fbpx

Stichting Inter-Acting biedt improvisatielessen voor jongeren met autisme

Inter-Acting is een stichting die zich inzet voor autistische jongeren door middel van improvisatielessen. Het is een initiatief van Stichting ChildCenter in samenwerking met Boom Chicago. Het geeft kinderen de kans om even nergens aan te denken en gewoon op dat podium de held uit te hangen. Hoe stoer is dat!

De stichting

Een aantal jaren geleden is de Stichting Inter-Acting opgericht door Saskia Maas en Pim Donkersloot. Het idee hierachter is om jongeren tussen de 14 en 22 jaar met een vorm van autisme een bepaalde mate van flexibiliteit aan te bieden.

Structuur is belangrijk in het leven van autistische jongeren. Toch is Inter-Acting van mening dat structuur geen doel, maar een middel moet zijn. Om deze jongeren flexibeler en sociaal vaardiger te maken, worden de kinderen voorbereid op het onverwachte. De jongeren krijgen allerlei soorten improvisatietechnieken aangeleerd. Zonder script een toneelstuk spelen is natuurlijk spannend, maar zo ervaren de kinderen dat zelf niet. Mede-eigenaar van Boom Chicago, Saskia Maas zegt: ‘Jongeren met autisme hebben eigenlijk bijna geen toneelvrees. Zij vragen zich niet af hoe andere mensen over hun denken, in tegenstelling tot wat wij doen. Doordat ze veel naar vloggers kijken, vinden ze het juist stoer om op zo’n podium hun eigen talent te kunnen uiten.’

Meer zelfvertrouwen

De improvisatielessen geven jongeren zelfvertrouwen. In een veilige omgeving kunnen zij dingen uitproberen. Niets is slecht, niets is gek. Hierdoor leren jongeren om niet vast te zitten in wie ze zijn. De stichting geeft de jongeren de bouwstenen om spelenderwijs comfortabel te worden met het onbekende. Dat maakt hun wereld en blik groter en stelt de jongeren in staat om niet meteen in de stress te schieten bij een onverwachte situatie.

De lessen

Kinderen met autisme komen zelf bij Stichting Inter-Acting of via hun ouders. De lessen beginnen met een periode van vier weken. Vinden kinderen het leuk en willen zij doorgaan met de lessen, dan volgt een periode van acht weken. De lessen zijn duidelijk opgebouwd. Zo leren de kinderen elkaar eerst goed kennen en krijgen zij allerlei oefeningen aangeleerd op het gebied van improviseren. Pas aan het einde van de lange periode zullen de kinderen een improviserend toneelstuk opvoeren.

Ook geeft de stichting workshops op scholen met speciaal onderwijs. Naast workshops krijgen de kinderen ook les in zichzelf presenteren. De stichting wil ook nog trainingen voor ouders aanbieden. Zij vormen immers de basis voor de ontwikkeling van het kind.

Toekomstdroom

Saskia Maas heeft nog wel een toekomstdroom voor Inter-Acting. ‘Ik zou zo graag een echt clubhuis voor deze groep kinderen willen. Gewoon een plek waar iedereen zich thuis voelt en waar vrienden voor het leven gemaakt kunnen worden. En waar misschien wel liefdes kunnen ontstaan. Het is gewoon belangrijk voor deze kinderen dat zij een veilige omgeving hebben, waar zij zichzelf kunnen uiten.’

Naast de droom voor het clubhuis heeft Inter-Acting al een heel mooi ander initiatief tot leven gebracht: de Julia-award. Deze award wordt elk jaar uitgereikt onder kinderen met autisme die veel talent hebben voor een creatief vak, zoals muziek, schrijven, tekenen, etc. De award is vernoemd naar Julia Donkersloot, die helaas op twintig jarige leeftijd is overleden. Zij had een vorm van autisme, maar een onwijs talent voor zingen. Met deze award wil de stichting een statement maken dat kinderen, ondanks of wellicht dankzij hun autisme, ook ver kunnen komen in het leven.

TED Talk

Bekijk hieronder de TED Talk van Saskia Maas, oprichter van Stichting Inter-Acting, tijdens TEDx Amsterdam!



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF