Iedereen wil gelukkig zijn, ook graag op het werk. We brengen er tenslotte zo veel tijd door en moeten misschien wel doorwerken totdat we erbij neervallen. Ben je toe aan een geluksboost? Werkgelukdeskundige Fleur Brockhus geeft 10 tips.
1. Het begint met de vraag waarom je ooit dit beroep hebt gekozen
Wilde je graag veel geld en aanzien? Vind je deze baan super interessant? Heb je het gevoel dat je andere mensen of de planeet helpt met dit werk? Doe je dit werk omdat je ouders of grootouders dit ook deden of graag wilden doen? Kon je niets anders bedenken en kwam dit op je pad? Of heb je voor dit werk gekozen omdat het je voldoening brengt? Het antwoord kan ook een mix zijn van redenen.
2. Plak een glimlach op je gezicht en gelóóf dat je vrolijk bent
Stel, je bent nog wel tevreden met je mooie baan. Dat weet je en dat roep je, maar het voelt niet altijd zo. Je voelt je weleens opgejaagd, onrustig, ontevreden. Het kan dan een uitdaging zijn om toch opgewekt te blijven. Uit onderzoek blijkt dat opgewekte collega’s meer gewaardeerd worden dan bitterkoekjes. En ze maken eerder kans op promotie.
3. Anderen gelukkig maken draagt bij aan je eigen (werk)geluk
Vaak hoor je mensen zeggen dat ze vooral kijken naar wat ze voor zichzelf uit een baan kunnen halen. Zelden hoor je: ik wil een baan waar ik zo veel mogelijk kan brengen en bijdragen. Terwijl anderen gelukkig maken juist enorm bijdraagt aan je eigen (werk)geluk. Kijk dus eens om je heen hoe jij het verschil kunt maken. Roep bijvoorbeeld iedere donderdag uit tot complimentendag en geef iemand op het werk dan een gemeend compliment. Zelfs die ene irritante collega heeft iets leuks. Echt.
4. Ga voor efficiënt werken
Niet van iedereen het sterkste punt. Veel mensen zijn continu afgeleid door social media, sappige roddels en het strakke bloesje van hun collega. Geconcentreerd werken gaat het best in werkblokken van 90 minuten. Daarna kun je beter even iets anders gaan doen, voordat je weer start met een blok van 90 minuten. Google ook eens op de Pomodoro-Techniek. Enorm effectief.
5. Een opgeruimd bureau betekent een opgeruimd hoofd
Dat geldt evengoed voor mails. Dus mest dat bureau uit en ruim mailtjes op. Dat kan door ze te sorteren in: weggooien, iets mee doen en bewaren.
6. Hobby’s, spelen en sport zijn belangrijk
Misschien denk je dat je daar geen tijd voor hebt. Maar: het is geen kwestie van tijd, maar van prioriteit! Bedenk waar je blij van werd toen je zes jaar was. Waarschijnlijk vind je dat nu nog steeds leuk om te doen. Probeer zo’n sport-of spelelement te introduceren op je werk. Denk aan een giga legpuzzel die je met collega’s steeds een beetje verder kunt maken tijdens de pauzes.
7. Zorg voor frisse lucht
Stel voor om vergaderingen buiten te doen en nodig collega’s uit voor een lunchwandeling. Eventueel in stilte, dat kan enorm verkwikkend zijn.
8. Treed buiten je comfortzone
Buiten je comfortzone treden klinkt misschien niet aantrekkelijk, maar is broodnodig. Overweeg naast een opfriscursus, iets buiten je comfort zone. Een master meteorologie? Een cursus cocktails shaken? Ook met het oog op je duurzame inzetbaarheid is dat slim. Je weet nooit hoe je nieuwe skills van pas kunnen komen. En doordat je je hersenen op een andere manier gebruikt, wakkert dat de creativiteit aan en je vermogen om problemen op te lossen.
9. Houd eens een maand lang een dankbaarheidsdagboek bij
Schrijf iedere dag aan het einde van je werkdag op wat er die dag goed ging, waar je dankbaar voor bent. Dat kan iets kleins zijn, zoals die groene shake bij de lunch. Of iets groots, zoals een project dat je hebt afgerond. Of leuk contact met een collega. Als je dit een maand volhoudt, zul je versteld staan van het resultaat.
10. Just show up
Mijn dikke banen-vrienden zijn de enige mensen die afspraken maken onder voorbehoud. Dat deed ik zelf ook altijd toen ik nog advocaat was. Maar het is eerlijk gezegd niet zo leuk om een soort van on hold gezet te worden, omdat er misschien iets belangrijker is dan de eetafspraak met mij. Dus: zet afspraken met vrienden met koeienletters in je agenda en just show up. Werk kan soms best even wachten.
Deze tips komen uit inspiratiebundel Mest voor de werkvloer door schrijver en werkgelukdeskundige Fleur Brockhus, bekend van o.a. romans De urenfabriek, Juffrouw Holle en De inspriratiepraktijk.