fbpx

Kun je ziek worden van je smartphone? Dit zijn de feiten en de fabels

Worden we ziek van de smartphone? Er doen genoeg verhalen de ronde, maar kloppen die wel?

Waar: Telefoons kunnen ontploffen als je ze in de oplader laat liggen

In juni circuleerde op social media een vreemd nieuwsbericht: een jongen zou in zijn slaap verrast zijn door brand, veroorzaakt door een oververhitte oplader. Broodje aap of…? Helaas: de brandweer waarschuwt al langer voor telefoons die flink warm worden als ze worden opgeladen. Hun advies: plug je telefoon alleen in als je wakker en thuis bent.

Niet waar: Mannen zijn sneller verslaafd dan vrouwen

Hoewel mannen doorgaans meer van de gadgets en games zijn, zijn het toch vrouwen die meer verslaafd zijn aan hun smartphone. Volgens onderzoeksresultaten van de Universiteit van Twente gebruiken vrouwen de telefoon namelijk vaker voor sociale doeleinden, zoals WhatsApp en Facebook. En dat is precies wat het zo verslavend maakt. Én stressvol.

Niet bewezen: Telefoons hebben invloed op de kwaliteit van sperma

Dat was schrikken: in 2014 schreven Britse onderzoekers dat het dragen van een mobieltje in de broekzak van invloed is op de kwaliteit van sperma. Vooral de elektromagnetische straling en de warmte van het apparaat zouden de boosdoeners zijn. Toch werden er naderhand veel kanttekeningen geplaatst bij dit onderzoek. De proefpersonen waren allemaal patiënt bij een vruchtbaarheidskliniek: niet echt een representatieve groep. Een specialist merkte in de Volkskrant op dat er in landen met warme klimaten ook kinderen worden verwekt; een warme telefoon in de broekzak zou dus geen invloed mogen hebben.

Waar: Te lang naar je smartphone kijken, is slecht voor de ogen

Onderzoekers aan de Rotterdamse Erasmus Universiteit ontdekten onlangs een forse stijging van het aantal kinderen dat een bril nodig heeft. Uit hun resultaten bleek dat vooral kinderen die dagelijks gamen op computers, telefoons of tablets, minder goed van veraf kunnen zien. Die kinderen zaten dagelijks meer dan twee uur per dag achter een schermpje. Als de ogen eenmaal achteruitgaan, blijven ze dat doen – in de puberteit met een spurt, daarna stabiliseert het. Dit geldt trouwens ook voor kinderen die veel lezen. Van de bank af en naar buiten dus, want twee uurtjes per dag in de buitenlucht verkleint het risico aanzienlijk.

Niet bewezen: Straling is kankerverwekkend

Tja, daar zijn de meningen nog steeds over verdeeld. Het Internationale Agentschap voor Kankeronderzoek noemt de signalen die van mobiele telefoons af komen ‘mogelijk kankerverwekkend’. Volgens hen is er nog onvoldoende wetenschappelijk bewijs, maar lijken er aanwijzingen te zijn dat de straling schadelijk kan zijn. Het wordt daarom voor nu net zo risicovol geacht als koffie, talkpoeder, benzine en roet. Toch zijn veel partijen het hier niet mee eens. Zij vergelijken het met asbest en tabak: ook dat werd als ongevaarlijk bestempeld. In Frankrijk nemen ze het zekere voor het onzekere. Daar is wifi verboden op crèches en mogen leerlingen van niet basis- en middelbare scholen geen telefoons meenemen.



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF