fbpx

Nanne van Lief Leven over waarom een vrouwencirkel zo’n goed idee is

Nanne van Leer van het platform Lief Leven vertelt vandaag in haar column over vrouwencirkels. Sinds kort is ze zelf lid van zo’n vrouwencirkel en wat is het fijn om in alle openheid allerlei kwesties met andere vrouwen te delen. Het versterkt onze sisterhood en dat is veel mooier dan afgunstig of jaloers op elkaar zijn, zegt Nanne.

Wat een reis hebben wij als vrouwen toch afgelegd in de afgelopen decennia. Van geen stemrecht hebben, naar de eerste vrouwen die wereldwijd minister-president worden. Van geen mogelijkheid om te studeren, naar 10% meer Nederlandse vrouwen die een diploma hebben dan mannen (Bron: CBS). We zijn er nog niet, maar we zijn al wel van heel ver gekomen. Toch lijkt het alsof we elkaar het succes soms niet gunnen en dat intrigeert me. Vrouwelijke energie is per definitie juist verbindend. Wat drijft ons in de jaloezie of afgunst? En wat zou het betekenen om weer volledig in onze sisterhood te gaan staan?

Eén van mijn guilty pleasures is ‘Real Housewifes of Bevelery Hills’. Deze serie gaat over extreem rijken vrouwen, die (duh) in Bevelery Hills wonen en in iedere aflevering ruzie maken over wat de één over de ander heeft gezegd achter elkaars rug om. Nu zou ik deze dames niet als doorsnee vrouw kunnen bestempelen, maar ook dichter bij huis zijn we niet altijd even aardig tegen elkaar. Zo gaf Nederlandse politica Sigrid Kaag onlangs in een interview van New Female Leaders aan dat zei nog nooit zoveel ‘last heeft gehad van het vrouw-zijn’ als in Nederland. Zelfs niet in haar diplomatieke carrière in het Midden-Oosten. De mate van haat en negativiteit die zei naar zich toe krijgt daar lusten de honden geen pap van. Dat we het niet met elkaar eens zijn is gezond, maar doodsbedreigingen en haatberichten lijken mij op z’n zachts gezegd wat onvolwassen.

Waarom doen we dit? Waarom hebben we dit nodig?

Wij zijn als vrouw decennialang onderdrukt geweest. Onze stem werd letterlijk niet gehoord en we hadden, buiten het huishouden, geen kans om in onze grootsheid te stappen. Op dit moment krijgen we die kans steeds meer, al voelt dat voor velen nog onwennig. Zo praat mijn goede vriendin Merel van der Wouden als onderhandelcoach veel over ‘verdienen wat je waard bent’. Ze praat daarmee over geld en onderhandeltechnieken voor vrouwen, omdat wij nog steeds relatief minder verdienen dan mannen op dezelfde functies. Zij ontvangt hier geregeld nog weerstand op, want ‘waarom zouden vrouwen praten over veel geld verdienen?’. Er is hier duidelijk nog veel werk aan de winkel. Ik heb het vermoeden dat we diep van binnen allemaal een verlangen hebben om in onze grootsheid te stappen en dat het makkelijker is om af te geven op vrouwen die dat doen, dan om zelf in het licht te stappen. Dit voelt nog onwennig, kwetsbaar en onveilig voor velen. Als je namelijk helemaal ok bent met jezelf en vanuit liefde leeft, heb je het namelijk niet nodig om anderen kleiner te maken.

Ik zit sinds een paar maanden in een vrouwencirkel. Deze groep bestaat uit vier vrouwen die één keer in de zoveel tijd samenkomen om te praten over alles wat hen bezighoudt. We spiegelen, bevragen en steunen elkaar. Niet alleen de gezellige wijntjes op het terras, maar juist de meest grote twijfels en diepste onzekerheden worden gedeeld. Niet altijd makkelijk, wel altijd heel inspirerend en motiverend.

Eeuwenlang

Vrouwencirkels werden al eeuwenlang georganiseerd rondom de nieuwe of volle maan. Dit was een moment voor vrouwen om met elkaar te verbinden en zich bewust te worden van hun cyclus. Op één of andere gekke manier zijn wij hier steeds verder vanaf komen te staan. Veel van ons hebben niet eens meer een natuurlijke cyclus, laat staan dat we ons er bewust van zijn. Toch zie je steeds meer vrouwen zich verbinden aan zichzelf, hun cyclus, de maan én elkaar. En dat is goed nieuws.

Volgens mij is een vrouwencirkel voor iedere vrouw, op haar eigen manier een goed idee. Het is en verbindende bijeenkomst, waarbij een aantal vrouwen (ongeveer 3 tot 8) samenkomen om te delen en helen. Thuis of in een andere fijne ruimte. Vaak zit je letterlijk in een cirkel en creëer je samen een ‘open and sacred space’ waarin iedere vrouw de ruimte krijgt om in veiligheid haar verhaal te delen.

In het midden van de cirkel maak je gebruikelijk een klein altaar. Een plek met kaarsen, edelstenen, kruiden, bloemen, kaarsen of andere voorwerpen waar jullie je gesterkt door voelen. Ook raden we aan om de ruimte waarin de vrouwencirkel plaatsvindt eerst te reinigen met Palo Santo en Salie. Daarmee zorg je voor een schone, heldere energie, wat belangrijk is voor het proces.

De cirkel kent vele vormen en er is eigenlijk geen goed of fout. Door te verbinden met jezelf en elkaar schep je een helende energie, een ruimte waar je veilig kan zijn. Nog steeds zijn er veel vrouwen die elkaar het licht in de ogen niet gunnen, terwijl vrouwelijke energie per definitie verbindend is. En die verbinding is nodig om de relatie met onszelf, elkaar en de aarde te helen.

Hoe begin je een vrouwencirkel?

Begin met het delen van jouw intentie met de mensen om je heen. Je voelt snel genoeg aan bij wie het resoneert en bij wie niet. Mocht er in jouw directe kringen niet veel animo zijn, dan kun je het natuurlijk ook op social media delen en als je binnenkort lid wordt van de Lief Leven Club dan kun je vrouwen vinden in jouw regio die ook geïnteresseerd zijn.

Wat doe je tijdens een vrouwencirkel?

Voor iedere cirkel is dit anders en het is vooral van belang dat je het verlangen van de groep hierin hoort. Waar hebben zij behoefte aan? Je kan bijvoorbeeld acht minuten spreken, waarbij de rest van de groep liefdevol en aandachtig luistert, en vervolgens mag de groep acht minuten reageren. Het is goed om hier een tijd aan te hangen, want voor je het weet praat je tot diep in de nacht (ook leuk!). Ook kun je samen mediteren, kaarten trekken en intenties zetten. De opties zijn eindeloos en er is geen goed of fout zolang je de intentie en het verlangen van de groep volgt.

Wat heb je aan een vrouwencirkel?

Een vrouwencirkel bied je de gelegenheid om je volledig kwetsbaar op te stellen. Om op jezelf en anderen te reflecteren en daarvan te leren. De cirkel is gebouwd op liefde, vertrouwen en oordeelloosheid. Het zijn niet per definitie de vrouwen die het meest dichtbij je staan, waardoor je juist ook diepere vragen en twijfels kan delen, omdat er minder direct oordeel op zit. Naast het delen en helen in de cirkel, support je elkaar ook buiten de cirkel. Zo bouw je een netwerk op waar je altijd op kunt bouwen of het nou gaat om persoonlijke of zakelijke onderwerpen.

Misschien klinkt het nog een beetje onwennig, maar als je eenmaal een cirkel hebt gevonden waar jij je fijn bij voelt dan is dit als een stukje therapie, vriendschap en sisterhood. Je gaat al jouw eigen projecties meer en meer inzien en voelen wat het betekent om elkaar te steunen in plaats van elkaar kleiner te maken. Als je een ander in het licht zet, zet je automatisch jezelf in het licht. Je voelt je minder alleen in het dealen met de uitdagingen van het leven en wordt geïnspireerd door hoe de andere vrouwen hiermee omgaan. Zelfs buiten tijden van de vrouwencirkel blijft de energie van de vrouwen om je heen voelbaar. Je voelt je krachtiger en gesteund.
Wat wil een vrouw nog meer?

*Er zijn ook mensen en mannen cirkels, wat natuurlijk net zo waardevol is als een vrouwencirkel.

Meer informatie over Lief Leven vind je hier. In onze shop zijn een aantal leuke Lief Leven producten te vinden, neem een kijkje!

 

 

 

 



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF