Online Joy

Zo creëer je Online Joy tijdens het feestseizoen

De 2020 pandemie heeft een gigantische invloed op de manier waarop we ons me elkaar verbinden en dus ook op hoe we samen vreugde putten uit ons al dan niet samen (kunnen) zijn. Zeker nu, met de feestdagen in aantocht zijn we allemaal op zoek naar manieren om met elkaar in contact te blijven en ons verbonden te voelen met elkaars levens. Hoe kun je die offline Joy creëren als je voornamelijk digitaal met elkaar communiceert?

Spark That Joy

Als het aankomt op online communicatie om ons met elkaar verbonden te voelen, leven we in een tijdperk waarin heel veel mogelijk is. In onze digitale wereld is het haast onmogelijk om elkaar uit het oog te verliezen (tenzij je wifi eruit ligt, of wanner je iemand bewust blokkeert, natuurlijk). Denk bijvoorbeeld aan al de verschillende online tools om vergaderingen in te plannen, samen te werken en presentaties te geven; Teams, Zoom, Skype, Google Meets, noem maar op. In contact blijven zou daardoor eigenlijk geen probleem moeten zijn. Het is het vinden van de echte connectie en plezier, waar het probleem begint. Hoe zorg je ervoor dat je online meetings niet saai, vermoeiend of niet meer dan een ‘moetje’ worden? Hoe draag jij vreugde en connectie uit naar anderen waarmee je digitaal communiceert in een wereld van social distancing?

Al lijkt het misschien niet altijd zo, we hebben meer invloed op de vreugde die we (online) ervaren dan je wellicht denkt. De volgende vijf tips en ideeën kunnen je helpen de online fatigue het hoofd te bieden en je digitale communicatie op te fleuren met plezier, joy en nieuwe manieren van verbinden via het scherm. 

1. Gebruik interactieve tools

De eerste stap richting meer verbinding en interactiviteit online is het gebruiken van interactieve tools. Er zijn er zoveel om uit te kiezen dat het haast onmogelijk is om er niet eentje te vinden die past bij wat je zoekt, of het nou om privé- of zakelijke bijeenkomsten gaat.

Zoom is waarschijnlijk de meest bekende. Met Zoom kun je meetings organiseren en bijwonen met meerdere mensen, wat het een ideaal platform maakt voor vergaderingen of familiereünies. Om interactie te stimuleren, kun je breakout rooms aanmaken, die ervoor zorgen dat je met kleinere groepjes mensen kunt praten, beginnend vanaf twee personen per breakout room. Dat maakt het ideaal om interessante onderwerpen gedetailleerd te bespreken, of om gewoon even bij te kletsen met je tante of je nichtje tijdens een familie zoom party. Zoom is gebruiksvriendelijk en biedt wat je nodig hebt om te praten met collega’s en/of familieleden.

Als je meer wilt dan praten en ervoor wilt zorgen dat iedereen die ingelogd is ook actief deelneemt, zou je Crowdcast kunnen proberen. Met Crowdcast kun je vergaderingen, webinars en live evenementen organiseren. Het voordeel is dat je geïntegreerde polls en Q&A-opties hebt die je helpen om meer actieve betrokkenheid te stimuleren. Achterover leunen en je microfoon aanzetten voor die sporadische momenten dat je ergens aan wil bijdragen, is verleden tijd. Dit vraagt om actief meedoen!

Een andere leuke tool die collega’s en familieleden stimuleert om actief mee te doen, is Kahoot!, een online tool die je kunt gebruiken om een quiz te maken. Ideaal om in te zetten wanneer je een nieuw concept wil pitchen voor je collega’s, of om de jaarlijkse Kerst-pubquiz voor je familie te organiseren. Alles wat deelnemers nodig hebben is een laptop of smartphone, de persoonlijke Kahoot!-link en een lekkere snack die je kunt verorberen tijdens de quiz, gewoon, ieder bij zichzelf thuis op de bank.

Een andere handige, interactieve tool is Prezi Video. Prezi zelf heeft veel opties om voor interactie te zorgen tijdens presentaties, maar met de toevoeging van Prezi Video wordt het nog leuker. Met Prezi Video kun je gemaakte presentaties invoegen in live video’s. Zo maak je je wekelijkse meeting met collega’s een stuk interessanter, maar ook tijdens online feestjes met familie of vrienden kun je foto’s en beeldmateriaal direct verwerken in je live video – je tante Karin zal de online decoraties met kerstthema, die je gemaakt hebt voor een extra feestelijke sfeer, vast helemaal geweldig vinden.

2. Blijf verbinden, ook als je aan de slag moet

Deze leuke tools zijn nog maar het begin van het creëren van je online playground. Het kan een hele kluif zijn om een digitale band te creëren en te behouden op de lange termijn. De meeste mensen werken momenteel vanuit huis. Meer moeite kost het niet per se - tenzij je hele gezin uiteraard vanuit huis werkt en studeert - maar het maakt het onderhouden van een connectie wel anders. Dus hoe kun je een band creëren met anderen die normaliter ontstaat door al simpelweg in dezelfde omgeving aanwezig te zijn?

Mijn zoon woont in Nederland, ik in Libanon. Elkaar bellen wordt uiteraard altijd gekenmerkt door dat er iets GEZEGD moet worden. Gewoon samen in dezelfde ruimte zijn en af en toe wat zeggen of overleggen terwijl je allebei je ding doet, gebeurt dus niet zo maar, terwijl,daar wel vaak het gevoel van verbinding uit voort komt. Dus hoe lossen we dat op?

Om verbonden te blijven, plannen we samenwerk-momenten in! Hij werkt aan zijn papers voor de universiteit, ik doe mijn administratie. We kunnen elkaar horen typen, nemen samen pauzes en vragen elkaar af en toe iets. We stellen onszelf individuele doelen voor het komende uur en gaan ermee aan te slag terwijl we online met elkaar verbonden zijn. Op deze manier zijn we toch een beetje bij elkaar ondanks het beeldscherm en de afstand die tussen ons in zit. Daar komt bij dat het niet alleen helpt met je meer verbonden en betrokken voelen bij elkaar, het bevordert ook de productiviteit en accountability om een taak af te maken voordat je samen online een kop thee drinkt (met een stukje chocolade erbij natuurlijk). Verder simuleert het nieuwe ideeën en heb je direct extra input omdat je je eigen brainstorm partner hebt!

3. Online Cocktails & Dining

Online meetings zijn niet alleen leuk om samen te werken, je kunt ze ook voor persoonlijke doeleinden gebruiken. Wat dacht je van samen eten? Je kunt je laptop op de eettafel zetten en samen eten. Je kunt zelfs samen koken of bestellen (hetzelfde?!) zodat je nog meer het gevoel hebt echt samen te zijn. En -erg handig- als je het geslurp van de ander beu bent, kun je het geluid uitzetten (als dat nou eens in het echt kon…).

Online drankjes doen is sinds de lockdowns erg populair geworden. Zet een glas (of fles) wijn klaar en je favoriete snacks, en kunt zo een avond/middag vol plezier en gelach doorbrengen met je vrienden zonder dat je je bank af hoeft. Je kunt zelfs je comfortabele pyjama aanhouden. Zelf organiseer ik elke tweede maandag van de maand een Cocktails & Coaching uurtje; iedereen is welkom, we drinken wat, we leren nieuwe mensen kennen alsof we in een echte bar zitten, en leren iets leuks of interessants samen. Het doel is vooral casual plezier en connectie creëren. Nieuwsgierig? Je kunt je hier gratis aanmelden voor ons volgende online Café in Januari!

Een ander voordeel van online feestjes is dat je je ook geen zorgen hoeft te maken over wie de BOB is, of iedereen veilig thuiskomt en waar je je sleutels in hemelsnaam gelaten hebt. Heb je toch zin om je op te tutten? Niemand houdt je tegen! Trek je beste jurk aan, dress up als een eenhoorn of zet je feestmuts op. Life is what you make out of it!

4. (Bord)spel & filmavond

Een heel andere manier om samen bezig te zijn op afstand is online gaming. Online gaming is niet alleen maar voor de 18-jarige nerd. Er zijn allerlei soorten spelletjes die je samen kunt spelen, zelfs als je niet fysiek samen bent. Ik noemde Kahoot! als leuk alternatief voor een pubquiz, maar er zijn nog veel meer soorten spelletjes. Wat dacht je van online kaartspellen zoals blackjack of poker? Of bekende bordspelletjes zoals Cluedo, Monopoly of Catan? Het kan allemaal online.

En als dat niet genoeg is en je bent opzoek naar een nóg volledigere ervaring…. dan zijn er ook online escape rooms, waarin je allerlei soorten puzzels en raadsels moet oplossen om een online ‘room’ te ontsnappen binnen een bepaalde tijd (meestal 60 minuten). Voor competitieve familieleden is dit een heerlijke manier van teambuilding… of niet haha!

Samen een film kijken terwijl je niet in dezelfde ruimte bent? Het kan. Het enige wat je hoeft te doen is tegelijkertijd een film streamen terwijl je je je laptop naast je op de bank zet. Zo kun je samen de film kijken en elkaars reacties horen en zien – hartstikke leuk met een horrorfilm, kan ik je vertellen. Ook hiervoor hoef je je niet op te tutten en kun je toch gezellig samen iets doen online – heel gezellig!

5. Vreugde is maakbaar

Vreugde is over het algemeen niet iets dat zo maar voor de deur staat, zeker nu niet. Het is iets dat je zelf actief creëert. Hetzelfde geldt voor online verbinden; je kunt er zelf iets heel erg leuks van maken. Het klinkt heel simpel en dat is het eigenlijk ook. Snak je naar plezier en luchtige spelletjes die je afleiden van het feit dat je thuis zit? Of zoek je diepe gesprekken of moet je je verhaal even kwijt? Ben je meer een fan van spontane telefoontjes of plan je liever een avond vol activiteiten, kletsen en films kijken met vrienden en familie? Het kan allemaal als we ons samen actief afvragen hoe we meer vreugde kunnen creëren binnen de omstandigheden waarin we ons collectief bevinden. En ook dat gesprek kun je samen voeren, online, onder het genot van een kop koffie en een taartje.

Over Minou

Minou woont en werkt sinds 12 jaar in Beirut, Libanon met haar Libanese man. Haar zoon studeert in Nederland. Ze reisde de hele wereld over en toert regelmatig samen met haar man in hun motorhome door de VS. Minou runt haar eigen bedrijf als gecertificeerd coach en werkt met mensen over de hele wereld die worstelen met stress, work-life balance en burnout. Kernwoorden: support, zelf-ontwikkeling, de kracht van toegepaste verbeelding, genieten, de maakbaarheid van het leven in eigen hand nemen en jezelf durven zijn. Kijk ook op haar site.

Meer artikelen van Minou lees je hier.