fbpx

Gerlinda gaf haar zus Janita op voor Hart in Aktie: ‘De trouwgelofte was na 4 keer kanker een nieuw begin’

Gerlinda’s zus Janita kreeg vijf jaar geleden een ernstige vorm van darmkanker. Na vijf dagen moest Gerlinda afscheid van haar nemen, omdat het slechter ging. Nu, vijf jaar later, is Janita na meerdere diagnoses en chemo’s schoon verklaard. Met als klap op de vuurpijl werd ze gisteren in de aflevering van Hart in Aktie verrast met een gelofte, om niet alleen te proosten op de liefde, maar ook op een nieuw begin.  

‘Op 1 november was mijn zoontje jarig. Tijdens zijn verjaardag werden we opgebeld dat mijn zus darmkanker had. Mijn hele huis zat vol visite. Mijn broer en mijn ouders zijn gelijk naar Janita en Meine toe gegaan. Ik wilde ook graag mee, maar ik wilde ook niet weg voor mijn jarige zoontje. Janita heeft mij gerustgesteld en ik ben de volgende dag naar haar toegegaan. Ze werd geopereerd en het leek goed te gaan. De dag erna was ze stabiel. Op 4 november hebben ze ingegrepen, omdat het slechter ging. De artsen kwamen erachter dat haar darmen geperforeerd waren en dat ze waren gaan lekken. Daardoor waren haar organen merendeels ontstoken. Donderdags belde mijn zwager op dat we afscheid moesten nemen, omdat de artsen zeiden dat Janita het niet ging redden. Een vriendin van mij was toevallig op dat moment bij mij voor de verjaardag van mijn zoontje. Op mijn benen staan, kon ik niet meer. Ik zakte letterlijk door mijn knieën heen en werd helemaal licht in mijn hoofd. Ik verloor alle power uit mijn lijf. “Dit kan niet”, riep ik.’

Wonder

‘Janita werkt internationaal voor een christelijke stichting. Ik heb de stichting gelijk opgebeld. Over de hele wereld gingen ze bidden voor Janita. Wij hebben ook veel gebeden. Na een tijd kwam ze bij. Het was echt een wonder. Medisch gezien, kon ze niet meer beter worden. Het was niet van de ene op de andere dag. Ze is zo goed als 6 weken van de wereld geweest. Langzaam hebben ze haar wakker laten worden. Dat was heel bijzonder, dat hadden ze niet kunnen voorzien. Wij zien het als een godswonder. Het geloof was onze grootste houvast.’

Meerdere uitzaaiingen

‘Helaas kreeg Janita niet snel na de darmkanker, de kanker terug. Het was uitgezaaid naar haar longen. Ze werd nogmaals geopereerd en het was weer weg. Het leek goed te gaan tot ze eind 2019 ontdekten dat ze kanker had bij haar eierstokken. Kanker is een vreselijke sluipmoordenaar, die onzichtbaar door haar lichaam ging. Op dezelfde plek kwam het even later, na een operatie, opnieuw kanker terug door onzichtbaar weefsel dat was blijven zitten. Vlak voor de opnames is ze schoon verklaard.’

Angst

‘De angst zal altijd in haar lichaam blijven zitten. Als ik al iets voel, vraag ik mij ook weleens af of het kanker is. Omdat het zo vaak bij Janita terug is gekomen, ga je zelf ook twijfelen aan je eigen lichaam. Zij wil de angst niet laten regeren. Ze heeft het gevoel dat ze sterker is dan ooit en dat het nooit meer terug komt.

Het heeft een grote impact gehad op het gezin. De kinderen leren anders de wereld in kijken. Wij leren om ze te laten omdenken.’

Band

‘Ik voel heel veel emotie opkomen, als ik denk aan de band die mijn zus en ik hebben. Van jongs af aan konden we het al goed met elkaar vinden. Sinds zij ziek is geworden, voel ik een intens diepe liefde, waar ik niet zonder wil. We kunnen alles met elkaar bespreken, met elkaar lachen en huilen. In 2017 kregen we ons dochtertje Lizzy, zij is stilgeboren. Janita was bij de bevalling. We hadden elkaar nodig op dat moment. Je groeit zo dicht naar elkaar toe. Bij haar zijn we heel diepgegaan, maar zij is met ons ook de diepte in geweest. Wij gaan door dik en dun. Daar ben ik heel dankbaar voor.’

Droom

‘Janita wilde eerst Meine, haar man, verrassen met Hart in Aktie. Ze had mij als aanspraakpunt erbij gezet. Een redacteur van Hart in Aktie had contact gehad met Janita. Ze wilde een rondvaart in Amsterdam. De redactie had tussen neus en lippen doorgevraagd wat zij eigenlijk het liefste wilde. Janita had aangegeven dat ze graag voor een tweede keer een gelofte wilde, met alles erop en eraan. Daarna had ze zoiets van, het is corona, dus het zal wel niet doorgaan. Maar wat ze niet wist, was dat ik allang contact had gehad om haar droom uit te laten komen. Ik wist al precies dat ze dit wilde. Bijna 18 jaar geleden beloofden ze elkaar trouw, niet wetende wat er op hun pad zou komen. Ze zijn er altijd voor elkaar geweest.

De meiden heb ik opgehaald van school. Eerst hebben we Stephanie opgehaald, zij zit op de middelbare school. Ze hadden het heel leuk geregeld. Stephanie moest onder een boog doorlopen bij haar mentor en haar rector, ze klapten voor haar en ik mocht haar ondanks corona uit de les plukken. Er werd al wel verteld dat er iets leuks ging gebeuren, zodat ze niet zou schrikken als ze mij zag. Het bizarre was dat 5 november 2020 de opnames waren en 5 jaar geleden op 5 november werden wij gebeld om afscheid te nemen van mijn zus. Na Stephanie heb ik Rosalie en Michelle opgehaald. Zij waren super verbaasd en visten de hele tijd wat we zouden gaan doen. Ik heb een hele goede band met de kinderen. In de tijd dat Janita zo ziek was, waren ze regelmatig bij mij.’

Trouwjurken van zolder

‘Bij mijn ouders op zolder hangen de trouwjurken van Janita en mij. Stephanie past die jurken weleens. Dan schiet Janita ook weleens vol. Ze weet niet of ze de trouwerijen van haar dochters kan meemaken. Daarom was het ook zo mooi dat Hart in Aktie haar de kans heeft gegeven om haar dochters in een chique kleding te zien en haar nogmaals een trouwjurk te laten dragen. De dag was heel mooi en emotioneel. Waanzinnig gewoon. Het blijft voor altijd een herinnering. Dit is het begin van de rest van ons gelukkige leven.’

Vanaf maandag 1 februari delen wij elke dag een levensecht verhaal over mensen die kanker hebben of hebben gehad. Op donderdag 4 februari is het wereld kankerdag. Een dag om extra stil te staan bij de mensen die je kent en niet kent, die kanker hebben. 

Bekijk hieronder het fragment van Hart in Aktie over de trouwgelofte van Janita en Meine. Bekijk hier de hele aflevering.

Lees meer inspirerende levensechte verhalen:

Natascha (52) was in de veronderstelling dat ze hiv had: ‘Ik zat een half jaar ondergedoken bij mijn ouders’

Esthers depressieve zoon van 12 werd overrompeld door de verrassing van Hart in Aktie: ‘Ik zet alles op alles om Mathijs gelukkig te maken’

Corina werd verrast door Hart in Aktie met een herdenkingsdag voor haar dochter: ‘We hebben Rachel een mooi afscheid kunnen geven’

Heb jij ook een verhaal dat je op wendyonline.nl zou willen delen? Stuur dan een mail naar redactie@wendymultimedia.nlWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF