeleid individuen en stellen die problemen hebben door vreemdgaan. Lisette is coach en relatietherapeute en heeft veel ervaring met het begeleiden van individuen en stellen die problemen hebben door overspel of verliefdheid. Je kunt bij haar terecht als een van jullie is vreemdgegaan of verliefd is op een ander. Ze helpt jou of jullie graag om zo goed mogelijk uit deze verwarrende en moeilijke situatie te komen. Meer informatie vind je op haar website www.vreemdgaan-therapeut.nl.