hoogsensitieve werknemers

Waarom je als HSP'er moeite hebt om veel taken tegelijkertijd af te handelen

Hoogsensitieve mensen kunnen een unieke bijdrage leveren op het werk, maar HSP- en WENDY Expert Esther Bergsma signaleert dat sommigen worstelen als ze veel taken tegelijkertijd moeten doen. Esther legt uit waarom HSP'ers daar moeite mee hebben.

Hoogsensitieve werknemers verwerken informatie diepgaand. Hun brein legt meer verbanden tussen informatie vanuit verschillende bronnen, waardoor ze sneller risico’s signaleren en makkelijker oplossingen verzinnen. Die diepgaande verwerking kan stokken als er teveel nieuwe informatie binnen blijft komen. Dan ontstaat er overprikkeling. Overprikkeling houdt in dat je brein niet meer alle prikkels die op dat moment binnenkomen, kan verwerken. Daardoor slaat het hoofd op tilt.

Overprikkeling op het werk

In een groot internationaal onderzoek vroeg ik hoogsensitieve werknemers onder andere naar overprikkeling op het werk. De HSP in Nederland gaven aan elke week wel een keer overprikkeld te raken. Veertig procent raakt zelfs dagelijks overprikkeld.

Veel tegelijk

Opvallend is dat hoogsensitieve werknemers vooral overprikkeld raken door sociaal gedoe, zoals een slechte sfeer, geruzie, roddelen of slecht humeur binnen het team. De overprikkeling wordt relatief gezien zelden veroorzaakt door de taken die gedaan moeten worden.

De HSP in Nederland werden gevraagd waardoor ze overprikkeld raken op het werk. De eerst genoemde taak in het lijstje is ‘veel telefoontjes krijgen’. 62 procent van de HSP zegt hiervan overprikkeld te raken. ‘Veel taken tegelijk moeten doen’ wordt net zo vaak genoemd als de oorzaak van overprikkeling. Dit zijn situaties waarin je je aandacht moet verdelen en dat is over het algemeen lastig, maar vooral voor HSP.

Schakelen

Schakelen kost HSP veel energie doordat elke taak, elke vraag en elke opdracht door het hoogsensitieve brein intensief benaderd wordt. Ze beoordelen namelijk de informatie die binnenkomt op hoe dit samenhangt met wat ze al weten, welke risico’s het oplevert en welke acties wenselijk zijn. Omdat de uitvoering van een taak zo intens is, kan er maar een beperkt aantal tegelijk uitgevoerd worden. Daarom is het voor HSP lastig als ze veel tegelijk moeten doen.

Controle

Op het moment dat je controle hebt over het tempo waarop je de taak afhandelt, verandert je stressgevoel. Zo vinden hoogsensitieve mensen het veel minder overprikkelend om veel mailtjes te moeten afhandelen, omdat ze dat in hun eigen tempo kunnen doen. Telefoontjes blijven daarentegen gewoon komen en moeten direct worden afgehandeld. Daarnaast is er bij telefoongesprekken direct contact met degene aan de andere kant van de lijn. Hierdoor komen er meer signalen binnen in het hoogsensitieve brein dan via de mail. Ook dit speelt een rol bij het hebben van controle voor een HSP'er.

Moeilijk

Ook de moeilijkheid van een taak is meestal niet het probleem. Slechts twintig procent van de HSP uit het onderzoek vindt een moeilijke taak overprikkelend. Is er één taak te doen? Dan maakt het dus niet uit of die heel moeilijk is. De complexiteit is veel minder belastend dan het moeten schakelen van het één naar het ander. Hieruit blijkt dat een ingewikkeld vraagstuk oplossen minder zwaar is voor een HSP'er, dan het afhandelen van veel taken op hetzelfde moment. Als er op verschillende fronten tegelijk een beroep op hoogsensitieve mensen wordt gedaan, moeten ze te veel schakelen en daarin zit voor hen de moeilijkheid.

Tip voor HSP'ers

Probeer dus te voorkomen dat je veel taken tegelijkertijd moet afhandelen en mensen je te allen tijde kunnen storen. Creëer de ruimte om zelf je werk in te delen en de taken af te handelen. Dan kan je brein zijn diepgaande verwerking goed uitvoeren en komen jouw HSP-talenten optimaal tot hun recht.

Over Esther Bergsma

Esther Bergsma is expert Hoogsensitiviteit, sociaalwetenschappelijk onderzoeker, spreker, trainer en auteur. Zij richtte het online platform Hoogsensitief.NL op voor meer (h)erkenning van deze eigenschap; met honderden blogs, tips, verwijzingen en trainingen. Wil je nog meer over hoogsensitiviteit weten? Lees dan “Gelukkig Hoogsensitief” of “Het hoogsensitieve brein” of neem een kijkje op dit YouTube kanaal en Instagram-account (@Hoogsensitief.NL).