Zo herken je een Clean Beauty product

Coach en Wendy-expert Minou Hexspoor woont en werkt sinds 12 jaar in Beirut, Libanon. Ze schrijft artikelen over haar leven en deelde onder andere haar vrolijke quarantaine creaties met ons. Maar ook haar verhaal over de afschuwelijke explosie in Beirut op 4 augustus 2020 waar zij getuigen van was. Inmiddels is Minou weer lekker bezig en is ze zelfs een tweede bedrijf gestart. YIVINA, gericht op producten, trends en ontwikkelingen op het gebied van Clean Beauty.

Als je me vijf jaar geleden verteld zou hebben dat ik over vijf jaar twee bedrijven zou runnen, dan zou ik je voor gek verklaard hebben. Maar niets is minder waar. Het tweede bedrijf is begin dit jaar tot leven gekomen in samenwerking met Fatma Haddad. Goede vriendin, gecertificeerd schoonheidstherapeut en voormalig Beauty Clinic eigenaar in de stad der schoonheid in het Midden Oosten, Beirut.

Wat is Clean Beauty nou eigenlijk?

Misschien ben je geïnteresseerd in het gebruiken van gezondere producten, maar weet je niet waar je moet beginnen. Dan ben je niet de enige! Het kan soms behoorlijk overweldigend zijn om je weg te vinden tussen vele merken en te kiezen voor een echt Clean Beauty product. Om je daarbij te helpen beginnen we met enkele basisconcepten en criteria die je kunnen helpen de eerste stap naar Clean Beauty te zetten.

Clean Beauty draait volledig om schoonheids- en verzorgingsproducten die geen bedreiging vormen voor je gezondheid en het milieu. Dit betekent dat de ingrediënten in de producten veilig en schoon moeten zijn. Maar wat betekent dat eigenlijk? Als je een nieuwkomer bent als het gaat om het identificeren welke ingrediënten wel of niet ‘clean’ zijn, kun je beginnen met het vermijden van producten die de volgende ingrediënten op hun label hebben staan:

  • Paraben zoals Propylparaben and Iosbutylparaben
  • Sulfates
  • Propylene glycol
  • Sodium laureth sulfate (SLS)
  • Chemische zonnebrand/UV filters zoals Octinoxate en Oxybenzone (kies liever voor een zonnebrand gebaseerd op mineralen!)
  • Chemische geurstoffen and perfumes (in het Engels staat er vaak ‘fragrance’ op een label. Dit is Meestal een term die gebruikt wordt om chemicalien te ‘verbergen’.
  • Triclosan
  • Polyethylene (PEGs) zoals PEG-10 laurate
  • Phthalates zoals Dibutyl phthalate
  • Diethanolamine (DEA)
  • Formaldehyde
  • Butylated hydroxyanisole (BHA)

De Clean Beauty Movement heeft het op zich genomen om niet alleen deze, maar duizenden ingrediënten onder de loep te nemen. Als je meer over ingrediënten wilt leren zou je eens een kijkje kunnen nemen op bijvoorbeeld de Think Dirty app. Met deze app kun je een product scannen en dan kun je precies zien wat je moet weten over elk ingrediënt in het product. Een andere effectieve manier om te zien of een product veilig is op basis van ingrediënten, is een bezoekje aan de Good Face Index.

Transparante etiketten

Hoe open en eerlijk is een merk eigenlijk over wat ze in hun producten stoppen? Een echt Clean Beauty merk vermeldt al hun ingrediënten op de etiketten. Hoewel veel merken zich hier nog steeds niet aan houden, levert de druk van de Clean Beauty Movement steeds meer openbaarheid op naar de gebruiker toe. Een ander ding om op te letten is dat merken labels als natuurlijk en eco kunnen gebruiken, zonder echt te voldoen aan clean beauty verwachtingen, omdat de labels vaak gebruikt mogen onder flexibele voorwaarden. Het laatste waar je je echt bewust van wilt zijn als je geïnteresseerd bent in Clean Beauty, is dat veel niet-zo-schone ingrediënten vaak verborgen zijn onder een groepsnaam op een productlabel, zoals ‘geurstof’ of ‘parfum’.

Hormoonontregelaars

Chemische stoffen die de hormonen van het lichaam kunnen nabootsen, worden geclassificeerd als hormoonontregelaars. Denk bijvoorbeeld aan ingrediënten zoals parabenen, evenals chemische zonnebrandmiddelen. Hormoonontregelaars verstoren je endocriene systeem, dat verantwoordelijk is voor het reguleren van de essentiële ritmes van je lichaam. Je metabolisme, je stemming en je voortplantingsprocessen.

De reden dat hormoonontregelaars een risico vormen, voelt in eerste instantie soms ontra-intuïtief: er zit immers maar heel weinig van in een product. Maar zelfs dan kunnen deze producten soms onze eigen hormonen nabootsen, waardoor de productieniveaus van onze natuurlijke hormoonhuishouding en de manier waarop onze hormonen zich gedragen, veranderen. Hormoonontregelaars zijn in verband gebracht met ernstige gezondheidsschade op de lange termijn, waaronder reproductieve problemen, geboorteafwijkingen, stofwisselingsproblemen en kanker.

Ouders let op! Hormoonontregelaars zijn zelfs nog meer van zorg voor onze kleintjes, omdat ze nog zo volop in ontwikkeling zijn.

Kankerverwekkende stoffen

Het is eigenlijk best schokkend om nog steeds kankerverwekkende stoffen te vinden in onze schoonheidsproducten, of andere producten die op onze huid of in ons lichaam terechtkomen. Kankerverwekkende stoffen zijn ingrediënten waarvan bekend is dat ze kanker veroorzaken. Een van de belangrijkste kankerverwekkende stoffen waar je op kunt letten is formaldehyde, dat vaal gebruikt wordt als conserveermiddel in make-up-, haar-, lichaams- en huidverzorgingsproducten. Tot overmaat van ramp wordt formadelhyde niet altijd op etiketten vermeld. Wat wordt vermeld zijn de chemicaliën in formules die formaldehyde afgeven. Hier is waar je op moet letten: 2-broom-2-nitropropaan-1,3 diol (Bronopol), diazolidinylureum, DMDM-hydantoïne, imidazolidinylureum, natriumhydroxymethylglycinaat, quaternium-15.

De eenvoud van Clean Beauty

Omdat Clean Beauty geen vastgelegde term is, kan het ook verschillende dingen betekenen voor verschillende mensen, en dat is ook het mooie ervan. Voor sommige mensen is het erg belangrijk dat hun producten dierproefvrij zijn, terwijl anderen misschien graag op zoek gaan naar biologische of veganistische Clean Beauty. Bij Clean Beauty gaat het er niet om dat iets perfect moet zijn, want iedereen heeft ook daar weer een ander idee over. Het belangrijkste is, dat wat er ook in je product zit, het niet giftig mag zijn. Dit betekent dat, wat je individuele voorkeur ook is, Clean Beauty ernaar streeft zoveel mogelijk gifstoffen te elimineren.

De opkomst van de Clean Beauty Movement vergroot onze persoonlijke keuzes en is een uitnodiging om ons meer bewust te worden van onze individuele voorkeuren rondom onze verzorgingsproducten. Er zijn Clean Beauty producten voor iedereen. Een ding is zeker: deze verschuiving in de beauty branche maakt meer dan eens duidelijk dat consumenten steeds meer verantwoordelijkheid nemen over wat ze willen kopen en om welke redenen, in plaats van blindelings te vertrouwen op wat merken te bieden hebben en in hun producten stoppen. Merken, groot en klein, kunnen daar niet langer omheen.

Is Clean Beauty volledig natuurlijk?

Wanneer er gesproken wordt over volledig natuurlijke producten, betekent dat meestal iets in de trant van conserveermiddelenvrij. Het simpele antwoord op de vraag is dus nee; Clean Beauty is niet per se 100% natuurlijk. Op wetenschap gebaseerde ingrediënten zijn jarenlang verder ontwikkeld, wat betekent dat er veel veilige ingrediënten zijn, waaronder bepaalde synthetische stoffen en zelfs sommige conserveermiddelen die als ‘clean’ worden beschouwd. Deze ingrediënten ondersteunen vaak ook de stabiliteit en kwaliteit van een product in de toekomst.

Is Clean Beauty altijd biologisch?

Hier vindt dezelfde verwarring plaats. Vaak denken we dat natuurlijk en organisch hetzelfde betekenen als ‘clean’. Hoewel biologische ingrediënten om voor de hand liggende redenen wenselijk zijn, hoeven niet alle ingrediënten in Clean Beauty producten biologisch te zijn om ‘clean’ genoemd te worden. Het gaat over veiligheid en niet-giftig zijn. Heb je echter een bijzondere voorkeur voor biologisch? Dan kun je kiezen voor Clean Beauty producten die bestaan ​​uit biologische ingrediënten.

Waar begin je als je wilt overstappen naar Clean Beauty?

Eerder hebben we het al gehad over een aantal belangrijke ingrediënten die je het beste helemaal kunt vermijden als je de overstap maakt naar Clean Beauty. Bij het begin beginnen kan soms ook betekenen dat het allemaal ontmoedigend en overweldigend klinkt. De waarheid is dat de overgang naar Clean Beauty niet zo ingewikkeld is als het misschien lijkt. En je hoeft echt niet al je gewoonten en routines van de ene op de andere dag te veranderen. Probeer het te zien als een interessante reis. Je leert en groeit stap voor stap terwijl je lichaam en de omgeving steeds meer profiteren van je keuzes.

Begin met gezicht en haar. De meesten van ons gebruiken dagelijks minstens één van deze producten. Je kunt dus eenvoudig beginnen terwijl je meteen een grote impact creëert door de dagelijkse inname van gifstoffen van die producten te vermijden en ze te vervangen met voedende ingrediënten. Als je je gezicht- en haarproducten vervangen hebt, kun je naar andere producten gaan kijken. Bijvoorbeeld producten die je voor je lichaam gebruikt.

Nu de Clean Beauty-industrie opkomst is, springen nieuwe merken als paddenstoelen uit de grond. We raden je aan om te beginnen met het uitproberen van een paar merken die Clean Beauty producten maken en al bekend zijn vanwege hun schone en veilige ingrediënten. Als je op het internet zoekt naar Clean Beauty producten Nederland kom je al snel aardig wat online winkels tegen. Je kunt uiteraard ook een kijkje nemen op onze gloednieuwe website: YIVINA. Daar praten we over producten, ontwikkelingen, trends en binnenkort zelfs over het zelf maken van schoonheidsproducten. Je kunt er ook een heel fijne ochtend- en avond- gezichtverzorgings-routine downloaden. Lees ook blogs die je helpen Clean Beauty producten en tools te vinden die bij je passen.

Over Minou

Minou Home Zo herken je een Clean Beauty productMinou woont en werkt sinds 12 jaar in Beirut, Libanon met haar Libanese man. Haar zoon studeert in Nederland. Ze reisde de hele wereld over en toert regelmatig samen met haar man in hun motorhome door de VS. Minou runt haar eigen bedrijf als gecertificeerd coach en werkt met mensen over de hele wereld die worstelen met stress, work-life balance en burnout. Kernwoorden: support, zelf-ontwikkeling, de kracht van toegepaste verbeelding, genieten, de maakbaarheid van het leven in eigen hand nemen en jezelf durven zijn. Kijk ook op haar site.

Meer artikelen van Minou lees je hier.

Wendy Zomer Special


WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!

Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF