fbpx

Zo maak je je kind zelfstandig

Voor je kinderen wil je natuurlijk niets dan goeds: dat ze gelukkig zijn en dat ze gezond blijven. Maar een van de belangrijkste aspecten van het opvoeden is dat je ze zelfstandig maakt. Want eens moet je ze echt loslaten. Hoe fijn is het als je er alle vertrouwen in hebt dat ze de ‘boze buitenwereld’ zelfstandig aankunnen?

Je kunt natuurlijk alles wel doen en regelen voor je kind. En geef toe: soms is die neiging maar moeilijk te onderdrukken. Maar door dat te doen, maak je ze allesbehalve zelfstandig. Al op jonge leeftijd kun je je kind zelfstandig maken.

Dit kun je kinderen van 3 – 6 jaar leren qua zelfstandigheid

  • Al op jonge leeftijd kun je een kind huishoudelijke taken geven. Denk maar eens aan het opruimen van hun kamer of het zelf regelen van een tussendoortje. Zo leer je dat jij als ouder niet hun ‘assepoester’ bent. Geef je kind wel de ruimte om hiervoor te oefenen.
  • Je moet er niet aan denken dat je kind verdwaalt en dat het onmogelijk is om contact te leggen met elkaar. Leer je kind daarom om wat meer over zichzelf te vertellen. Bijvoorbeeld hoe oud het is, wat zijn adres is en als het even kan, leer hem jouw telefoonnummer uit zijn hoofd.
  • Word je gek van al die vragen in de ochtend: ‘Moet ik eerst ontbijten, of douchen?’ of  ‘ik weet niet wat ik aan moet trekken?’. Op de crèche en op school doen ze dit ook; de dag visualiseren. Dus waarom thuis niet? Met behulp van een activiteitenbord, kan je kind zien welke activiteit er op de planning staat. Behalve op school is dit ook erg handig voor het ochtend- of avondritueel om onnodig gezeur te voorkomen.

Let erop: het is heel belangrijk om geduldig te zijn. Het is makkelijker en soms veel sneller als je het zelf doet, maar als je je kind zelfstandig wilt maken: heb geduld, véél geduld!

Zo maak je kinderen tussen de 7 – 10 jaar nog zelfstandiger

  • Koop een wekker voor je kind, zodat je het wakker maken van je kind van je to-do-lijstje kunt halen.
  • Het is misschien even een dingetje, want het ene kind heeft meer lef dan het andere. Maar laat je kind zelf eens wat bestellen in een restaurant, of de telefoon opnemen. Leer je kind duidelijk vragen van volwassenen beantwoorden en een gesprek met ze voeren.
  • Neem de week met je kind door en laat hem vertellen wat hij allemaal gaat doen deze week: donderdag naar zwemles, zaterdagochtend ballet, woensdag een partijtje. Om hem enthousiast te maken om zich echt met de planning te bemoeien, kun je je kind tijdens de vakantie leuke activiteiten laten verzinnen. En laat hem dan ook bepalen op welke dagen hij dit wil doen.

Ook hier is geduld een schone zaak. Je kind zal heus wat foutjes maken, maar daar is niets mis mee. Laat het ze vooral zelf oplossen!

Zelfstandigheid voor kinderen tussen 11 – 14 jaar

  • Altijd dat gezeur over het eten dat ze niet lekker vinden. Nu is het een prima leeftijd om ze minstens een dag in de week het menu te laten bepalen. Laat ze zelf de boodschappen doen en het eten klaarmaken. En niet zeuren dat je het niet lekker vindt!
  • Je geeft ze natuurlijk al elke week zakgeld, maar op deze leeftijd kun je ze steeds bewuster maken over de waarde van geld. Geef ze wat meer vrijheid over hoe ze hun geld besteden en laat ze ook zien en weten waar het geld voor het gezin elke maand aan wordt besteed.
  • Moet hun haar worden geknipt? Laat ze zelf proberen een afspraak te maken bij de kapper door even langs te gaan of te bellen.

Verbaas je over de zelfstandigheid van kinderen tussen 15 – 18 jaar

  • Kleine kinderen worden groot en dus zijn er ook steeds meer verantwoordelijkheden. Zoals een bijbaantje vinden. Laat ze kranten bezorgen, vakken vullen of de kassa bedienen. Wedden dat ze trots zullen zijn op hun eerste zuurverdiende geld?
  • Al op hun 17e mogen kinderen autorijlessen nemen. Wat een vrijheid zal je kind voelen als hij zijn rijbewijs op zijn 18e heeft behaald! Het geeft nog meer voldoening als het je kind lukt om zelf een groot deel van zijn rijbewijs te bekostigen.
  • Geef je kind sowieso meer vrijheid over zijn eigen geld. Stort, als het kan, elke maand geld op zijn rekening en laat hem daar bijvoorbeeld zijn eigen kleding en cadeaus van kopen. Samen met het geld dat hij verdient met een bijbaantje, kan hij ook grotere dingen bekostigen, zoals bijvoorbeeld rijlessen.

Zelfstandigheid leer je met vallen en opstaan. Nogmaals: de een is daar wat sneller in dan de ander. Het is niet erg als je kind foutjes maakt. Het is beter om dat nu thuis te doen dan straks als hij het nest verlaat…

Bron: SheKnows
Beeld: Shutterstock



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF