fbpx

Demissionair minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren: ‘Ik vind het mooi dat steeds meer vrouwen opstaan, maar ik vind het ook opmerkelijk dat je het in 2021 daar nog steeds over moet hebben’

Vandaag zijn de verkiezingen officieel begonnen. Een spannende tijd voor de politica. Kajsa Ollongren is nu nog demissionair minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en vicepremier, maar keert zij terug na de verkiezingen? We spraken haar over haar drijfveren, vrouwen in de politiek en over de periode dat ze ziek was en niet kon werken. ‘Mijn ziekte is iets waar ik blijvend rekening mee moet houden, ik moet zorgen dat ik fit blijf.’

‘Ik doe dit nu met veel inzet en plezier, maar mijn terugkeer ligt helemaal aan de verkiezingen. Hoe de coalitie zich gaat vormen, wat wij de belangrijke portefeuilles vinden als D66 en welke kandidaten op de lijst het beste zijn voor die plekken. We gaan het allemaal zien.’

Wat is uw drijfveer in dit vak?

‘Ik ben wethouder geweest en ben momenteel demissionair minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Sinds mijn middelbareschooltijd wil ik al iets bereiken voor mensen. Mijn drijfveer is dan ook dat ik in deze functie echt een rol van betekenis kan spelen. Neem als voorbeeld deze verkiezingen in coronatijd. Verkiezingen zijn heel belangrijk voor onze democratie. Zorgen dat iedereen op een veilige manier zijn stem kan uitbrengen, zeker nu, dat vind ik heel mooi dat te organiseren, want elke stem telt.’

Wat zou u nog graag willen bereiken?

‘We leven met elkaar samen, in een stad, in een land, in Europa. Beetje bij beetje probeer ik ervoor te zorgen dat mensen kansen krijgen, talenten kunnen ontwikkelen, een opleiding kunnen vinden die bij hen past en een geschikte woning te kunnen vinden. De besluiten die wij nu in de Den Haag nemen, bepalen dat. Nu gaat het natuurlijk allemaal over de coronacrisis, dat is de actualiteit, maar het is veel breder dan dat. Hoe gaan we over de toekomst van het onderwijs? En gaan we om met klimaatverandering . Het is best complex. De democratie is een hele goede manier van de samenleving laten participeren, maar niet een hele makkelijke manier. Het vergt enorm veel overleg, maar tegelijkertijd wil je ook wat bereiken.’

D66 heeft een vrouwelijke lijsttrekker, net als veel andere partijen dit jaar. Dat is vrij uniek, bent u blij met deze ontwikkeling?

‘Het is de hoogste tijd, dan heb ik het over politiek breed. D66 heeft ooit al een vrouwelijke lijsttrekker gehad en heeft sowieso altijd best veel vrouwelijke ministers gehad, dus wij zijn het als partij wel gewend. Als je ziet dat Nederland nog nooit een vrouwelijke minister-president heeft gehad en je dat op je laat inwerken, dan is dat eigenlijk zo ontzettend raar dat dat nog nooit is gebeurd. Ik vind het super mooi dat meer vrouwen opstaan, maar ik vind het ook opmerkelijk dat je het in 2021 daar nog steeds in Nederland over moet hebben en dat dat nog niet als normaal wordt gezien.’

Is het als politicus nog mogelijk om een normaal leven naast je werk te hebben?

‘Het is een heel tijdrovend vak dit. Natuurlijk denk ik ook weleens, ik had ook een baan kunnen hebben waar ik niet dag in, dag uit beschikbaar hoefde te zijn. Het slokt je behoorlijk op. En het gaat ten koste van iets anders. Corona heeft dat verergerd, het afgelopen jaar waren er nauwelijks vakanties en recessen meer. De komende tijd zal dit verbeteren. Net als iedereen mis ik dingen die niet kunnen; uit eten gaan, naar het theater gaan of naar een mooie stad. Maar daar heb ik normaal ook weinig tijd voor. Sociale contacten heb ik minder. Vooral dingen die heel normaal zijn mis ik, zoals in het weekend te bedenken: “Wat zal ik vandaag eens gaan doen”.’

U bent zelf ziek geweest, hoe was het om al dat werk naast u neer te leggen?

‘Vorig jaar had ik steeds meer last van voorhoofdholte ontstekingen, waar ik ziek van werd. Daarvoor werd ik geopereerd, omdat het maar steeds niet beter met mij ging. De operatie ging goed, maar ik voelde mij alleen maar slechter daarna. Zo slecht, dat ik mezelf alleen maar voortsleepte en de KNO-arts mij naar een andere arts stuurde. Uiteindelijk heeft hij na veel zoeken de oorzaak gevonden. Mijn bijnier maakte te weinig cortisol aan. Voordat ik die diagnose en behandeling had, ging daar veel tijd overheen.

Vanwege ziekte moest ik mijn functies tijdelijk neerleggen. In eerste instantie dacht ik aan twee, hooguit drie maanden. Dat zijn er uiteindelijk bijna vijf geworden. Ik was ziek en herstellende. Werken deed ik niet, maar dat kon toen ook niet. Ik was alleen maar dolblij dat ik weer kon beginnen. Het is een ziekte die heel lang herstel vergt. Daar zit ik eigenlijk nog middenin, maar met een jaar geleden is het een wereld van verschil. Iedereen die langdurig ziek is geweest, weet dat dat geen fijne tijd is. Ik ben blij dat ik weer helemaal ben opgeknapt.’

Heeft uw ziekte u bepaalde inzichten gebracht?

‘Natuurlijk is het goed om rust te nemen, maar ik weet wat voor mens ik ben. Werk waar spanning, deadlines en onderhandelingen bij hoort. Daar krijg ik energie van. Ik ben vol overtuiging teruggegaan. Iets totaal anders doen, paste niet bij mij. Dit is waar ik enthousiast van word.

Maar ik moet er wel rekening mee blijven houden en proberen fit te blijven. Ik loop het risico dat ik van een simpele verkoudheid, een week lang ziek ben. Daar moet ik goed op letten. Voor nu is het vooral belangrijk dat ik voldoende beweeg en gezond eet. Het enige wat nu niet kan is echt een weekje uitrusten. Als dat maar op gezette tijd gebeurt, dan hou ik het nog wel even vol.’

Het platform van Wendy van Dijk staat voor geluk en gezondheid. Wanneer bent u op de avond van 17 maart een gelukkige vrouw?

‘Het zijn bijzondere verkiezingen door corona. De verkiezingen gaan over de komende vier jaar. Natuurlijk moeten we uit de coronacrisis komen en werken aan het herstel, maar er is een bredere agenda nodig. Er zit een stijgende lijn in de peilingen. We hopen op een mooie verkiezingsuitslag. Het is heel spannend. Ik hoop dat de opkomst van de verkiezingen goed is en dat mensen zich niet laten afschrikken door corona, want #elkestemtelt.’

Kajsa Ollongren is lid van de partij: D66. D66 is een open partij, die voor vernieuwing staat. Vooral klimaat en onderwijs staan hoog op de agenda. Ze richten hun blik niet naar binnen, maar naar buiten. 

Lees hier meer inspirerende artikelen:

Door onzorgvuldigheid van de huisarts raakte Lizzy bijna haar dochter Liva kwijt: ‘Terwijl mijn meisje bijna niet meer kon ademen, werd ik als overbezorgde moeder neergezet’

Kyra vluchtte weg met haar kind: ‘Jarenlang was ik bang voor een wraakactie van mijn Iraanse schoonfamilie’

Cindy’s zoon van 8 raakte door zinloos geweld ernstig gehandicapt: ‘Ik blijf vechten voor een goed leven voor Jelte’

Heb jij ook een verhaal dat je op wendyonline.nl zou willen delen? Stuur dan een mail naar naomi@wendymultimedia.nlWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF