We hebben de winter achter ons gelaten en de lente is toch echt van start gegaan. De start om je huishouden eens flink onder handen te nemen met een grote voorjaarsschoonmaak! Van de zolder tot aan het kleinste kamertje van het huis. We zijn natuurlijk allemaal 'druk druk druk', dus het huishouden is wel het laatste waar we aan denken. Hoe ga je effectief te werk? Wij maken het schoonmaken gemakkelijker met de volgende tips.
1. Bepaal wat jij belangrijk vindt
Als je vol goede moed begint dan denk je vaak: dan maak ik alles wel schoon. Dit is niet nodig, bepaal voor jezelf wat jij belangrijk vindt en stel prioriteiten.
We plannen niet meer hele dagen vrij voor een voorjaarsschoonmaak. Doe daarom liever elke dag een beetje. Dan wordt het een routine en dus makkelijker bij te houden.
Bepaal van te voren hoeveel tijd je nodig hebt en of je doel haalbaar is.
Ruim met de klok mee.
Werk gestructureerd. Je kunt met 4 dozen werken die ieder een eigen bestemming hebben. Bijvoorbeeld spullen die je weg wilt geven/weggooien.
2. Welk schoonmaakmiddel?
Maak jij je ook schuldig aan een vol kastje met alle soorten schoonmaakmiddelen? Onthoud: chloor maakt niet schoon en ontkalkt niet. Het ontsmet wel je wc. Soda maakt daarentegen wel schoon en ontvet. Schoonmaakazijn, daar kun je de boel mee ontkalken. Voor de budget kopers onder ons, je hebt die dure schoonmaakmiddelen helemaal niet nodig. De groene zeep, chloor en schoonmaakazijn uit grootmoeders tijd zijn budgetproof en nog belangrijker milieuvriendelijk.
3. Ramen schoonmaken wanneer de zon schijnt
De zon begint te schijnen en die lelijke strepen op de ramen vallen gelijk op. Vol goede moed begin je aan dit vervelende klusje. Ho stop! Door de warmte van het zonlicht verdampt het water met het schoonmaakmiddel veel sneller op het glas. Dit zijn die lelijke strepen die jij ziet. Op een bewolkte dag je ramen doen is veel effectiever.
4. Schuimend sopje
Als het sop gaat schuimen dan pas maakt het schoon. Deel jij die mening ook? Helaas werken schoonmaakmiddelen niet beter als ze meer sop produceren. Bij te veel sop blijft er een plakkerig laagje waar stof eerder blijft plakken. Dat wordt schoonmaken met minder schuim.
5. Stof afnemen met een nat doekje
Maak jij je hier ook schuldig aan? Wanneer je met een nat doekje over een boekenplank vol met stof gaat lijkt het alsof je al het stof weghaalt omdat je gelijk het stof op het doekje ziet. Maar juist op die natte plekken blijft het stof liggen. Kies daar in plaats van een droge doek en gebruik daarna de stofzuiger.
6. Ontdooien van de vriezer
Je koelkast krijgt regelmatig een schoonmaakbeurt maar je vriezer laat je vaak voor wat het is. Hebben we gelijk of niet? Nu is de temperatuur in de vriezer onder nul maar als het warmer wordt en het deurtje open wordt gelaten komen bacteriën tot leven. Tijd om te ontdooien dus. Vul 's avonds de lege vriezer met handdoeken. De volgende dag haal je de natte handdoeken eruit en hop even met een sopje door de vriezer. Zoveel schoonmaken komt daar niet bij kijken.
7. Stofzuiger
Je stofzuigerzak pas vervangen als de zak bijna vol zit? Eigenlijk ben je dan al te laat. Een volle zak met stof en zand remmen de zuigkracht. Daarnaast zorgen etensresten voor schimmel in de zak. Hou 6 tot 8 weken aan voor het vervangen van de stofzuigerzak.
8. De wasmachine
De wasmachine gebruik je met als doel dat je kleding weer schoon wordt. Maar dan is het wel logisch dat de wasmachine zelf ook proper is toch? Na het wassen blijven er zeepresten, huidschilfers en haren achter in de machine. Het gevolg hiervan is vetluis. Ook wel een vettig goedje dat na het wassen dus in je wasmachine blijft plakken en dit kan erg gaan stinken. Je was kan hierdoor gaan stinken en vlekken. Draai een keer per maand een was zoals je beddengoed op 90 graden om alle bacteriën te doden. 60 graden is vaak niet genoeg,
9. Dweilen met een vieze dweil
Effectief dweilen nadat je hebt stofgezogen heeft alleen zin als je dit met een schone dweil doet. Een dweil is de broedplaats voor bacteriën door de combinatie van warmte en vocht. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de etensresten. Gebruik dus alleen een dweil die op 60 graden is gewassen en als je dweil niet in de was kan onthoud dan de regel: 'Na 2 maanden een nieuwe'.
10. Elk klusje een ander doekje
Ja we weten dat jij je hier ook weleens schuldig aan maakt.. Snel even een doekje gebruiken voor het aanrecht die je hiervoor al hebt gebruikt bij het afstoffen. Niet zo hygiënisch he? Gebruik voor elk klusje een ander doekje. het doekje dat gebruikt is voor de wc gelijk in de wasmand. Was de doekjes apart van je andere was op 60 graden om alle bacteriën te doden.
Happy cleaning met Hetty!
Stofzuigen wordt leuk met een vrolijk maatje, zoals stofzuiger Hetty. Dan is het net of je de klus samen doet. Daar word je toch blij van!
Hetty is er in verschillende uitvoeringen: Compact (6 liter ketelinhoud, 27 meter werkbereik), Eco (8 liter ketelinhoud, 27 meter werkbereik) en Next (9 liter ketelinhoud, 32 meter werkbereik). Met alle modellen bespaar je geld, want de motor is met 620 watt energiezuinig (label A). Bovendien heb je op de motor 6 jaar garantie!
Ondanks het lage wattage is de zuigkracht sterk. De bijgeleverde accessoires zorgen ervoor dat je op iedere ondergrond het vuil goed kunt opzuigen. Twee favoriete accessoires plaats je op de achterkant van de ketel, zo heb je alles bij de hand. Ook is de motor met 72 dB erg stil. Je kunt gezellig de muziek aan zetten en meezingen.
Wil jij ook vrolijk stofzuigen met Hetty? Kijk voor informatie en verkoopadressen op www.numatic.nl/homecare.
Succes met schoonmaken!