fbpx

Renate heeft uitgezaaide borstkanker: ‘Vanwege corona werd de chemo stopgezet’

Deze week delen we vanwege Wereldkankerdag op 4 februari elke avond een verhaal van iemand die te maken heeft met kanker. Vandaag vertelt Renate (52), die uitgezaaide borstkanker heeft, haar verhaal. Corona en de lockdown zijn voor iedereen zwaar, maar voor mensen die kanker hebben is het een extra moeilijke periode. Zo ook voor Renate, van wie de wekelijkse chemobehandelingen tijdelijk werden stopgezet. 

‘Tijdens de eerste lockdown werden mijn wekelijkse chemobehandelingen tijdelijk stopgezet. Dat vond ik een angstig idee, want juist mijn chemokuur houdt mij in leven. Doordat ik ziek ben is mijn leven al heel lang vrij geïsoleerd, maar corona maakt het wel nog erger. Dat kleine beetje vrijheid dat ik nog voelde voor de corona-uitbraak, dat was tijdens de eerste lockdown totaal verdwenen. Wat een gewoon gezond mens door de corona-situatie niet meer kon of mocht, was voor mij al jaren realiteit. Maar corona maakte alles voor mij nog erger. Naar de supermarkt gaan voelde voor mij altijd als een uitje. Dat dat ineens niet meer kon, miste ik enorm.’

Stopzetten wekelijks chemotherapie

‘Half maart, net na de afkondiging van de eerste lockdown, werd mijn wekelijkse chemotherapie tijdelijk stopgezet. Mijn arts belde dat de boel tot 16 april niet door zou gaan. Hoezo niet? Ik ga gewoon hoor, was mijn eerste reactie. Is die corona dan zo erg dat ik dit niet meer kan krijgen? Gelukkig legde de arts uit dat het niet zo is dat ik die chemo niet kan krijgen, maar dat het ook uit bescherming is om mij niet naar het ziekenhuis te laten komen. Chemotherapie tast je immuunsysteem aan en dat maakte mij in deze situatie nog kwetsbaarder. Eind april kon ik weer starten met de wekelijkse chemotherapie. De oncoloog vond het verstandig en zei dat het weer kon.’

Met één been in het graf

‘Vijf jaar geleden ging ik met diverse klachten, voornamelijk in mijn buikstreek, naar het ziekenhuis. Daar kreeg ik de diagnose uitgezaaide borstkanker. Er kon niets meer worden gedaan, alleen levensverlengende behandelingen waren nog mogelijk. Twee jaar geleden ging het heel slecht met me, ik was ineens immuun voor de chemopillen die ik kreeg. Ik voelde dat ik op was en dat ik geen verdere behandelingen meer wilde. Eigenlijk stond ik toen al met één been in het graf. Dat besef kwam pas later. Alles was ook al geregeld voor de uitvaart.’

Reservetijd

‘Maar ik ging nog niet, blijkbaar was het mijn tijd nog niet. Mijn arts kwam met een voorstel voor een andere wekelijkse chemokuur. Ondanks het feit dat ik er geen heil in zag, zei ik toch ja. Als het niks is, dan stop ik wel weer, dacht ik. Niemand had verwacht dat het zo goed zou aanslaan. En tot nu toe gaat het ook nog steeds redelijk. Zolang dit werkt, blijf ik dit doen. De tijd die ik nog heb, geen idee hoe lang dat nog is, voelt als reservetijd. En alhoewel corona wel bepaalt hoe ik deze reservetijd kan invullen, kijk ik naar wat er wél kan. En leef.’

Voorzichtig

‘Natuurlijk blijven we voorzichtig rondom mijn ziekte en het coronavirus. Maar mijn arts weet inmiddels wel veel meer dan in maart. Dus mijn wereld is inmiddels wel weer wat groter dan aan het begin van de coronacrisis. Ik kan echt genieten van de kleine dingen, met mijn man en kinderen. Misschien nog wel meer dan wanneer ik geen kanker had gehad, hoe gek dat ook klinkt. Soms ‘parkeren’ we het ziek zijn gewoon, dan is het er even niet. Natuurlijk blijven we voorzichtig, maar ik voel me minder geïsoleerd dan half maart.’

Hier lees je meer verhalen over kanker:

Fien schrijft een ode aan haar vriendin Erna die aan kanker overleed

Gerlinda gaf haar zus Janita op voor Hart in Aktie: ‘De trouwgelofte was na 4 keer kanker een nieuw begin’

Steun KWF!

Iedere Nederlander krijgt ooit te maken met kanker. Of je het nu zelf hebt of iemand om wie je geeft: kanker ontwricht je leven. Voor al die miljoenen levens moet de zorg altijd doorgaan en mag onderzoek niet stilvallen. In deze periode van corona hebben mensen met kanker het extra moeilijk. Onderzoeken en behandelingen worden uitgesteld en mensen met kanker moeten extra voorzichtig zijn en leven daarom vaak geïsoleerd. Op 4 februari, Wereldkankerdag, zijn er interessante online evenementen die, als je geraakt bent door kanker, gratis kan bijwonen. Van een digitale kop koffie tot een webinar over corona en kanker. Bekijk het ruime aanbod op de website van Wereldkankerdag: site. Of word donateur en steun de missie van KWF.

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF