fbpx

Geef je gezondheid een boost met spirulina

Blauwalgen hebben een slechte naam als het om onze gezondheid gaat. Maar de blauwalg spirulina zou je juist dagelijks moeten innemen om je gezondheid een boost te geven. En wel om deze 10 redenen:

1) Ontgift je van zware metalen

Dagelijks staat je lijf bloot aan allerlei zware metalen uit schoonmaakmiddelen, uitlaatgassen en voeding. Regelmatig ontgiften houdt je lijf gezond en spirulina helpt je daarbij. Het chlorofyl in de alg bindt namelijk aan de metalen en zorgt ervoor dat ze je lichaam verlaten. Wel zo gezond!

2) Gezonde darmen

Last van je darmen? Er zijn aanwijzingen dat spirulina de groei bevordert van goede darmbacteriën, zoals Lactobacilli en bifidobacteriën. Op die manier kunnen je goede darmbacteriën de slechte onder controle houden. Denk bij slechte darmbacteriën bijvoorbeeld aan E-coli en candida. En laat spirulina nou net ook antimicrobieel werken tegen candida. Zo sla je twee vliegen in één klap als het om je darmgezondheid gaat.

3) Eiwitrijk

Spirulina is niet alleen één van de oudste planten op aarde. Het zou ook de rijkste bron van eiwitten zijn. Bovendien bevat spirulina complete eiwitten, die ook nog eens makkelijk opneembaar zijn. Geen wonder dat de Azteken de alg al aten. Eiwitten vormen immers belangrijke voedingsstoffen voor ons lijf. Ze ondersteunen de opbouw van spieren en weefsels en zijn ook nog eens goed voor je gewicht.

4) Helpt je afvallen

Omdat de eiwitten in spirulina je lange tijd een verzadigd gevoel geven, heb je minder snel honger. Daardoor eet je minder en dat is goed voor je gewicht. Eiwitten helpen trouwens ook bij de vetverbranding, wat ook meehelpt om overtollige pondjes kwijt te raken.

De eiwitten in spirulina hebben een positieve invloed op hormonen die je hongergevoel regelen. Bovendien verhoogt spirulina je energiepeil, waardoor je meer zin hebt om te bewegen. Op deze manier kan spirulina je helpen als je wilt afvallen.

5) Natuurlijke multivitamine

Spirulina bevat een indrukwekkende hoeveelheid vitamines en mineralen. In de zoutwateralg vind je zowel vitamine A, C, E, K als verschillende B-vitamines. Bovendien levert spirulina maar liefst tien mineralen en zelfs omega 3-vetzuren. Met recht een natuurlijke multivitamine!

Volgens enthousiaste gebruikers zou spirulina je een overvloed aan energie geven. Dat klinkt veelbelovend! Hier lees je wat je nog meer kunt doen voor meer energie.

6) Sterke weerstand

Wetenschappers hebben ontdekt dat spirulina je weerstand tegen (chronische) ziekten kan helpen verhogen. Vooral het blauwe pigment in het plantje zou hiervoor verantwoordelijk zijn. Deze werkt namelijk als een krachtige antioxidant die schadelijke vrije radicalen te lijf gaat. Ook werkt dezelfde stof ontstekingsremmend.

Omdat spirulina het immuunsysteem activeert, is het plantje trouwens ongeschikt voor mensen met auto-immuunziekten. Ook bij jicht, nierstenen en fenylketonurie kun je beter geen spirulina nemen. Net als tijdens zwangerschap en borstvoeding trouwens.

7) Gezonde bloeddruk

De blauwe kleurstof in spirulina versterkt niet alleen je weerstand. Ook kan deze je bloeddruk helpen verlagen. De stof stimuleert je lijf namelijk om stikstofoxide aan te maken. Dit helpt op zijn beurt om je bloedvaten te verwijden. Daardoor kan je bloed beter stromen en zo staat er minder druk op je vaatwanden.

8) Gezond cholesterol

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar spirulina lijkt ook goed te zijn voor je cholesterol. Uit dierproeven blijkt in ieder geval dat je slechte LDL-cholesterol daalt als je spirulina aan je eetpatroon toevoegt.

Ook andere bloedvetten dalen, en dat is weer gezond voor je hart en bloedvaten. Nóg een reden om dagelijks een theelepel spirulina poeder aan je ontbijtsmoothie toe te voegen (het smaakt trouwens niet erg lekker, daarom zijn er ook tabletten).

9) Verlaagt je bloedsuikerspiegel

Waar is spirulina eigenlijk niet goed voor? Goed voor je suikerspiegel lijkt het zeker! De alg helpt namelijk je suikerspiegel te verlagen. Zelfs beter dan een medicijn tegen diabetes! Dat blijkt tenminste uit dieronderzoek. Of het ook zo werkt bij mensen, is dus nog even de vraag. Overigens kun je voor een gezonde suikerspiegel het beste minderen met suiker en andere snelle koolhydraten.

10) Ook goed voor je mentale gezondheid

Spirulina bevat veel L-tryptofaan en kan daardoor niet alleen je geheugen en je stemming verbeteren, maar ook bijdragen aan een gevoel van kalmte en geluk. Ook zou het plantje de achteruitgang van je hersenen en geheugen kunnen tegengaan. Dat blijkt tenminste uit onderzoeken bij dieren.

Voor een goede nachtrust en minder stress kan het in ieder geval geen kwaad om iedere dag een tabletje spirulina te slikken of een theelepel van het blauwgroene poeder aan je yoghurt toe te voegen.

Ken jij nog meer gezondheidsvoordelen van spirulina? Deel ze hieronder in de reacties!

Credits: Annemiek-  Floraa Health BloggerWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF