fbpx

Toni Peroni & Tony Junior leggen het hart op de tong

Dertig jaar schelen ze, Toni Peroni en Tony Junior, maar in energie lijken ze wel broers. En dan is de jongste de meest bedachtzame, de man die wikt en weegt. In de nieuwste WENDY vertellen ze openhartig over hun vader-zoon relatie. 

Senior is hart op de tong. Toni Peroni, in 1959 geboren als Tony Claessens, werd bekend als drummer van Het Goede Doel, dat met nummers als België, Eenvoud en Alles geprobeerd hit na hit scoorde. Hij trouwde met het mooiste meisje, Linda Dubbeldeman, zij speelde Brenda Steunbeer in het programma Verona van Henk Spaan en Harry Vermeegen. ‘Dat is toch wel een grappige parallel tussen Tony en mij. We hebben allebei de meest begeerde vrouw van Nederland veroverd, ik Linda, hij Maan.’

Het zijn natuurlijk ook knappe mannen, spannend. Vier jaar geleden was er de realitysoap Zo vader zo zoon, een inkijkje in de mancave die vader en zoon bewoonden, vol drank, vrouwen en gedoe. Senior: ‘Het bracht ons een hoop bekendheid, maar ook schade.’ Junior: ‘Wat je zag, was wie we zijn. Een ongecontroleerd duo. Dat had wel iets heel eerlijks, maar we zijn verder. Achteraf heb ik er absoluut geen spijt van, maar ik had er wel iets meer over moeten nadenken. Tegenwoordig doe ik liever mee aan programma’s als Expeditie Robinson, omdat ik me dan van meerdere kanten kan laten zien.

Wat ik wil, is een muzikale held zijn. Dan ben je toch een rolmodel. Ik wil graag een goed voorbeeld zijn, een toffe rol spelen in het leven van een twaalf-, dertienjarige. Die wil ik iets positiefs meegeven. Er zijn al genoeg met geld smijtende rappers met hun filmpjes van ‘fuck the police’. Dan denk ik: houd je bek, man. Het gaat om goed leven, met liefde leven. Wees gewoon vet: jezelf, gedisciplineerd, denk na over wat goed is, wees lief, eet lekker gezond, vind lekker je balans.’

Senior: ‘Zo. Amen.’

Snel een kind

Eind jaren tachtig. De mannen hadden lange krullen, de vrouwen leken weggelopen uit Dallas en Dynasty. Toni senior herinnert zich: ‘Je moeder en ik wilden heel graag een kind. We zagen het als de bekroning van de liefde. We kenden toen de ergste vorm van verliefdheid, dus na drie maanden verkering vonden wij het hoog tijd. Het heeft in totaal driekwart jaar geduurd.’

Junior: ‘Wat ik je heel graag zou willen vragen, pa: waarom wilden jullie al zo snel een kind?’

Senior: ‘Ja, dat gevoel was er, onmiddellijk. Ik hield me vanaf het begin niet in, nam meteen risico en je moeder vond dat prima. Het lukte alleen niet. De dokter zei: “Drie keer per dag werkt ook niet. Voor het zaad is het echt beter iets van twee keer per week aan te houden.” Oké. We waren al bang dat er iets aan de hand was. Dus dan waren we aan het repeteren en dan belde Linda: “Eisprong!” Zei ik tegen Henk (Westbroek) en Henk (Temming): “O jongens, stoppen! Effe naar mijn meissie!” Maar goed, na die wijze raad van de dokter lukte het en kwam jij.’

Junior was een druk, maar nooit lastig mannetje. ‘Hij had meteen een zware stem, daar viel hij echt mee op. Kijk, als je mij ergens boos mee kan krijgen, is het met gillende kinderen, maar Tony heeft maar één keer alles bij elkaar gegild. Kwamen zijn tanden door.’

Junior: ‘Ik had een fijne jeugd, een leuke tijd. Huisje in Zuilen, gezellig volkstuintje, hondenpoep op de stoep en met oud & nieuw deed iedere buurman een poging nog meer honderden guldens aan vuurwerk uit te geven dan de ander. Jij was vooral op de zaak, in de studio. Ik trok meer met mama op.’

Senior verbetert: ‘Die trok de opvoeding naar zich toe, ja.’

Junior: ‘Jij gaf me heel vaak het “je doet het niet goed”-gevoel. Voor een kind is dat echt klote, nu denk ik: dankjewel dat je dat deed. Het heeft mij zo’n bewijsdrang gegeven.’

Senior: ‘Ik wilde jou harder maken. Je was verlegen, schuchter, er moest iets ontwikkeld worden.’

T-Spoon op repeat

Tony Junior werd groot in een sfeer van rock ’n roll, veel feesten, humor en uiteraard muziek. ‘Al op heel jonge leeftijd zat ik achter mijn drumstelletje. Mama heeft mij de eerste beats geleerd, later kreeg ik les van pa. Wat deed die lul? Die zette Sex on the beach van T-Spoon op repeat, ging weg en liet me dan zo een uur alleen. Zo leerde ik het. Toen ik elf was, zei mama: ”Luister jochie, jij hoeft niet naar school om tienen te halen, maar drummen móet.” Op mijn twaalfde kreeg ik vrijstelling. Ik was geen goed product voor school. Ik wilde werken, in de muziekwinkel, drumles geven, zelf drummen, daar paste school niet in.’

Senior: ‘We moesten wel laten zien waarom hij vrijstelling verdiende. Dat-ie echt wat kon. Het was ook geen doen met jou. Tegenwoordig noemen ze dat ADHD, maar het zit in onze genen: als ons iets niet interesseert, dwalen we af.’

Junior: ‘Als ik iets moet, word ik heel recalcitrant. Ik was geen rotzak, maar op school wel heel onrustig. En goedgebekt. Als je mij eruit stuurde, werd de klas weer rustig. Ik werd vanaf groep 6 “de stoorzender” genoemd.’

Senior: ‘En nu komen we al die leraressen met hun dochters tegen en willen ze op de foto met je. Zeggen ze: “We hebben het altijd al geweten.” Ze gaven er destijds natuurlijk geen stuiver voor, haha!’

Junior: ‘Laat dit gezegd zijn: voor het gros van de mensen is school heel belangrijk. Ik was een uitzondering.’

Thuis was het ook ‘anders’. Rauwer. Gekker. Baanbrekend. Junior: ‘En ik wist niet anders. Kwam ik bij een vriendje: wat is het hier saai. Ik keek hele nachten NBA, sliep weinig, zat altijd tussen de muziekvrienden. En bij ouderavonden kwamen er twee van die mensen onder de tattoos binnen, best een beetje eng natuurlijk.’

Levensfilosofie

Senior: ‘Mijn levensfilosofie is dat alles zich ontwikkelt, alles een reden heeft en alles een momentopname is. Hij is dj geworden als een gevolg op wat er daarvoor was. Ik deed alles met een doel. Ik heb hem voor schut gezet bij meisjes: “Hey, die zoon van me vindt dat-ie een knappe jongen is, wat vindt jij?”’

Junior: ‘Of je liet keiharde scheten bij de kassa en zei dan luid tegen mij: “Wat doe jij nou joh?” Het positieve gevolg is dat ik schijt aan de wereld heb gekregen. Hoewel ik het als kind de grootste crime vond als je het deed.’

De tijd, zeggen de mannen, gaat zo snel. En ze worden langzaam maar zeker wijs. Junior: ‘Papa en mama zijn voorbeelden van hoe je sommige dingen niet moet doen. Dit is heel arrogant, maar ik denk dat ik van pa en ma de goede dingen heb.’

Wat wel een dingetje is: de drank. Daar houden ze beiden wel van. Junior grijpt in: ‘Alcohol is niet gevaarlijk, elke dag alcohol is wél gevaarlijk. Die ballonnetjes met lachgas die tegenwoordig in zijn, die zijn pas gevaarlijk. Ja. Ik drink. Maar nooit doordeweeks. En ik heb nog nooit drugs gebruikt.’

Senior: ‘Zorg dat je kinderen je vrienden worden. Dat ze niks stiekem doen. Dat ze alles vertellen. Zo heb ik dat met jou gedaan.’

Junior: ‘Ik ben heel trots op hoe ik met alcohol omga. Verbied het niet, wees er open over en doseer.’

Senior: ‘Ik heb vroeger coke gebruikt, maar ik ben ermee gestopt. Je moet dat zelf willen, zeggen: stop ermee, mooi geweest. Als je zonder wil leeft, ben je kansloos in het leven. Maar wij hebben een sterke wil.’

Het gehele interview is te lezen in de nieuwe WENDY #31.

Ook interessant:

Toni en Tony zijn onder andere bekend door hun reality serie: Zo vader, Zo zoon. Deze serie vond plaats in 2015.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF