fbpx

Zo master je je immuunsysteem: tips om via voeding en leefstijl je fysieke veerkracht te ondersteunen

We kunnen er niet omheen: al meer dan een jaar staat ons leven in het teken van de corona-pandemie en nog nooit was er zoveel aandacht voor de werking van ons immuunsysteem. Een goed werkend immuunsysteem kan er immers voor zorgden dat we minder vatbaar zijn voor het virus en minder ziek worden als we het toch oplopen. Wendy-expert en orthomoleculair therapeut, hormoonconsulent en darmtherapeut Sharon Asscher van Voeding maakt je beter geeft richtlijnen om je immuunsysteem beter te masteren.

Wat is het immuunsysteem?

Het immuunsysteem is een verzamelnaam voor lichaamseigen barrières, organen (o.a. gezond darm-microbioom, goed werkende lever-ontgifting), moleculen en antistoffen die je beschermen tegen ongewenste indringers (waaronder schimmels, parasieten, bacteriën en virussen). Het lichaam wordt diverse keren per dag aangevallen door een virus of andere ziekteverwekker. Dat gaat vaak goed en dat heb je voornamelijk aan je immuunsysteem te danken. Zaak dus om deze goed te verzorgen.

Master je immuunsysteem… Hoe doe je dat?

Belangrijk is om ervoor te zorgen dat je immuunreactie effectief is.

Met een gezonde levensstijl kun je ervoor zorgen dat bepaalde onderdelen van je immuunsysteem optimaal presteren. De slijmvliezen in de darmen, urinewegen en luchtwegen worden bewoond door zo’n 100 biljoen bacteriën, die we gezamenlijk de microbiota noemen. De microbiota verhinderen onder meer dat ziekteverwekkers zich vasthechten en verder ontwikkelen. De doorlaatbaarheid van de darmslijmvliezen en de balans van je darm-microbiota worden beïnvloed door je levensstijl. Als je veel stress ervaart, geneesmiddelen gebruikt of alcohol drinkt, wordt de kans groter dat een ziekteverwekker er doorheen glipt.

Totaalaanpak

Om je weerstand te verhogen zijn diverse maatregelen nodig, want er is geen superpil, die dat voor elkaar krijgt. Je moet dus op meerdere terreinen tegelijkertijd actie nemen.

We geven een overzicht van diverse mogelijkheden.

Om het immuunsysteem te stabiliseren, kun je het beste afzien van bepaalde eetgewoonten, zoals:

  • zware maaltijden
  • hoge consumptie van (bewerkt) vlees, eenvoudige koolhydraten (suikers) en alcohol.
  • snoep, alleen in kleine hoeveelheden!

Als je teveel calorieën eet of teveel ongezond voedsel, ontstaat oxidatieve stress in het lichaam. Dit heeft een negatief effect op de immuuncompetentie.

Spijsvertering is een energie-intensief proces. Denk aan het vermoeide gevoel na een maaltijd. Voedsel dat moeilijk verteerbaar is, verbruikt meer energie, die dan elders ontbreekt om tegen ontstekingen en het ondersteunen van het immuunsysteem in te zetten. Dus toereikende groene voeding (licht verteerbaar) is aan te bevelen, maar je kan nog meer doen.

Voeding

  • Eet gevarieerde, verse en onbewerkte voeding, waarvan voldoende gezonde vetten (vette vis, avocado, olijfolie, ongebrande noten en zaden), wisselende eiwit bronnen (ei, vis, kip, kalkoen, bonen, noten, zaden, volkoren granen, soja) en minimaal 500 gram groenten per dag. Bij voorkeur groene groenten (stomen is het beste).
  • Gefermenteerde voeding kan je weerstand ook goed ondersteunen. Denk aan kimchi, ingelegde komkommer, kombucha en kefir.
  • Drink voldoende, bij voorkeur water op kamertemperatuur of warm en/of kruidenthee (curcuma, groene thee)

Leefstijl

  • Beweeg minimaal 30 minuten matig intensief per dag en bij voorkeur in de buitenlucht
  • Beweeg eerst voordat je gaat eten.
  • Neem regelmatig een koude douche of een ijsbad
  • Zorg voor voldoende slaap
  • Denk aan een goede ademhaling vanuit je buik.

Combinatie van afwerende kruiden

In de natuurgeneeskunde zijn er kruidencombinaties die zeer geschikt zijn gebleken om virussen, bacteriën, gisten, schimmels en parasieten te reduceren en zo het lichaam te ondersteunen. De kracht ligt in de synergie en dus de strategie om de juiste kruiden te combineren in plaats van een enkelvoudige kruid in te zetten.

De combinatie van de volgende kruiden is zinvol bij personen die in de risicogroep vallen en klachten vertonen:

Absintalsem (Artemisia absinthum), Koriander (Coriandrum sativum), Kruidnagel (Syzygium aromaticum), Olijfblad (Olea folium), Oregano (Origanum vulgare), Tijm (Thymus vulgaris), Venkel (Foeniculum vulgare), Zomeralsem (Artemisia annua), Zwarte komijn (Nigella sativa), Zwarte walnoot (Juglans nigra), Cranberry (Vaccinium macrocarpon), Kattenklauw (Uncaria tomentosa).

Over Sharon Asscher

Als orthomoleculair therapeut, hormoonconsulent en darmtherapeut helpt Sharon Asscher met haar bedrijf Voeding maakt je beter mensen met uiteenlopende gezondheidsdoelen om de balans in het lichaam te herstellen. Haar passie voor voeding en een gezonde leefstijl begon op haar 18e, toen ze werd geopereerd aan een slecht functionerende nier en haar nier werd verwijderd. Hierna besloot ze om de regie te nemen over haar eigen gezondheid. Ze wilde er alles aan doen om haar lijf zo goed mogelijk te ondersteunen bij het herstel – zowel van de operatie als van een leven lang antibiotica gebruik en volgde verschillende studies. Nu is het is haar grootste passie om anderen te leren hoe zij met een gezonde levensstijl optimaal zichzelf kunnen zijn. Kijk voor meer informatie op haar site.

 

Sharonklein 1 Zo master je je immuunsysteem: tips om via voeding en leefstijl je fysieke veerkracht te ondersteunen

Lees ook deze artikelen over het immuunsysteem:

15 self-care tips om emotioneel in balans te blijven

15 natuurlijke manieren om ons immuunsysteem te versterken

 



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF