fbpx

Ontspan door naar witte, roze en bruine ruizen te luisteren!

Val jij zo lekker in slaap van de tikkende regendruppels op je raam? Of word je zo ontzettend ‘zen’ van het geluid van de zee? Dat kan kloppen, want deze witte, roze en bruine ruizen laten onze hersenen helemaal tot rust komen. Speciaal voor de Selfcare Sunday een uitleg wat deze ruizen precies zijn en waarom je daar zo ontspannen van wordt?

Wat zijn witte, roze en bruine ruizen?

Om te beginnen is het belangrijk om te weten wat het verschil is tussen de kleuren ruizen. Je hebt witte, roze en bruine ruizen. Een stukje natuurkunde: geluid bestaat, net als licht, uit verschillende golflengtes. Wit licht bestaat in feite uit alle kleuren die wij kunnen zien. Omdat je hersenen niet al die kleuren kunnen registeren, zie je het als de kleur wit. Bij witte ruis is dat niet anders: het bestaat uit alle golflengtes die wij kunnen horen. Doordat je hersenen niet al die geluiden kunnen waarnemen, ontstaat er een bepaalde ruis: witte ruis. Voorbeelden hiervan zijn: het geluid van golven, een stofzuiger, een waterval of regen.

Roze ruis is hetzelfde als witte ruis, maar dan met een lagere frequentie. Het is eigenlijk de gedempte versie van witte ruis. Om een voorbeeld te schetsen: witte ruis is het geluid van vallende regen door een open raam. Roze ruis is daar de afgezwakte versie van; wanneer je naar de regen zou luisteren met het raam dicht. Bruine ruis lijkt wederom op witte en roze ruis, maar de frequentie hiervan is nog lager en geconcentreerder. De ruis klinkt daardoor dieper en zachter dan roze en witte ruis; een beetje bass-achtig. Dit filmpje laat het verschil tussen de ruizen duidelijk horen!

De voordelen van de ruizen waarvan je ze nog niet kende

Witte ruizen worden vooral gebruikt om baby’s rustig te krijgen. Het is voor hen een vertrouwd geluid, omdat het kloppen van je hart of het suizen van stromend bloed ook witte ruizen zijn. Het zijn geluiden die baby’s al kennen vanuit de baarmoeder waardoor ze rustig worden. Roze ruis heeft een positief effect op je slaapkwaliteit. Dat is gebleken uit een onderzoek van professor Jue Zhang, professor aan de Universiteit van Peking. Door naar roze ruis te luisteren, hebben je hersenen de neiging om te synchroniseren met die lagere golflengtes. Hierdoor ben je minder snel afgeleid én vertragen je hersengolven. Hoe lager je hersengolven zijn, hoe dieper je slaapt. Roze ruis zorgt dus voor een diepere, rustigere en stabielere slaap. Onderzoek van Dr. Phyllis Zee, hoogleraar neurologie, toont daarbij aan dat slapen met roze ruis ons geheugen van de volgende dag verbeterd, zelfs op lange termijn. Het zou ook bij moeten dragen aan een betere focus, wat weer bevorderlijk is voor je werkprestaties. Naar bruine ruis zijn nog niet veel onderzoeken gedaan, maar het helpt ons, net als roze ruis, om te ontspannen en makkelijker in slaap te vallen. Witte ruis kan ditzelfde effect teweegbrengen, maar ook hier hebben experts nog niet genoeg bewijs voor. Over het algemeen worden door volwassenen roze en bruine ruis als rustgevender ervaren. Witte ruis wordt vaak voor baby’s gebruikt.

De voorkeur ligt bij iedere persoon anders. In principe is er geen leeftijd gebonden aan een bepaalde ruis. Je hersenen moeten wennen aan het geluid van de ruis waarna ze er een positieve werk, focus of slaap-associatie mee leggen. Je raakt gewend aan het geluid, waardoor je hersenen weten wanneer het tijd is om te werken, studeren of slapen.



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF