Sinds 12 april kun je podcast De Hoofdpersonen beluisteren op Spotify. De eerste zes afleveringen staan in het teken van hersenaandoeningen. Middels de 360 graden audiobeleving krijg je als buitenstaander een écht kijkje in het hoofd van mensen die lijden aan ADD, Alzheimer, depressie, niet aangeboren hersenletsel, OCD en migraine. Soy Kroon is een van de acteurs die meespeelt in de podcast.
‘Neem maar een paracetamolletje, het gaat vanzelf weer over. Even goed slapen, dan is het zo weer weg.’ Dit zijn uitspraken die mensen met migraine vaak moeten aanhoren. Niet leuk natuurlijk. Vaak komt dit voort uit onbegrip vanuit de omgeving. Over dit onbegrip heeft Collected Works in samenwerking met de Hersenstichting en met financiele steun van de Hersenstichting, het Studentenwelzijn Fonds en de Gravin van Bylandt Stichting, onlangs de eerste serie van podcast De Hoofdpersonen uitgebracht. Door deze podcast kun je ervaren hoe het voor mensen met een hersenaandoening is om te leven met deze aandoening. Een écht kijkje in iemands hoofd.
Meer begrip
Er is gekozen voor zes verschillende hersenaandoeningen. Dit zijn ADD, Alzheimer, depressie, niet aangeboren hersenletsel, OCD en migraine. De podcast is in het leven geroepen om het begrip te vergroten. ‘We willen de buitenwereld door de podcast laten ervaren hoeveel last iemand kan hebben van een hersenaandoening, en het onbegrip hierin. Klachten zijn aan de buitenkant vaak niet zichtbaar. Dit maakt dat het voor de omgeving lastig kan zijn om in te schatten hoe iemand zich daadwerkelijk voelt’, zegt Heleen Geubbels van de Hersenstichting. De hersenstichting heeft, onder anderen in de persoon van Heleen, geadviseerd bij het ontwikkelen van de scenes. In het eerste deel van de aflevering hoor je een ervaringsdeskundige vertellen over wat het inhoudt om te leven met een hersenaandoening, en hoe reacties van de buitenwereld binnenkomen. ‘Voor mensen die veel last hebben van vermoeidheid, is het soms een hele opgave om ergens aanwezig te zijn. Denk aan een feestje. Deze personen hebben veel moeite gedaan te komen. ‘Ga je nu al weg?’, is niet leuk om te horen, op het moment dat deze personen besluiten om naar huis te gaan’, noemt Heleen als voorbeeld.
Soy Kroon
In de situatieschetsen is er dus eerst een ervaringsdeskundige aan het woord. Daarna wordt de situatie die deze persoon beschrijft, nagespeeld door acteurs. Soy Kroon is één van de acteurs. Zijn stem hoor je bijvoorbeeld in de scene over ADD. Soy: ‘Ik vond het een hele mooie ervaring om hieraan mee te werken. De podcast laat je echt ervaren wat het betekent om te leven met een hersenaandoening.’ Soy, bekend van onder andere Wie is de Mol en The Passion, zegt dat het ‘altijd een leuke uitdaging is om te acteren in auditieve producties’. ‘Toen ik hiervoor werd gevraagd, was ik meteen enthousiast. Podcasts zijn natuurlijk helemaal hip hot and happening, en om door middel van een podcast mensen dit te kunnen laten ervaren, vind ik heel bijzonder.’
Gewoon, er zijn
Soy zegt zichzelf ook te herkennen in verschillende situaties, bijvoorbeeld de aflevering over depressie. ‘Zelf lijd ik niet aan een depressie, maar in sommige gedachtes kon ik mij wel herkennen.’ Ook Soy vindt het belangrijk om zich in te zetten voor het verdwijnen van vooroordelen en stigma’s. ‘Dat ik dat met mijn stem kan doen, vind ik een eer.’ Maar hoe kun je als buitenstaander dan het best reageren, wanneer je iemand kent met een hersenaandoening? Heleen zegt hierover dat ‘je het best open vragen kunt stellen.’ ‘Het is belangrijk dat je niets invult voor een ander. Een simpele ‘hoe gaat het met je?’, laten merken dat je er voor iemand bent, is al voldoende.’
De eerste zes afleveringen van ‘De Hoofdpersonen’ zijn te beluisteren op Spotify via deze link.
Foto: Joey Buddenberg