fbpx

Kijktip: Ewout Genemans neemt voor nieuwe documentaireserie een kijkje in de jeugdkliniek

De afgelopen jaren heeft Ewout Genemans verschillende, indrukwekkende documentaireseries gemaakt. In zijn nieuwste neemt hij een kijkje in de jeugdkliniek Yes We Can in Hilvarenbeek. In ‘De Jeugdkliniek: Als Niets Meer Werkt’, vertellen verschillende jongeren over de psychische problemen waar ze mee kampen. Drie weken lang geven de ‘fellows’, zoals de jongeren worden genoemd,  en hun behandelaren een inkijkje in het behandelproces. ‘Het taboe dat heerst op jongeren met psychische problemen moet gewoon weg’

Ewout Genemans nam eerder dit jaar het Verslaafd!-stokje over van Peter van der Vorst. Hier kwam hij voor het eerst in aanraking met de Yes We Can Clinics. Het viel hem op hoeveel jongeren er rondlopen met een probleem, gedragsstoornis of verslaving. “Ik merkte dat er een groot taboe op rustte. Hopelijk draagt deze serie eraan bij om het taboe te doorbreken.” Volgens Ewout is het altijd een probleem als iemand kampt met een verslaving. Eerder kwam hij al in contact met verslaafde volwassenen voor Verslaafd!. “Maar jongeren hebben altijd nog een groot toekomst perspectief.”

Warme sfeer

Verschillende jongeren vertellen hun verhaal. Zo volgt de kijker Britt (18), ze automutileert en kampt met een depressie. Maar ook Ray (15), die last heeft van een drugsverslaving waarbij hij 4 à 5 joints per dag rookt. Zo zijn er ook fellows met gameverslavingen, agressieproblemen of suïcidale gedachten. “Ik had verwacht dat er heel de dag een zware sfeer zou hangen, maar de kliniek doet er juist alles aan om voor een warme sfeer te zorgen. Vanuit daar kunnen jongeren aan hun herstel werken,” vertelt Genemans.

Werken met hun hart

Ook de behandelaren komen in beeld. Zij proberen de jongeren te confronteren met hun gedrag, en ze uiteindelijk te helpen met hetgeen waarvoor ze in de kliniek zitten. Zo ziet de kijker dat behandelaar Deborah probeert in gesprek te gaan met Pytayah (16), waarna ze een golf met lelijke woorden over zich heen krijgt. Later leggen de twee het bij en praten ze met Ewout over de groei van Pytayah. “Ik heb gezien dat zij dit werk echt met hun hart doen. En daar hebben ze dan soms best wat moeilijke momenten voor over.”

De documentaireserie is te zien op Videoland.

Lees ook: Hanna Verboom maakte een documentaire over haar eigen bipolaire stoornis

 

Neem een abonnement op de Wendy-specials

Vier nummers voor € 17,50 

De Wendy-specials verschijnen vier keer per jaar, in elk seizoen 1. Wil jij ook geen nummer meer missen? Neem dan nu een jaarabonnement en ontvang 4 x de Wendy-special voor € 17,50. Losse nummers kosten € 5,99. Klik hier om een abonnement af te sluiten.

vitamine b12

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF