Waarom vrouwen door ‘pink tax’ meer betalen voor dezelfde producten dan mannen

Wist je dat vrouwen meer betalen dan mannen voor onder andere: scheermesjes, deodorant, douchegel en vitaminepillen? En dit terwijl je nauwelijks verschil ziet tussen de producten, behalve dan de roze en blauwe verpakking. Dit wordt ook wel pink tax genoemd, een fenomeen dat al sinds de jaren negentig afspeelt.

In een video van Nieuwsuur worden de verschillen in prijs duidelijk. Zo kost de blauwe herenvariant scheerschuim van Kruidvat eigen merk 1,49 euro, en de roze vrouwenvariant scheerschuim van Kruidvat eigen merk 2 euro. Dit betekent dat je zo’n 50 cent meer betaalt als vrouw.

Deze pink tax is niet alleen een Nederlands verschijnsel, maar een structureel globaal probleem. Er is in Nederland alleen nog geen onderzoek naar gedaan. In de Verenigde Staten bleek uit onderzoek dat vrouwen gemiddeld 37 procent meer betalen voor hetzelfde product. Dit prijsverschil zorgt ervoor dat vrouwen per jaar zo’n 1300 dollar meer uitgeven dan mannen. Reken dan maar uit hoeveel je levenslang meer uitgeeft aan deze roze belasting.

Schoonheidsideaal

Dit verschil ontstaat niet omdat de producten hogere productiekosten hebben, zoals veel winkelketens je vertellen. Vrouwen zouden bereid zijn om meer uit te geven aan vooral schoonheidsproducten, maar hoe komt dat? Volgens Erik Schampers, marketing- en innovatiestrateeg, willen vrouwen meer betalen voor een product omdat zij een connectie voelen met het product. ‘Vrouwen denken complex en holistisch, mannen zijn veel functioneler. Die gaan echt jagen naar de beste deal’.

Pink tax

Niet alleen bij verzorgingsproducten zie je pink tax, ook bij kleding en de kapper. Uit een uitgebreide steekproef van RTL Z blijkt namelijk dat vrouwen zo’n 4 euro meer betalen voor een nieuw kapsel, dit terwijl het knippen van een mannenkapsel niet per se makkelijker is. Het knippen van je dode puntjes kost je dus evenveel als het knippen van een gloednieuwe mannen coupe.  

Die pink tax is niet het enige probleem, de loonkloof helpt ook niet echt mee. Vrouwen verdienen minder dan mannen, en door deze roze belasting betalen vrouwen voor dezelfde producten meer geld. Je verdient minder en betaalt dus meer.

Regeling

Er is een Europese richtlijn die bepaalt dat vrouwen en mannen gelijke toegang zouden moeten krijgen tot goederen en diensten. In principe zou pink tax dus niet mogen, maar door een gat in de huidige wetgeving, wordt deze belasting niet goed gedefinieerd. Er is veel onduidelijkheid rondom pink tax. Een Nederlands onderzoek zou al veel verduidelijking geven.

Kennis is macht

De commerciële wereld benadrukt de verschillen tussen vrouw en man, en doet ons geloven dat deze verschillen natuurlijk zijn. Wat kun je als vrouw doen aan die pink tax? Het is belangrijk dat we ons uitspreken. In deze tijd van sociale media waarin alles als een lopend vuurtje gaat, kan een simpele tweet het verschil maken.

Kennis is macht. Je trapt er niet meer in als je het prijsverschil doorziet. Pak het probleem aan door te focussen op het zwakke punt van de bedrijven: jouw portemonnee. Koop een keer dat scheermesje of scheerschuim ‘voor mannen’. Zo kun je flink wat geld besparen.